Jeg er fryktelig sint og skuffet over Ap

DEBATT: Jeg er skuffet på vegne av de mest sårbare unge som i framtiden kommer hit som asylsøkere. Ap støttet ny behandling av saken til #oktoberbarna, men ønsker tydeligvis ikke at andre unge skal få sammen mulighet.

– Det burde være lett for alle partiene som støttet stans i utsending av #oktoberbarna å støtte forslaget fra SV og KrF, om å få sårbarhetskriterier konkretisert. Men nei, det gjorde de dessverre ikke, det fikk bare stemmene til SV, KrF, MDG og Rødt, skriver Heidi Bjerga.

Debattinnlegg

 • Heidi Bjerga
  SV
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

#Oktoberbarna samlet flertallet av våre folkevalgte på Stortinget i høst. Da ble Ap, SV, Sp, V, KrF og MDG enige om å stanse utsending av oktoberbarna. Oktoberbarna er unge mennesker som sto i fare for å bli sendt tilbake til landet de hadde flyktet fra. Stortinget mente at oktoberbarnas framtid skal vurderes grundigere, for å unngå at unge mennesker blir returnert til forfølgelse.

Rimelighetsvilkår

Flertallet ønsket ikke å sende oktoberbarna til et sted hvor deres sikkerhet ikke kunne garanteres. De mener det ikke er godt nok å sende dem til internflukt i et annet område i landet enn der de kom fra. Derfor får disse unge menneskene ny vurdering etter rimelighetsvilkår. Det skal vurderes om de har nettverk som kan bistå dem dit de sendes, og om det er mulig å livnære seg der. Det skal også vurderes om de sosiale og humanitære forholdene er på plass. Det vil si om barna får tilgang til skole, lege og medisiner. Hvis det ikke er rimelig å vedta at dette er på plass, skal status endres til flyktning, og personene skal gis beskyttelse.

Det er svært gledelig at et bredt flertall på Stortinget ser alvoret i sakene til oktoberbarna. Jeg er glad for at rimelighetsvilkårene skal legges til grunn, slik at vi sikrer at ungdom ikke sendes tilbake til forfølgelse og internflukt.

18. januar fremmet SV og KrF forslag i Stortinget for å be regjeringen endre forskrift for praktisering av Utlendingsloven paragraf 38, jf. Utlendingsforskriften paragraf 8-8 for å få sårbarhetskriterier konkretisert. De ønsker at forskriften må sikre at kriteriene tillegges større vekt enn tidligere behandling av sakene til enslige mindreårige asylsøkere. Det burde være lett for alle partiene som støttet stans i utsending av #oktoberbarna å støtte forslaget. Men nei, det gjorde de dessverre ikke, det fikk bare stemmene til SV, KrF, MDG og Rødt.

Mest skuffet over Ap

De jeg er mest skuffet over er Ap. Ap som har varslet at de skal finne tilbake til solidariteten og humaniteten i politikken. Jeg ble ikke bare sint, men fryktelig skuffet. Skuffet på vegne av de mest sårbare unge som i framtiden kommer hit som asylsøkere. Ap støttet ny behandling av saken til #oktoberbarna, men ønsker tydeligvis ikke at andre unge skal få sammen mulighet.

Les også

 1. Ap vil ha ny vurdering av oktoberbarna

 2. UDI-sjefen etter bråstopp i asyltall: – Ja, politiske signaler virker

 3. Ap: – Listhaug trenerer saken om oktoberbarna

Publisert:
 1. Debatt
 2. Migrantkrisen i Europa
 3. Heidi Bjerga

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 2. Usikker på munnbind-rutinen? Du er ikke alene! Her er fasit

 3. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 4. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

 6. Speilglatt i gata? Her finner du gratis strøsand