Det kan være vanskelig å være flyktning, så ta godt imot dem og la dem bidra!

DEBATT: Jeg er takknemlig for at jeg fikk komme til Norge, men ikke for barndommen på forskjellige asylmottak eller for at jeg frem til femte klasse hadde gått på syv skoler.

Båtflyktningen Shara Mabast kom til Norge som syvåring og har bodd her i 15 år. Runddansen mellom asylmottak og mange skoler var forferdelige erfaringer, som hun ikke unnder dagens flyktninger. Her som keeper på et av asylmottakene.

Debattinnlegg

 • Shara Mabast Ali
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Jeg er evig takknemlig for at min familie og jeg var av de få som fikk lov til å bli igjen i lille Norge. Jeg er evig takknemlig for at jeg har fått muligheten til en bedre og tryggere fremtid. Jeg er evig takknemlig for at jeg har et pass jeg kan reise verden rundt med. Jeg er evig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å ta utdanning i et land som Norge.

Utrygg tilværelse

Det jeg derimot ikke er så takknemlig for er alle de årene jeg mistet av min barndom på de mange, forskjellige asylmottakene. Da vi kom til Norge i år 2000 begynte jeg i andre klasse. Frem til femte klasse hadde jeg gått på syv forskjellige barneskoler.

Vi blir stadig vekk flyttet på og blir behandlet som om vi er til bry.

Følelsen av å ble revet vekk fra venner er ikke okay for et barn på syv år. Det ikke å ha en tilhørighet, ikke å ha ett sted man kaller hjem, er ikke greit. Det er ikke greit å være utrygg og uvitende om hva som skjer neste dag når en er syv år. Den følelsen av tomhet og det å gradvis gi opp barndommen unner jeg ingen. Verst av alt er at man sitter igjen med et stort tomrom for resten av livet.

Som kniver i hjertet

Jeg har bodd i Norge i 15 år, hvor jeg i fire år ble flyttet fra asylmottak til asylmottak fra jeg var syv år til jeg ble 11 år. I fire år var jeg som barn utsatt for konstant stress. Jeg følte alltid at jeg var i veien og til bry. Jeg skulle gjerne vært foruten disse vonde følelsene. Jeg skulle ønske at jeg som «alle andre» kunne ha en trygg oppvekst hvor vi hadde ett hjem og at jeg gikk på én barneskole.

Men slik var det ikke for meg, og slik er det ikke for mange flyktninger som kommer hit. Vi blir stadig vekk flyttet på og blir behandlet som om vi er til bry.

Dere har all rett til å klage på flyktningstrømmen, men vær så snill og prøv å sett dere inn i deres situasjon.

Flyktninger er vant til gjestfrihet i sine hjemland, og til at de som sliter, blir tatt vare på og støttet til de kommer på beina igjen. Å bli møtt med lukkede dører og sure fjes er som å bli stukket med flere kniver i hjertet.

Flyktningene vil bidra

Husk nå på at flyktninger som har klart å komme hele veien til Norge, er sterke nok til å bidra i det norske samfunnet. Husk nå på at det er deres ønske er å gi tilbake til de som har hjulpet dem. De kan komme seg på beina slik at, på lik linje med meg og deg, bidrar i det norske samfunnet. Det er ikke noe annet de ønsker seg mer enn å få en normal hverdag. La oss heller verdsette det de kan bidra med og løfte dem opp.

På den andre siden vil jeg si at jeg føler med dere når dere er irritert over hvordan «vi» oppfører oss eller når vi er «utakknemlige». Det er i nordmenns fulle rett å være skeptisk, og dere har all rett til å klage på flyktningstrømmen, men vær så snill og prøv å sett dere inn i deres situasjon.

For det er ikke vårt ønske å bli fordrevet fra våre hjem og drevet på flukt. Ingen ønske å komme til et fremmed land og starte fra bunnen igjen og bli behandlet dårlig. Flyktningene som kommer hit, har virkelig ingen annen utvei enn å rømme fra sine hjem og familier.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Den farlige godheten

 2. Riham og Amirs reise fra Beirut til Alstor

 3. Alstor klart for innrykk av flyktninger

 4. Politiet svarte om sikkerhet på asylmottak

 5. Dette betyr flyktningkrisen for din kommune

 6. Stavanger sier "amen" til 452 nye flyktninger

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Hun installerte en app som sporet ekte­mannen og avslørte ham i løgn. Hva nå?

 4. Monica Mæland har fått ny jobb

 5. De andre på visning stønnet over alt som måtte gjøres. Han så potensialet

 6. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå