Legg til rette for nyinvesteringer i Norge

DEBATT: Vi mener skogindustrien som hovedregel er best tjent med langsiktig industrielt tenkende eiere, fortrinnsvis med nasjonal forankring.

Publisert: Publisert:

«Med sterk vekst i mange markeder og god tilgang på råstoff til lav pris, jobbes det med en rekke spennende initiativ. Storskala-produksjon av biodrivstoff basert på restråstoff fra skog er blant de best kjente», skriver Erik Lahnstein. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Erik Lahnstein
  Adm. direktør, Norsk Skogeierforbund
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I den snart fire år gamle regjeringserklæringen tar Høyre og Fremskrittspartiet til orde for å etablere en ordning der skogeiere som avsetter en del av sin hogstinntekt til investeringer i skogindustri, skal få utsatt skatt. Et bredt flertall på Stortinget har bedt regjeringen legge frem et konkret forslag til hvordan en slik skattekredittordning kan utformes i statsbudsjettet for 2018. Det er lovende at blant andre Kristelig Folkeparti, som sitter i en nøkkelrolle, varsler at dette er en sak de vil prioritere i høstens budsjettforhandlinger.

Les også

Syv spørsmål om biodrivstoff-krangelen

Les også

Eventyrlige reportasjer om biodrivstoff

Sentral rolle

Norske skogeiere har historisk spilt en sentral rolle i utviklingen av norsk skogindustri. Avhengig av innretning vil en slik skattekredittordning kunne mobilisere flere hundre millioner kroner over tid. Med denne kapitalen i bunn vil det være enklere å mobilisere også annen privat kapital.

Norge har store ubenyttede skogressurser og om lag 40 prosent av vårt råstoff eksporteres i dag til andre land, særlig Sverige, for industriell bearbeiding. Resultatet er at norske bygder sitter igjen med langt mindre inntekter fra skogen, og storsamfunnet taper store summer og strategisk posisjon ved at den industrielle verdiskapingen og kunnskapsutviklingen i økende grad skjer ute.

Norges Skogeierforbund organiserer 35.000 av landets skogeiere, og om lag 85 prosent av hogsten i Norge skjer gjennom skogeiersamvirkets foretak. Vi mener skogindustrien som hovedregel er best tjent med langsiktig industrielt tenkende eiere, fortrinnsvis med nasjonal forankring.

Med sterk vekst i mange markeder og god tilgang på råstoff til lav pris, jobbes det med en rekke spennende initiativ. Storskala-produksjon av biodrivstoff basert på restråstoff fra skog er blant de best kjente.

Ender hos utenlandske investorer

Gjennom den pågående restruktureringen av Norske Skog ligger det an til at eierskapet vil ende hos utenlandske finansielle investorer. Mindre enn 2 prosent av aksjene vil være på norske hender. Det er fortsatt usikkert hva den langsiktige løsningen for konsernet og dets to norske bedrifter vil bli.

Det er klokt å etablere en skattekredittordning som styrker skogeiernes muligheter til å gå inn som en partner dersom det skulle by seg lønnsomme investeringsmuligheter på disse eller andre områder. Tiltak for å mobilisere kapital vil, sammen med tiltak som fremmer næringens konkurransedyktighet, legge til rette for nyinvesteringer i Norge.

Publisert:

Les også

 1. Viktig at vi i Norge klarer å bringe korrekt informasjon inn i debatten om biodrivstoff

 2. Unge velger ikke skogen som arbeidsplass

Mest lest akkurat nå

 1. Seks nye smitte­tilfeller i Stavanger fredag

 2. Her sveiper bussen borti bygningen midt i Stavanger sentrum: – Vi blir jo litt redde

 3. Blind vold: Mann stukket i halsen ved Maxi kjøpesenter

 4. En ekte helt havnet midt i innspillingen av ny katastrofefilm på Orre

 5. Pasient tiltalt for draps­forsøk på lege

 6. FULL OVERSIKT: 5 døde, 796 påvist smittede i Roga­land – sjekk din kommune

 1. Debatt
 2. Norske Skog