Før alle dyr får komme ut i frisk luft, har vi ikke dyrevelferd

DYREVELFERD: En gjennomsnitts gris, okse, høne og kylling ser aldri dagslys. De får aldri kjenne gress under føttene, aldri løpe, leke, puste i frisk luft eller se sollys. Likevel roser landbruksminister Olaug Bollestad dyrevelferden.

Disse grisene er svineheldige, for ifølge innsenderen får de fleste griser og andre husdyr aldri kjenne gress under føttene og puste i frisk luft.

Debattinnlegg

 • Jenny Rolness
  Dyrenes Rett
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel


Hun mener at den er godt ivaretatt gjennom lovverket og Mattilsynet. Samtidig har hun sørget for å vingestekke Mattilsynet og dermed svekke dyrevelferden. Dette tilsynet er ikke næringsnøytralt, men presset mellom hensynet til næringsinteressene og dyrene. De unnlater ofte å følge opp avvik og tar sjelden i bruk inngripende virkemidler.

Med Bollestad som minister har forholdene forverret seg. Virkemidler som trekk i produksjonstillegg er blitt skjerpet inn, bøndene skal beskyttes i møte med Mattilsynet og nye retningslinjer for dyrevernsnemndene har ført til færre tilsyn. Dette fører til at det flere ganger er dyrevernere som må følge opp saker der for eksempel kyr står bundet på bås hele sommeren uten å få komme ut.

Boltreplass på et A4-ark

Dyrevelferdsloven erkjenner at dyr har egenverdi og skal få dekket sine individuelle behov. Dette blir ikke fulgt opp av forskriftene. Kyr på bås og kalv i binge har bare krav på nok plass til sin egen kropp, så de kan stå, reise/legge seg og ligge normalt. Okser har ingen arealkrav, og de kan stå på bås eller i binge med betongrister fra de er 6 måneder og til de slaktes. Griser på over 110 kilo har bare krav på en kvadratmeter betonggulv. Purker har ikke krav på matter, og en av fem har liggesår. Høner i bur er bare tilkjent en plass tilsvarende et A4-ark.
Dette er ikke velferd, det er bare akkurat det dyrene trenger for å eksistere. Mange griser, økser, høner og kyllinger får aldri kjenne gress under føttene, aldri løpe, leke, puste i frisk luft eller se sollys. Den egenverdi og respekt som dyrevelferdsloven og Bollestad fremhever, merker de ingenting til.

Alle må få komme ut

Dyr kan ha det bra der eierne strekker seg utover regelverket. Men i mange fjøs har ikke dyrene en gang det minimum av velferd som regelverket skulle gi dem. Fortsatt står kalver på strekkmetall uten mjuk liggeplass, skitne dyr ligger i sin egen avføring og dyr som er omfattet av mosjonskravet kommer ikke ut. Vi kan ikke snakke om dyrevelferd når både regelverket og systemet svikter dyrene. Vi kan i det hele tatt ikke snakke om dyrevelferd før alle dyr har fått rett til å komme ut.
Dyr har de samme grunnleggende behov og følelser som oss. Med den kunnskap vi har om dyr kan vi ikke fortsette å behandle dem som produksjonsenheter.

Publisert:
 1. Dyrevern
 2. Mattilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 2. Advarer mot svært glatte veier

 3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 4. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 5. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 6. Disse korona­reglene gjelder nå