Forbud mot fyrverkeri i privat regi?

DEBATT: Uvettig bruk av fyrverkeri er utbredt, og ikke én eneste nyttårsaften passerer uten alvorlig skade.

«Alkohol har sjelden vært en god kombinasjon med noe som helst, langt mindre med krutt og eksplosiver. Når meningen med nyttår er å kombinere begge – er det heller ikke så rart at utfallet blir som det blir», skriver Martin Schanche-Olsen. Her fra Stavanger kommune sitt fyrverkeri i Vågen. Foto: Jarle Aasland

Debattinnlegg

 • Martin Schanche-Olsen
  Martin Schanche-Olsen
  Sandnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nylig ble det lagt til et opprop om å forby fyrverkeri i privat regi på nettstedet opprop.net. Forslaget krever et «forbud mot all oppskyting av fyrverkeri i privat regi og ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember.» Grunnlaget for oppropet er at vi «ved hvert årsskifte opplever (…) lovløse tilstander ved oppskyting av fyrverkeri.»

Les også

Øyelege vil ha forbud mot privat fyrverkeri

Er dette en god idé?

La det være sagt med en gang, jeg er ikke tilhenger av å forby alt som er farlig. Tvert om mener jeg at alle voksne mennesker, i utgangspunktet, har en grunnleggende rett til å gjøre hva de selv vil – såfremt de ikke skader andre. Dette er et viktig forbehold. Hvis det er en overhengende fare for at man kan påføre andre mennesker skade, vil også myndighetene ha et legitimt grunnlag for å kunne begrense aktiviteten. I andre og mindre åpenbare tilfeller bør nytteverdien av aktiviteten vurderes opp mot sannsynligheten for skade. For eksempel innebærer bilkjøring en viss risiko for skade på andre mennesker, men de fleste vil også mene at nytteverdien veier opp for risikoen – og bilkjøring bør da følgelig også være tillatelig.

Kan det samme resonnementet brukes om å tillate fyrverkeri i privat regi? I utgangspunktet er det ikke noe stort problem at private har tilgang til å skyte opp eget fyrverkeri, hvis de bare overholder gjeldende lover og regler. Dette er et stort «hvis», og det er flere åpenbare problemer til at denne forutsetningen ikke holder vann. Det første problemet er at fyrverkeri skytes opp samme kveld som gjennomsnittspromillen til nordmenn trolig er høyere enn på noe annet tidspunkt på året. Alkohol har sjelden vært en god kombinasjon med noe som helst, langt mindre med krutt og eksplosiver. Når meningen med nyttår er å kombinere begge – er det heller ikke så rart at utfallet blir som det blir.

Problemene stopper ikke her. Belastningen vi påfører våre firbeinte venner er veldokumenterte og allment kjent. Oppskyting av fyrverkeri starter samme dag som salget åpner, og fortsetter til både første og andre nyttårsdag. Gatene forsøples av fyrverkerirester som få eller ingen tar ansvaret for å rydde opp. Uvettig bruk av fyrverkeri er utbredt, og ikke én eneste nyttårsaften passerer uten alvorlig skade. Hvert år får vi synlige beviser på at fyrverkeri i privat regi er en svært dårlig idé, men bør det da også forbys?

Kommunalt anliggende

Å frata berusede mennesker den kortvarige gleden av å se pengene deres gå opp i røyk, kan neppe sies å være den store frihetsberøvelsen. Samtidig skal man ikke undervurdere verdien av å opprettholde tradisjoner. Det å samle en gjeng og se på raketter er morsomt, både for store og små. Tanken er derfor ikke å slutte med nyttårsraketter, men å innføre forbud mot bruk av fyrverkeri i privat regi, samtidig som man gjør oppskyting til et kommunalt anliggende. Dette mener jeg er en god idé og jeg støtter derfor oppropet. Godt nytt år!

Les også

 1. 10 personer i Rogaland fikk skade av fyrverkeri, de var i alderen 4 til 55 år

 2. Ungdommer kastet fyrverkeri inn i leilighet på Gausel

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fyrverkeri
 3. Nyttårsaften
 4. rakett

Mest lest akkurat nå

 1. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

 2. Omkommet person funnet i hus på Osterøy

 3. Noen tabber, men også friske tendenser fra Viking under årets første treningskamp

 4. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

 5. Derfor kan det ta flere dager å få svar på koronaprøven

 6. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator