Ja til utredning av legeassistert selvmord

DEBATT: Dersom aktiv dødshjelp skulle bli legalisert i Norge, ville det vært i strengt regulerte former.

«En utredning må nødvendigvis balansere mellom enkeltmenneskets rett til å bestemme over eget liv, og hensynet til å beskytte enkeltmennesker mot utilbørlig press fra omgivelsene», skriver Anne Nijdam Svindland og Katarina Bjørsvik.

Debattinnlegg

 • Anne Nijdam Svindland
  Leder i Grønn Ungdom Rogland
 • Katarina Bjørsvik
  Fylkessekretær i Grønn Ungdom Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Flere uhelbredelig syke nordmenn har reist til utlandet for å få aktiv dødshjelp. Denne helga gikk Grønn Ungdoms landsmøte inn for å utrede legalisering av eutanasi og legeassistert selvmord i Norge.

Over halvparten av befolkningen er positive til aktiv dødshjelp. Når vi vet at en stor andel av befolkningen er for aktiv dødshjelp, og at vi ikke kan stoppe nordmenn fra å benytte seg av tilbudet i utlandet, er det et politisk ansvar å utrede mulighetene for å tillate dette i Norge.

Utredning

Grønn Ungdoms vedtak om å utrede aktiv dødshjelp betyr ikke at vi er skråsikre på at det er riktig å legalisere dette. Vi mener at debatten må være mest mulig kunnskapsbasert. I dag finnes det lite eller ingen forskning på de samfunnsmessige konsekvensene av å tillate aktiv dødshjelp, for eksempel utilbørlig press fra omgivelsene. En utredning må nødvendigvis balansere mellom enkeltmenneskets rett til å bestemme over eget liv, og hensynet til å beskytte enkeltmennesker mot utilbørlig press fra omgivelsene.

Strengt, regulerte former

Dersom aktiv dødshjelp skulle bli legalisert i Norge, ville det vært i strengt regulerte former. En utredning vil gi oss et godt grunnlag for å diskutere saken innenfor norske rammer, og gi oss mer kunnskap om hvordan vi kan sikre flest mulig mennesker en verdig slutt på livet.

Les også

Frihet til å leve, rett til å dø?

Les også

Vi må ikke få en «plikt» til å dø

Les også: «Nordmenn drar til Sveits for å dø. Skal vi la dem gjøre det i stillhet, for ikke å lede andre selvmordskandidater om bord på flyet til Basel?»

Publisert:
 1. Debatt
 2. Aktiv dødshjelp

Mest lest akkurat nå

 1. Berisha etter hat tricket: – Seriegull med Viking ville vært det største

 2. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 3. Europas største ugle stopper liten hytte på Jæren

 4. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 5. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig

 6. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg