Ja til utredning av legeassistert selvmord

DEBATT: Dersom aktiv dødshjelp skulle bli legalisert i Norge, ville det vært i strengt regulerte former.

Publisert: Publisert:

«En utredning må nødvendigvis balansere mellom enkeltmenneskets rett til å bestemme over eget liv, og hensynet til å beskytte enkeltmennesker mot utilbørlig press fra omgivelsene», skriver Anne Nijdam Svindland og Katarina Bjørsvik. Foto: Shutterstock

Debattinnlegg

 • Anne Nijdam Svindland
  Leder i Grønn Ungdom Rogland
 • Katarina Bjørsvik
  Fylkessekretær i Grønn Ungdom Rogaland
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Flere uhelbredelig syke nordmenn har reist til utlandet for å få aktiv dødshjelp. Denne helga gikk Grønn Ungdoms landsmøte inn for å utrede legalisering av eutanasi og legeassistert selvmord i Norge.

Over halvparten av befolkningen er positive til aktiv dødshjelp. Når vi vet at en stor andel av befolkningen er for aktiv dødshjelp, og at vi ikke kan stoppe nordmenn fra å benytte seg av tilbudet i utlandet, er det et politisk ansvar å utrede mulighetene for å tillate dette i Norge.

Utredning

Grønn Ungdoms vedtak om å utrede aktiv dødshjelp betyr ikke at vi er skråsikre på at det er riktig å legalisere dette. Vi mener at debatten må være mest mulig kunnskapsbasert. I dag finnes det lite eller ingen forskning på de samfunnsmessige konsekvensene av å tillate aktiv dødshjelp, for eksempel utilbørlig press fra omgivelsene. En utredning må nødvendigvis balansere mellom enkeltmenneskets rett til å bestemme over eget liv, og hensynet til å beskytte enkeltmennesker mot utilbørlig press fra omgivelsene.

Strengt, regulerte former

Dersom aktiv dødshjelp skulle bli legalisert i Norge, ville det vært i strengt regulerte former. En utredning vil gi oss et godt grunnlag for å diskutere saken innenfor norske rammer, og gi oss mer kunnskap om hvordan vi kan sikre flest mulig mennesker en verdig slutt på livet.

Les også

Frihet til å leve, rett til å dø?

Les også

Vi må ikke få en «plikt» til å dø

Les også: «Nordmenn drar til Sveits for å dø. Skal vi la dem gjøre det i stillhet, for ikke å lede andre selvmordskandidater om bord på flyet til Basel?»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Scoringen kom akkurat da Sparta ble fulltallig

 2. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 3. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

 4. Tiltakspakkene og den voldsomme oljepengebruken må ta slutt

 5. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave

 6. Arvid Mæland vil hogge ut hodet til kong Harald i fjellet og sette opp «Sound of music» ved Ørsdalsvatnet

 1. Debatt
 2. Aktiv dødshjelp