For hver person som kommer seg tilbake på jobb, er en seier, enten det er i full, halv eller kvart stilling

DEBATT: Nå skviser regjeringen de som trenger støtte, behandling og tid for å komme seg tilbake på jobb etter sykdom.

Publisert: Publisert:

Heidi Bjerga mener at regjeringen straffer de som allerede ligger nede. Foto: Marie von Krogh

Debattinnlegg

 • Heidi Bjerga
  Sandnes SV
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Godt å se dere, endelig er jeg her igjen.» Slik kan det tenkes at noen sier til sine kollegaer etter en tids sykemelding og en periode på arbeidsavklaringspenger.

Tiden har vært tung og strevsom for den som ble syk. Og for familien som har prøvd å ta vare på den syke. Til og med kollegaer synes det har vært tungt å ikke vite når vedkommende var tilbake på jobb. Men mest av alt har de rundt vært opptatt av å vise omsorg og støtte. Og alle har ventet på dagen da vedkommende ble frisk nok til å komme tilbake på jobb.

Bygd opp over tiår

Heldigvis har vi i Norge bygd opp et støtteapparat og sikkerhetsnett når sykdom rammer. Det er bygd opp over tiår, og blitt utviklet for å gi folk mulighet til å bli friske og komme tilbake på jobb framfor å ende som uføretrygdet eller på sosialstønad.

Nå skviser regjeringen de som trenger støtte, behandling og tid for å komme seg tilbake på jobb. De kutter ned på perioden man kan motta arbeidsavklaringspenger (AAP) fra fire til tre år. De mener at hvis du ikke er kommet på jobb igjen etter tre år, så er det jammen meg nok. Da er det slutt. Og nå sier de og at om du er du syk og mottar arbeidsavklaringspenger så skal du fortsette å søke jobb, ikke bare ved hjemstedet, men andre steder i landet.

Forstå det den som kan. Dette er altså de samme som er bekymret for at flere blir uføretrygdet.

Les også

Tøffere å være syk i arbeidslivet

Hurra, de klarte det

Det er 20 prosent som kommer tilbake i arbeid uten noen form for støtte. Dette omtales som bare 20 prosent. Disse 20 prosentene startet arbeidet med å bli friske, og forhåpentligvis komme tilbake til jobb fordi de først ble syke. Hurra. De klarte det.

De fleste ønsker å bli friske, men ikke alle blir det.

Det er heller ikke godt nok for denne regjeringen hvis du ikke er tilbake i full stilling. 22 prosent er tilbake i jobb samtidig som de mottar trygdeytelse kan vi lese i VG 30. mars. Disse har altså vært syke i lang tid og fått behandling og kanskje opptrening med mål om å komme tilbake til full jobb. Det er deres største ønske. Hurra, de klarer fortsatt å jobbe noe, selv etter en lang sykeperiode hvor de har prøvd på komme på beina igjen. Utgangspunktet var at de hadde jobb, og så ble de syke, og er nå tilbake på jobb. Hurra, de klarte det.

Sikrer oss et godt liv

33 prosent ender opp med uføretrygd, viser tallene for de som sluttet å motta AAP i i kvartal 2016. Det er kanskje ikke så rart om noen ender opp med uføretrygd. Utgangspunktet var at de ble syke og har mottatt sykepenger i ett år før de gikk over på arbeidsavklaringspenger. Takk og lov for at folk ikke blir ruinert selv om de blir syke. Da kan de konsentrere seg om å få behandling og begynne jobben med å bli friske. For de fleste har faktisk et ønske om å bli friske. Men ikke alle blir det. Derfor har vi en velferdsstat med gode ordninger som sikrer oss et godt liv når vi ikke klarer jobbe lenger.

Ministeren innrømmer at de ikke har lykkes godt nok i oppfølgingen av denne store gruppen som står utenfor arbeidslivet. Og velger altså å straffe de som allerede ligger nede.
Et annet alternativ kunne være at regjeringen legger opp til et arbeidsliv hvor det er mulig å jobbe selv om man ikke fungerer 100 prosent. Og at de heller gikk til NHO og arbeidsgiverne og krevde av dem at de la til rette for de som har vært syke, i stedet for å stramme inn på stønadene til de som er syke og under rehabilitering. De kunne kanskje be sine venner som har fått skattelette om å bruke noen av de kronene på tilrettelegging i arbeidslivet.

Aldri godt nok

Da kan kanskje flere komme tilbake på jobb, enten det er i full stilling eller redusert. For hver person som kommer seg tilbake på jobb, er en seier, enten det er i full, halv eller kvart stilling. Ikke et nederlag som regjeringen sier, når de nå strammer inn på gode ordninger.

De vil gjøre det vanskeligere å få arbeidsavklaringspenger, og lettere og å hive folk ut av ordninger sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i VG. Ministeren snur seier til nederlag for alle som er i ordningen, fordi det aldri er godt nok.

Publisert:

Les også

 1. Trygdesvindel for 22 millioner kroner i Rogaland i 2016

Mest lest akkurat nå

 1. Front­kolli­sjon på E39 i Lyngdal

 2. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 3. Haalands langspurt overskygget alt. Det gikk et gisp over fotballverdenen.

 4. Jakob Ingebrigtsen sikret seg kongepokalen

 5. Direkte: Hvem blir sykkelkongen av Champs-Elysées i Paris?

 6. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 1. Debatt