Nei til endring i abortloven!

DEBATT: Å endre abortlovens paragraf 2c er ikke Høyres politikk.

«Det er uheldig at abortloven trekkes inn i forhandlinger om et mulig regjeringssamarbeid. For mange oppfattes dette som feil arena for en slik følsom og prinsipiell problemstilling», skriver Sissel Knutsen Hegdal, Ingebjørg Folgerø, Hilde Karlsen, Cille Ihle og Caroline Seim Midtlien. Foto: Illustrasjonsbilde, Scanpix

Debattinnlegg

 • Sissel Knutsen Hegdal
  Bystyrerepresentant, Stavanger Høyre
 • Ingebjørg S. Folgerø
  Bystyrerepresentant, Stavanger Høyre
 • Hilde Karlsen
  Bystyrerepresentant, Stavanger Høyre
 • Cille Ihle
  Bystyrerepresentant, Stavanger Høyre
 • Caroline Seim Midtlien
  Bystyrerepresentant, Stavanger Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Abortdebatten har blusset opp igjen i Norge, i forbindelse med diskusjonen om endring i abortloven.

Den mest betente konflikten handler om abortlovens paragraf 2 tredje ledd bokstav c som åpner for abort etter uke tolv i svangerskapet når det er stor fare for sykdom hos fosteret. Abort er et svært følsomt tema, både personlig for mange, og politisk. Det er derfor ingen overraskelse at diskusjonen vekker et stort engasjement.

Grundig diskutert i 2013

Å endre abortlovens paragraf 2c er ikke Høyres politikk. Denne problemstillingen ble grundig diskutert av Høyres landsmøte i 2013, og et stort flertall stilte seg bak å opprettholde abortloven. Dette er et vedtak vi i Stavanger Høyre også i dag stiller oss 100 prosent bak.

En paragraf som henviser til egenskaper ved fosteret som grunnlag for abort, vil i ytterste konsekvens alltid være diskriminerende uansett hvordan man velger å formulere lovteksten. Skal man gjøre noe med de «diskriminerende» formuleringene så betyr det i realiteten at man avskaffer mulighet for abort på bakgrunn av fosterets egenskaper. Det kan i så fall resultere i en innstramning av dagens abortlov. Selv om man samtidig gjør kvinnens egen vurdering og sosiale situasjon viktigere, vil en slik endring fortsatt oppfattes som diskriminerende fordi vurderingen fremdeles ses i relasjon til egenskaper ved fosteret.

Det er uheldig at abortloven trekkes inn i forhandlinger om et mulig regjeringssamarbeid. For mange oppfattes dette som feil arena for en slik følsom og prinsipiell problemstilling. Abortspørsmålet er ikke rett frem og enkelt. Ny teknologi og kunnskap gjør imidlertid disse problemstillingene mer krevende. Vi er derfor nødt til å ha takhøyde i den politiske debatten i Norge til å ta disse diskusjonene fremover.

Kvinnen skal ha retten

Flere partier har bevisst forsøkt å desinformere for å mobilisere som om det var selve prinsippet om selvbestemt abort som ligger på forhandlingsbordet. Det er det selvsagt ikke. Men, desto viktigere er det at vi er tydelige i budskapet om at til syvende og sist er det kvinner selv som skal ha retten til å velge. Også de vanskelige valgene.

Les også

 1. Fullt trykk på Torget mot endringer i abortloven

 2. KrF-Bollestad sier det var hun og Ropstad som tok opp abortsaken med Solberg

 3. Solberg: KrF-nestlederne tok initiativ til møte

 4. Rogaland KrF etter kveldens fylkesstyremøte: - Et godt møte og litt frustrasjon

 5. Hareide stiller seg bak Ropstad, kritisk til utspill

Publisert:
 1. Debatt
 2. Abort
 3. Stavanger Høyre
 4. Sissel Knutsen Hegdal
 5. Svangerskap

Mest lest akkurat nå

 1. Reagerer på dårlig smittevern i Hellas: - Ingen bruker munnbind

 2. Helgens sydenvær kan spoleres av grå skyer

 3. – Ryfast er eit ferjeavløysingsprosjekt som kostar trafikantane dyrt

 4. Adal bor åtte timer unna kjæresten og barna: – De forstår ikke hvor pappa er

 5. OL-STUDIO: Her bærer stuperen fra Tananger det norske flagget under åpningsseremonien

 6. Sandnes Ulf har fått gigantbud på spiller - takket nei