Der Ap gynger, står Høyre fjellstøtt

DEBATT: Vår største næring kan ikke hvile seg på gammel storhet og tidligere konsensus i oljepolitikken. Det er nå den trenger forutsigbarhet.

– Vi ser nå et Ap som er på glideflukt vekk fra det næringspartiet de en gang var, og vi treffer stadig oljearbeidere som er bekymret over utviklingen, skriver Aleksander Stokkebø, om Ap sitt nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant og kommunestyrekandidat i Stavanger, Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

7. mai skryter Kari Nessa Nordtun, Stanley Wirak, Frode Berge og Nina Lura i Rogaland Arbeiderparti om sin nye oljepolitikk og antyder at Høyres kandidater trenger «terapeut». Nå har de nemlig vært på Youngstorget i Oslo, blitt overkjørt av AUF og vedtatt det tomme slagordet «utvikling, ikke avvikling». Hvis det er det er slik en terapitime hos Ap utarter seg, må vi nok pent stå over.

Nordtun og co. skryter av å ha vedtatt en rekke tiltak som regjeringen allerede er i gang med. Vi tilrettelegger for offshore vind og jobber med flere konkrete prosjekter innen karbonfangst og lagring.

Hundrevis av jobber

Bærekraftig aktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) vil kunne bety hundrevis av jobber og store inntekter til flere lærere i skolen og varme hender i eldreomsorgen. Både på høyre- og venstresiden er det krevende å få gjennomført en konsekvensutredning, men håpet har i høyeste grad levd videre. LoVeSe har samtidig vært en viktig forhandlingsskanse for de store partiene til å sikre en overordnet stabil og forutsigbar petroleumspolitikk.

Midt i en stortingsperiode har Ap dessverre prestert å endre politikk for vår største næring og går nå mot konsekvensutredning. Nessa Nordtun avfeier tapet med «denne virkeligheten kan vi like godt ta innover oss». Vi ser en resignert ordførerkandidat som ikke vil ta kampen for regionen og få rettet opp vedtaket. Ap har gitt oljemotstanderne en forhåndsseier og åpner porten for sine mørkerøde allierte i SV/Rødt til å gyve løs på resten av oljepolitikken. At hun som ordførerkandidat ikke forstår denne politiske dynamikken, gir grunn til bekymring.

Den nye nestlederen i Ap prøvde en tapper brannslukning og sa til politisk kvarter at de nå skulle frede resten av oljepolitikken. Samme dag måtte han heise det hvite flagget og trekke det tilbake; selvfølgelig vil ikke MDG, SV og Rødt gå med på det.

Ørnen har landet

Arbeiderpartiet har vært viktig i utviklingen av den norske oljepolitikken, sammen med Høyre og et bredt flertall på Stortinget. Æres de som æres bør! Nettopp det har vært styrken; vi har funnet sammen på tvers av blokkene og sikret stabilitet for vår største og viktigste næring. Nå ser vi et Ap som er på glideflukt vekk fra det næringspartiet de en gang var, og vi treffer stadig oljearbeidere som er bekymret over utviklingen. Den gamle ørnen i norsk politikk går inn for landing.

Der Ap gynger i grunnmuren, kan oljearbeiderne være trygge på at Høyre står fjellstøtt. Vi skal ta vare på jobbene i vår største næring, samtidig som vi heier frem flere grønne industrieventyr!

Les også

 1. Ap: – Oljenæringen skal utvikles, ikke avvikles!

 2. Høyre: – Vi står side om side med oljearbeiderne!

 3. Oljeeventyret skal fortsette

 4. Arbeiderpartiets oljekrangel, tåkeprat og vingling

 5. Støre står fast ved oljekompromiss fra 2017

 6. Duket for nytt oljeslag på Aps landsmøte

 7. Høyre: – Å legge ned oljenæringen, er en katastrofe for klimaet

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 2. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 4. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 5. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 6. Kraftig regnvær og kuling det neste døgnet