Hvorfor har Rogaland Høyre noe imot nye Sandnes?

DEBATT: Debatten om kommunesammenslåing og argumentene som legges frem om hvilke kommuner som passer sammen, er ofte vanskelig å forstå. De som har sterke meninger, har ofte sterke egeninteresser har jeg lagt merke til.

«Jeg vil stille spørsmålet om ikke Fylkesmannen v/Magnhild Meltveit Kleppa er inhabil ift. diskusjonen med Forsand og Sandnes med tanke på hennes rolle i forbindelse med Ryfastprosjektet», skriver Eimund Garpestad.
  • Eimund Garpestad
    Eimund Garpestad
    Sel, Rennesøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det rant over for meg da jeg leste i Aftenbladet i fredagsavisen 27. januar at Rogaland Høyre går i mot «nye Sandnes». Det samme var tema i lørdagsavisen 11. februar. Hvorfor i all verden er Rogaland Høyre i mot nye Sandnes?

Ingen logikk

Tidligere i høst fikk vi vite av Fylkesmannen med Magnhild Meltveit Kleppa i spissen at Forsand ikke burde få slå seg sammen med Sandnes. Et av argumentene til Fylkesmannen var at det var altfor lang avstand fra Forsand til Sandnes (den er nøyaktig 30 km). Men dette var overhodet ikke noe tema ift. anbefalingen om å slå sammen Finnøy og Rennesøy med Stavanger. Avstanden fra Judaberg til Stavanger er 41.5 km. Altså ingen logikk i argumentasjonen fra fylkesmannen.

Les også

Rogaland Høyre vil utsette kommunereform i Ryfylke - Sandnes Høyre ser rødt

Selv mener jeg at Utstein kommune med Finnøy, Rennesøy, Kvitsøy og Randaberg hadde vært et bedre alternativ. Hvorfor argumenterte ikke Fylkesmannen for dette? Og hvorfor anbefalte ikke Fylkesmannen at Stavanger og Strand slår seg sammen nå som de får det etterlengta «Ryfasthålet»? Det vil kun ta 10-15 minutter å kjøre fra Strand til Stavanger! Stavanger og Strand vil være et logisk prosjekt i og med at Ryfast snart står klar. Strand har mye areal som kan benyttes til boligbygging som Stavanger ikke har. Hjelmeland kan hekte seg på når de er klare.

Les også

Ho redda Hjelmeland som eigen kommune

Er Kleppa inhabil?

Jeg får en mistanke om at Fylkesmannen ved Magnhild Meltveit Kleppa hittil har brukt argumenter som forsvarer hennes egne interesser. Interessen til Kleppa er i denne saken at hun vil ha flest mulig til å kjøre igjennom det nye «Ryfasthålet», som hun tvang igjennom da hun var samferdselsminister. Tunnelen skal betales med bompenger. Jeg vil stille spørsmålet om ikke Fylkesmannen v/Kleppa er inhabil i forhold til diskusjonen med Forsand og Sandnes med tanke på hennes rolle i forbindelse med Ryfastprosjektet. Å tvinge Forsandbuen gjennom «Ryfastholet» for å få dem til å betale for tunnelen, er samme tankegangen som hun anvendte da hun var samferdselsminister og ville ha bomstasjonen på Sokn stående for å betale for Finnfast.

Skulle ikke vært gjennomført

Ryfast-prosjektet er etter min mening et prosjekt som aldri skulle vært gjennomført, og mange har ment det samme og gitt utrykk for dette bl.a. i mange leserinnlegg i Aftenbladet i forkant av beslutningen om å bygge Ryfast.

Les også

Rennesøy vil ikke framskynde Nye Stavanger


To langt bedre alternativer ville vært:

  1. Bru over Gandsfjorden som Sandnes har argumentert for i lang tid med videre veiforbindelse til Ryfylke i ytre del av Høgsfjorden. Dette ville gitt arealer til boligbygging på østsiden av Gandsfjorden/Hommersåk-området med kollektive løsninger lagt opp fra dag en til Forus-området. Store jordbruksarealer som har gått med til boligbygging og veier i flere av Jær-kommunene de siste 25-årene kunne vært spart dersom denne løsningen hadde blitt valgt da «Høgsfjordprosjektet» var utredet på slutten av 80-tallet.
  2. Ryfastforbindelse via Byfjordtunnelen og oppgradert vei over Åmøy, ny bru til Sør-Hidle og en kortere tunnel inn til Solbakk. Dette ville ha blitt et langt billigere alternativ en dagens Ryfast-prosjekt. Rennfast vil ha god kapasitet når Rogfast kommer og E39 legges utenom.

De som har vært med på å tvinge i gjennom dagens Ryfastforbindelse bør holde en lav profil i forhold til sammenslåingen av Forsand og Sandnes. Jeg forstår veldig godt at mange i Forsand ikke vil ta omveien om Ryfast-tunnelen og Stavanger når de skal til Sandnes/Forus-området. La Sandnes og Forsand slå seg sammen slik som de ønsker og er motivert for. Det er et godt utgangspunkt for et godt samarbeid. Vi får også håpe de får beholde fergedrifta slik at Forsandbuen som skal til Sandnes-området og turister som kommer til landet, kan ta turen til Preikestolen over Høgsfjorden med flotte fjell I bakgrunnen. De som liker «Ryfastholet» tar den veien.
Vil bli svært dyrt

Ryfast-prosjektet tror jeg vil vise seg å bli svært dyrt for vår region i forhold til de alternative løsningene som kunne ha blitt valgt. Jeg tror også at beslutningen om å la E39 med den nye Eiganes-tunnelen munne ut på dagens motorvei ved Mosvatnet blir dyr for regionen da denne løsningen ikke virker framtidsrettet.

Publisert: