Stavanger har tiltak for å øke andelen menn i barnehagen

DEBATT: I et leserinnlegg i Aftenblad 23. januar etterlyser Utdanningsforbundet i Stavanger ved leder Inger G. Haraldsen tiltak for å øke andelen menn i barnehagene.

«Venstre tok initiativ i 2017 for en satsing på flere menn i barnehagen i Stavanger. Saken fikk stor pressedekning, og vi fikk vedtatt flere konkrete tiltak», skriver Rune Askeland. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Rune Askeland
  Rune Askeland
  Nestleder Kommunalstyret for oppvekst, bystyrerepresentant (V)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I innlegget er Haraldsen bekymret for at dette arbeidet «ser ut til å ha stoppet opp». Ja, det er grunn til bekymring over utviklingen i andel menn de siste årene. Vi er ikke i nærheten av målet om 20 prosent menn i norske barnehager.

Optimistisk nasjonalt

Samtidig så vil vi minne Utdanningsforbundet på at i Stavanger så er dette et satsingsområde lokalt, og det er grunn til å være optimistisk nasjonalt etter at det i den nye regjeringsplattformen er prioritert å øke andelen menn.

Venstre tok initiativ i 2017 for en satsing på flere menn i barnehagen i Stavanger. Saken fikk stor pressedekning, og vi fikk vedtatt flere konkrete tiltak. Undres over at Utdanningsforbundet ikke har notert seg disse vedtatte tiltakene. Haraldsen skriver følgende: «Heldigvis har vi aktive politikere i Stavanger som også er bekymret over den lave andelen av menn i byens barnehager. Kommer de med tiltak for å øke andelen menn i barnehagene, vil vi støtte dette.»

Enstemmig oppvekststyre

Tiltakene kom 13. september 2017, og jeg håper at støtten fra Utdanningsforbundet også har en tilbakevirkende kraft. Et enstemmig oppvekststyre vedtok følgende åtte punkt:

 1. I arbeid med rekruttering av flere pedagoger i barnehagen vil administrasjonen vektlegge tiltak som kan bidra til å øke andel kvalifiserte mannlige søkere.
 2. Kommunen skal aktivt oppmuntre menn i Stavanger-barnehagen til å bli praksisveiledere, og samarbeid med universitetet i Stavanger om målrettet bruk av mannlige praksisveiledere for å rekruttere mannlige studenter.
 3. Barnehagesjefen orienterer barnehagene i Stavanger om prosjektet «Lekeressurs», og anbefaler barnehagene å delta i prosjektet som et langsiktig bidrag til rekruttering av menn i barnehagen.
 4. I samarbeid med opplæringskontoret arrangeres eget informasjonskurs til ufaglærte mannlige assistenter for å rekruttere flere menn til kommunens interne fagopplæring.
 5. Erfaringsdeling rundt tema rekruttering av menn med pedagogisk kompetanse settes på agendaen i nettverksmøter med Universitetet i Stavanger, nabokommuner og i storbynettverket.
 6. Eget punkt om likestilling og rekruttering av menn med pedagogisk kompetanse innarbeides i Stavanger-barnehagens kvalitetsplan og kvalitetsmelding.
 7. Rådmannen bes vurdere å ta kontakt med andre kommuner med høyere andel mannlige barnehagestyrere for å lære om rekruttering til disse stillingene
 8. I samarbeid med opplæringskontoret oppfordres ufaglærte mannlige assistenter til å søke på relevante utdanninger ved UiS for å styrke pedagogisk kompetanse også hos menn.

Les også

 1. – På høy tid med flere menn i barnehagene

 2. Vi ønsker flere menn i barnehagen

 3. Forsking til å stola på?

 4. Menn i barnehage gir flinkere skolebarn

Publisert:
 1. Debatt
 2. Utdanningsforbundet
 3. Stavanger
 4. Rune Askeland

Mest lest akkurat nå

 1. Ibrahimaj frir til Viking: – Jeg sier ikke nei takk til å få et tilbud

 2. Jakob Ingebrigtsen om morens «spionasje»: – Lov å prøve seg

 3. – Ingunn Foss' uttrykte sympati for saken til Mona Anita Espedal virker langt fra ekte

 4. Åpen konflikt mellom ordførerne om veikutt: Flere E39-prosjekt kan ryke

 5. Nå samles reisefølget fra Ingvars reiser til gjenforening og førjulskos: – Vi har veldig lyst til å gjøre noe kjekt sammen

 6. Koronaviruset: Slik blir vaksineprogrammet som skal ta oss tilbake til hverdagen