Rotter elsker ribbefett

DEBATT: Det er viktig å vise «fettvett» hvis vi skal holde rottebestanden nede i Norge.

«Kommuner og avløpsrenseanlegg over hele landet rapporterer om stadig større problemer med fett i avløpsvannet. Både huseiers egne avløpsrør og kommunenes fellesrør kan gå tett av matfett», skriver Toril Hofshagen.

Debattinnlegg

 • Toril Hofshagen
  Toril Hofshagen
  Direktør i Norsk Vann
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Desember er høysesong for god mat og drikke. Ribbe, pinnekjøtt, smultringer og mye annen julemat har en ting felles: Det oppstår mye fett ved produksjon av maten, som må håndteres på en god måte.

I en fersk spørreundersøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kvitter seg med ribbefett og annet fett fra matlagingen gjennom vasken eller toalettet. Det er feil måte. 70 prosent kaster det sammen med matavfallet. Det er riktig måte.

Om lag 10 prosent er usikre på hva de skal gjøre. Her kommer derfor noen gode råd om hvordan vi alle kan vise «fettvett».

Økende problem

Kommuner og avløpsrenseanlegg over hele landet rapporterer om stadig større problemer med fett i avløpsvannet. Både huseiers egne avløpsrør og kommunenes fellesrør kan gå tett av matfett. Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er det samme røret som frakter avløpet videre fra både vask og toalett.

Les også

130 tonn tungt fettberg blokkerer Londons kloakksystem

Feil håndtering koster oss dyrt. Kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, fordi matfettet fører til driftsproblemer i ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg. Og hvis dine egne avløpsledninger går helt tett av fett, kan du få avløpsvannet inn i kjelleren og store oppryddingskostnader.

Sentio-undersøkelsen viser at så mye som en fjerdedel av innbyggerne har opplevd at avløpsledningen har gått tett i nærheten av huset sitt. Fett som skylles ut i vask eller toalett, gir dessuten rottene en god grunn til å bo i avløpssystemet under bakken og leve godt på ribbefett og annet snadder. Om lag en fjerdedel
av befolkningen har også ifølge Sentio-undersøkelsen sett rotter i nærmiljøet sitt, og fett og matrester i avløpssystemet antas å være en viktig årsak til det. Det er derfor viktig å vise «fettvett» hvis vi skal holde rottebestanden nede i Norge.

Slik kaster du fettet

Her kommer noen råd om hvordan du kan unngå å få avløpsvann i kjelleren, rotter i avløpet og unødige ekstrautgifter:

 • Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
 • Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
 • Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt
  melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.

Mer detaljerte tips og råd finnes på www.sortere.no og www.fettvett.no. Så kos deg med julematen, men husk å vise «fettvett»!

Les også

 1. Gift skal ikke lenger ta rotta på rotta

Publisert:
 1. Debatt
 2. Julemat
 3. Mat og drikke

Mest lest akkurat nå

 1. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 2. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 3. – Betyr enormt mye

 4. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 5. Norge åpner opp igjen lørdag ettermiddag – meteren kan pakkes ned

 6. Sandnes-syklist historisk: Tok suverent VM-gull