Sparekniven går ut over elever i videregående skole

DEBATT: Igjen har Rogaland fylkeskommune tatt fram sparekniven, og videregående opplæring slipper ikke unna denne gangen heller.

«Skolen må også i fremtiden ha forsvarlige gruppestørrelser der lærerne kan ivareta hver enkelt elev», skriver Reidun Tednes Aaserød og Margareth Vatne.

Debattinnlegg

 • Gunn Reidun Tednes-Aaserød
  Fylkesleder, Utdanningsforbundet, Rogaland
 • Margareth Vatne Rønningsen
  Kontaktperson for videregående opplæring, Utdanningsforbundet Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Selv om Rogaland er det fylket som allerede bruker langt under landsgjennomsnittet på elevenes utdanning, og selv om elevundersøkelsene viser at tre av ti elever i vgs. skole sliter med ensomhet og psykiske problem, velger politikerne å bruke enda mindre på skolen.

Fylkespolitikerne sier de tar sitt ansvar ved å styrke skolehelsetjeneste, mobbeombud og sosialrådgivertjeneste. Dette er i utgangspunktet svært gode tiltak, men ikke når de samtidig stemmer for å redusere lærertettheten i klasserommene.

Dobbelt så mange elever

For å spare penger i fylkeskommunen, skal kontaktlærere på vg2 og vg3 studiespesialiserende og teorilærere på enkelte yrkesfaglige løp fra neste skoleår ha ansvar for 30 elever. Dette er dobbelt så mange elever som i dag. Elever som allerede melder fra om at de ikke føler seg sett, skal konkurrere med enda flere medelever om tiden og oppmerksomheten fra læreren sin. Læreren er den voksenpersonen som er tettest på elevene, som bygger relasjoner, skaper trygghet og ved behov samarbeider med og henviser til de tidligere nevnte støttetjenestene i skolen.

Forsvarlige gruppestørrelser

Daniel Bøhn Rayner og Erling Nordgård viste i Aftenbladet 26. november til at stadig flere elever fullfører og består faglig bra, takket være mye godt arbeid ute på den enkelte skole. Vi tenker at det også er takket være politikere som til nå har forstått at læreren er den viktigste personen i forbindelse med læring. Derfor har de tidligere stanset vikarløse timer og sammenslåing av klasser som sparetiltak. Vi ber om at de må fortsette med det. Skolen må også i fremtiden ha forsvarlige gruppestørrelser der lærerne kan ivareta hver enkelt elev, faglig og sosialt i løpet av skoledagen.

Les også

 1. – 3 av 10 vgs.-elever er ensomme, 3 av 10 er deprimerte – på tide å rope høyere om psykisk helse

 2. Er dagens unge mindre robuste?

 3. Natasja Askelund: «Det er noe som ikke stemmer når elever − og foreldre − skriver om skolepress som går ut over helsa»

 4. – Ungdom – du er bra nok som du er

Publisert:
 1. Debatt
 2. Skole og utdanning
 3. Rogaland fylkeskommune
 4. Utdanning
 5. Utdanningsforbundet

Mest lest akkurat nå

 1. Stigende koronatall: Flere innlagt og flere smittet

 2. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 3. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 4. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 5. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 6. Berntsen skryter av tidligere vikingelev: - Jostein er en flott kaptein