Ett glass til? Finn din julebord­promille før det er for sent

KRONIKK: Ved inngang til julebordsesongen spør vi: Hvor full har du tenkt å bli på julebordet i år, og hva påvirker din julebordpromille?

Overgangen fra å være en lystig ansatt til en pinlig beruset ansatt kan gå raskt.
  • Silje Lill Rimstad
    Førstelektor i rus- og psykisk helsearbeid, UiS
  • Hildegunn Sagvaag
    Professor i rusproblematikk, UiS
  • Randi Wågø Aas
    Professor i arbeidshelse, OsloMet og UiS
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Hvert år opplever ansatte ubehagelige episoder på julebord knyttet til alkoholbruk. Hvordan unngå julebordsfyll og oppnå en julebordpromille du og dine kollegaer lever godt med også etter julebordet?

I en studie om bruk av alkohol i gråsonene mellom arbeid og fritid har vi funnet seks forhold som påvirker hvordan ansatte drikker. Disse forholdene gjelder også for julebord:

Kronikkforfatterne, fra venstre: Silje Lill Rimstad, førstelektor i rus- og psykisk helsearbeid, Universitetet i Stavanger (UiS); Hildegunn Sagvaag, professor i rus­problematikk, UiS; Randi Wågø Aas, professor i arbeidshelse, OsloMet og UiS.
1

Hvem inviterer?

I lys av god, norsk julebord­tradisjon er det ofte ledere som er vertinne/vert. Ledere er den gruppen som oftest inviterer til arrangement hvor det blir servert alkohol i arbeidssammenheng. Invitasjonen er naturligvis ment som et inkluderende tiltak og belønning for årets arbeidsinnsats.

Samtidig vet vi fra en studie at når ledere inviterer til julebord, så opplever mange ansatte at det ligger en forventning om at de bør stille opp på festen. Dersom kollegaer inviterer til julebord oppleves det mindre forpliktende.

Les også

Kronikk: «Ledere står bak 54 prosent av situasjoner med drikking i norske arbeidsmiljøer, de ansatte bak 19 prosent og eksterne bak 27 prosent»

2

Må jeg delta?

Mange ansatte opplever at julebordet er en krevende øvelse, men likevel en feiring som man bør delta på og vise takknemlighet for. På julebordet får du anledning til å vise deg fra en mer uhøytidelige side og by på andre sider av deg selv.

En studie viser at det å bygge relasjoner til kollegaer og ledere over et glass vin eller øl er av stor betydning, også med tanke på karrieremuligheter. På julebordet kan nye jobb-prosjekter bli tema og gi anledning til å posisjonere seg overfor leder.

Men julebordet har også andre fallgruver:

3

Drikke eller ikke drikke?

Kronikkforfatterne, fra venstre: Silje Lill Rimstad, førstelektor i rus- og psykisk helsearbeid, UiS; Hildegunn Sagvaag, professor i rusproblematikk, UiS; Randi Wågø AasProfessor i arbeidshelse, OsloMet og UiS.

Folkehelseinstituttet fant at én av ti norske arbeidstakere velger å ikke delta på jobbarrangement fordi det serveres alkohol, og én av ti ansatte føler seg utenfor på grunn av kollegaers alkoholbruk. Det finnes mange årsaker til ikke å drikke alkohol, og ansatte bør slippe å begrunne hvorfor de ikke drikker.

Så hvordan gjøre julebordet så inkluderende som mulig? Mange ansatte erfarer drikkeforventning og 11–12 prosent har opplevd drikkepress. Drikkepress forekommer trolig også på ditt julebord. Hvordan stiller du deg til dette?

4

Jobbsnakk eller small-talk?

Jobbsnakk er uunngåelig med kollegaer, også på julebord. Ved promille kan imidlertid samtaler gå over til uforsiktig jobbsnakk, og bedriftshemmeligheter kan komme på avveie. Men også andre kommentarer kan skape avsky.

I likhet med de fire middelaldrende, litt trøtte, mannlige lærerne i den danske filmen «Et glass til» av Thomas Vinterberg, har mange erfart at «litt» promille gjør selvtilliten høyere og skuldrene lavere. Ofte synes vi at egen og andres fremtoning blir morsommere med promille. Og lystige ansatte er jo et ypperlig utgangspunkt for et kjekt julebord.

Overgangen fra å være en lystig ansatt til en pinlig beruset ansatt kan imidlertid gå raskt. Ett glass for mye kan føre til at impulsene får overtaket og ubehagelige episoder kan inntreffe.

En undersøkelse av yrkesaktive personer med ikke-vestlige innvandringsbakgrunn viste at hele 17 prosent har fått uønskede seksuelle tilnærmelser eller kommentarer fra berusede kolleger.

Den siste tiden har vi lest om to mannlige kjendiser som har kommet med rasistiske uttalelser i alkoholberuset tilstand. Uten å legge all skyld på alkoholen, så vil det å miste hemninger på julebordet, si eller gjør ting vi tenker er morsomt, kunne få store konsekvenser utover skammen dagen derpå.

5

Borte fra daglige rutiner?

Julebordet arrangeres gjerne utenfor arbeidsstedet. I likhet med jobbreiser er julebordet en arena som tilbyr distanse til arbeidsplassen og arbeidsreglementet.

Fra studier vet vi at den fysiske avstand til arbeidsplassen medfører et mer løssluppent alkoholforbruk. Julebordet er likevel en del av jobben, og som deltaker på festen har du fremdeles rollen som ansatt eller leder.

6

Har vi regler å følge?

De færreste ønsker å drikke alkohol på en slik måte at det blir ubehagelig for kollegaer. Fulle ansatte kan i tillegg påvirke omdømme til bedriften og koste samfunnet dyrt.

For å skape et kjekt julebord for alle ansatte kan en diskusjon i kollegagruppen i forkant av julebordet være nyttig. Husk at jo dyrere og vanskeligere tilgjengelig alkoholen er, desto mindre drikking. Hva er ok julebordpromille og hvilken oppførsel legger en demper på julebordet? Regler for julebordet er mye enklere å lage «i fredstid» før julebordsesongen, enn etter en ubehagelig hendelse på julebordet.

Vi vet at 9 av 10 ansatte ønsker retningslinjer for alkoholbruk i ordinær arbeidstid, og at 7 av 10 ønsker retningslinjer i jobbrelaterte situasjoner utenom ordinær arbeidstid.

I filmen «Et glass til» spiller Mads Mikkelsen den middelaldrende læreren «Martin», som har mistet piffen. Så begynner han å drikke.

De fire karakterene i den Oscar-vinnende, danske filmen «Et glass til» erfarer at selv om alkoholpromillen innledningsvis gjorde dem frie og løsslupne, så resulterer alkoholbruken i negative konsekvenser for både deres arbeids- og privatliv.

Ta gjerne et glass til på julebordet, men vurder om det må være med alkohol!

Publisert: