Klimakrisen sett fra Stillehavet

DEBATT: På nytt er det klimatoppmøte i Polen. Kanskje er det siste mulighet med bindende retningslinjer for å nå klimamålene i Paris-avtalen. Fortsatt vokser mengden karbonutslipp.

«Mange korallforekomster er allerede bleket og fargeløse – som på Australias store barriererev», skriver Per Henning Lerstad.

Debattinnlegg

 • Per Henning Lerstad
  Per Henning Lerstad
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Jeg var nylig på reise i ni land i det sørvestlige Stillehavet. Flotte korallrev, atoller og unik natur. Noen av landa har bare noen få meter som høyeste punkt. Global oppvarming og stigende havnivå truer på sikt deres framtidige eksistens. Folk er skuffet og oppgitt over dette.

Les også

Med klimatiltak kommer risiko

Fjerne og «uteglemte» områder

Landa har også andre miljøutfordringer. Hvis ikke 1,5-gradersmålet nås, vil stort sett det meste av korallforekomster bli ødelagt. Mange av dem er allerede bleket og fargeløse – som på Australias store barriererev. Ensidig gruvedrift har gjort at deler av arealet på Nauru er ubeboelig. Forurensede rester av krigsmateriell fra andre verdenskrig skjemmer fortsatt landskapet noen steder i Mikronesia. Tilgang til reint drikkevann er et tiltagende problem på Kiribati. Noen land er fortsatt ensidig økonomisk avhengig av støtte fra USA med tilgang til baser og militæranlegg. Etter tidligere amerikansk atomprøvespengning lider fortsatt folk av kreftsykdommer på Marshalløyene, og vestlige livsstilssykdommer som overvekt og diabetes er blitt mer framtredende de siste ti åra. Siden dette er fjerne og «uteglemte» områder, må det rettes søkelys på dem.

Selvopplevd

Jeg har i flere år reist og besøkt nesten alle verdens land. Omtrent 190 av verdens 193 selvstendige land. Jeg har selv opplevd miljøproblemer i mange land. Dette gjelder ekstremvær, reduserte avlinger/matvaretilgang, og endra produksjonsvilkår for fiske og landbruk. Forpliktende klimatiltak er derfor helt nødvendig skal vår klode bevares og reddes fra en truende miljøkatastrofe!

Les også

 1. Jan Zahl: – Kunsten å gjera seg upopulær

 2. Grande: Jeløya-plattformen utdatert på klima

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Mann funnet med stikkskader i Stavanger

 2. Mandag morgen går strømprisen til værs

 3. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 4. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 5. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

 6. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste