Stavangerskolen: Beredskap og sikkerhet, eller brød og sirkus?

DEBATT: Når får de andre skolene i Stavanger varslingssystemer, slik Kristianslyst fikk i 2014?

Publisert: Publisert:

Daværende rektor Torunn Steensland ved Kristianslyst skole før de tok i bruk den nye skolen i 2014. Den har varslingssystem i tilfelle krisesituasjoner. Foto: Anders Minge

Debattinnlegg

 • Merethe Handegaard-Scheie
  Ansatt i stavangerskolen

I gamle dager hadde skolene høyttaleranlegg styrt fra rektors kontor som ble benyttet til å gi felles informasjon til alle elever og lærere. Hvem husker ikke bursdagshilsener, andakt og årets hyggeligste og mest etterlengtede beskjed, «rennelov». Disse anleggene fungerte egentlig helt utmerket og kostet sikkert lite og ingenting.

Etter hvert ble disse byttet ut med telefoner i alle klasserom. Så ble all telefoni digitalisert, og etter hvert ble samtlige anlegg eller varslingssystem på skolene satt ut av drift.

Pilotprosjekt – og så...?

I 2014 åpnet nye Kristianslyst skole, et praktbygg, og den skulle da være en pilot for å prøve ut et varslingssystem før en valgte system for alle de andre skolene i byen. På samme tid satte kommunen ned en «hurtigarbeidende gruppe» som skulle komme fram til en løsning for byens skoler når det gjaldt beredskap og muligheter for varsling.

Verneombudene på skolene og andre ansatte har meldt avvik angående dette i årevis. Tillitsvalgte har tatt opp saken og rektorene har gått tjenestevei og etterspurt arbeidet.

Vi skriver 2020, og ikke vet jeg hvor den hurtigarbeidende gruppen er, eller hvor saken egentlig står. Men det som er sikkert, er at det fremdeles bare er Kristianslyst skole som har et varslingssystem. Uansett hva som er årsaken til tidsbruken her, så ligger ansvaret hos kommunestyret. Dette kalles å prioritere.

Hvordan er det mulig å bruke seks år på å finne ut av hvilket system en så stor kommune skal gå for? Og hvorfor har ikke skoleeier satt av penger til dette for lenge siden og fått dette på plass?

Jeg er informert om at anlegget på Kristianslyst visstnok har en kostnad på 800.000 kr, og det fungerer visstnok utmerket.

Løsningen her er altså at skoleeier – det vil si kommunen – fatter et vedtak og setter av midler til dette for alle skolene. Sånn enkelt regnet blir det vel totalt rundt 32–35 millioner kr for de andre skolene. Her vil det sikkert være store forskjeller ut fra ulike skolebygg, men hovedpoenget er at skoleeier må sette det på prioriteringslisten. Jeg skjønner at denne saken kanskje ikke er like spennende å gå til valg på, men den er viktigere enn mye annet.

Les også

Stavangerelever skal få gratis skolemat

Viktigere enn baguetter og suppe

Vi er i ferd med å avrunde kanskje det mest spesielle skoleåret på mange tiår. Vi har lagt om timeplaner, beredskap, arbeidsinstrukser og organisering flere ganger etter påske. Vi har laget nye rutiner for alt og alle som er i et skolebygg, og den eneste måten skolelederne har til å informere alle elever og ansatte om endringer og rutiner i løpet av dagen, er å gå til hvert klasserom og gi samme beskjed like mange ganger.

Vi planlegger oppstart i august etter grønne, gule og røde planer i forhold til smitte, og må forberede oss på nok et nytt og kanskje annerledes år. Beredskap, rutiner, organisering og HMS står øverst på prioriteringslisten vår hver dag. Da blir det vanskelig å juble for årets prioritering innenfor skolefeltet fra politisk ledelse – nemlig baguetter og suppe.

Det er vel og bra med skolemat, og vi skulle veldig gjerne også hatt det, men jeg tror jeg snakker for de fleste ansatte i skolene med at vi heller ville hatt nye varslings- og beredskapssystemer. Vi ønsker oss trygge og funksjonelle bygg for elever og ansatte.

Dersom skolemat per elev eksempelvis har en kostnad på 10 kr per dag, vil dette koste Stavanger kommune 160.000 kr per skoledag. Har vi råd til dette?

Les også

Ordføreren serverte suppe i Kvernevik

En oppfordring

Skolene er ikke bortskjemt med romslige skolebudsjetter, og vi forstår at beredskapssituasjonen byen og landet vårt er i kommer til å vare i lang tid framover, og det kommer til å koste sitt.

Så kjære skoleeier og kommunestyret, prioriter riktig, tenk beredskap og sikkerhet først – få dette på plass! Det vil lette arbeidet til alle lærer og skoleledere – og, ikke minst, gi en tryggere og bedre skolehverdag for elevene.

Publisert:

Les også

 1. – Gratis skolemat blir feil

 2. Ungdomsvolden: Disse fire grepene tror rektorene kan bidra til å bremse den stygge trenden

 3. Vil at foreldre slutter å kjøre barn til skolen

 4. 2018: Én skole i Stavanger terrorsikres

Mest lest akkurat nå

 1. Anja tar toget fra Sandnes til Stavanger hver dag. Nå er det én ting som gjør henne bekymret

 2. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

 3. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

 4. Skjult koronasmitte bekymrer FHI

 5. Bent Høie: Ikke aktuelt med påbud om munn­bind

 6. Elsparke­syklist i Oslo kjørte på rødt lys – kan miste lappen

 1. Skolemat
 2. Beredskap
 3. Stavanger kommune
 4. Skole
 5. Sikkerhet