Når eventyrstier forsvinner

DEBATT: Vi trenger ikke flere kommunale benker, vi trenger mosekledde steiner hvor du kan spise matpakken, og trær å klatre i når pausen blir for lang.

«Ulendt, naturlig terreng er verdifullt på så mange plan, for folkehelse og levekår, for fuglelivet og naturen», skriver Tale Østrem. Foto: Tale Østrem

Debattinnlegg

 • Tale Østrem
  Tale Østrem
  Byhaugen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Midt i desember leser jeg på Facebook en tilsynelatende gladnyhet fra Stavanger kommune. De skal lage en bedre og breiere sti fra Byhaugkafeen ned til Stokkavatnet. Drenering. Grus og steinheller. Utsiktspunkter. Ut fra bildet ser det ut som det skal komme kommunale benker og rasteplasser. Høres det fint ut? Jo, kanskje, for den som liker parkifisering og regulering av de få områdene med vill natur vi har igjen i byen vår.

Vi vil ha ville områder i nærmiljøet vårt, ikke bare i fjellet.

Hele sanseapparatet i bruk

Denne stien er i dag et rent lite eventyr. Det er et sted hvor små barn kan utvikle motorikk og balanse i ulendt terreng, de kan ta hele sanseapparatet i bruk. Har du noen gang vært hos legen med vond rygg og fått beskjed om å gå i ulendt terreng? Hvor skal vi gå hvis det ikke finnes ulendt terreng å gå i? Hvor skal barna leke hvis vi fjerner stedene som gir næring til fantasien og leken?

Det er uframkommelig, sier folk. Som middels dårlig trent dame halvveis til nitti sier jeg meg uenig.

Jo da, for enkelte grupper er det ikke mulig å gå der. Heldigvis er det flere veier som fører til Stokkavatnet, du kan lett komme dit både med bil, rullestol og barnevogn. Så dette fine friområdet vårt er allerede godt tilrettelagt for alle. Hva skal vi da med en breiere sti også her?

Ulendt, naturlig terreng er verdifullt på så mange plan, for folkehelse og levekår, for fuglelivet og naturen. Vi vil ha ville områder i nærmiljøet vårt, ikke bare i fjellet. Det beste helsestudioet som finnes, helt gratis, hver dag. Du rekker en kjapp tur etter barnehagen, eller før adventslysene tennes en søndag. Vi trenger ikke flere kommunale benker, vi trenger mosekledde steiner hvor du kan spise matpakken, og trær å klatre i når pausen blir for lang. Vi trenger kvister og stein, sølevann og mose, steder vi må streve, hoppe og klatre for å komme oss framover.

Ikke vær naiv

Jeg var naiv. Med altfor stor tro på Stavanger. For eventyrstien vår er det allerede for seint. Vi fulgte ikke med. Og nå jobber de for fullt, også i jula, med å brøyte seg fram i terrenget og lage autostrada av en eventyrsti. Til deg som også har et nabolag du er glad i, ikke vær naiv, følg med, vær i forkant, vern om eventyret i nærområdet ditt. For det finnes, helt til det ikke gjør det lenger.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Stavanger
 3. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

 2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

 3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

 5. Semitrailer i trøbbel på Moi

 6. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad