Lavmål fra Høyre om brannstasjon i Lervig

DEBATT: Arbeiderpartiet har ikke, og vil ikke under noen omstendighet, sette brannsikkerheten på spill i Stavanger.

Publisert: Publisert:

«At det ikke finnes reelle alternativer til Lervig er et premiss vi ikke aksepterer», skriver Kari Nessa Nordtun og Anders Fjelland Bentsen. Foto: Kristian Jacobsen

Debattinnlegg

 • Kari Nessa Nordtun
  Gruppeleder, Stavanger Ap
 • Anders Fjelland Bentsen
  Nestleder i Stavanger Ap
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Høyres gruppeleder John Peter Hernes anklager i Aftenbladet 20. juni Arbeiderpartiet for å gamble med liv og helse til ansatte i brannvesenet og til innbyggerne i Stavanger.

Det har vært og er fortsatt svært sprikende oppfatninger blant brannmannskapene om hvorvidt Lervig vil være en god lokalisering.

Grove beskyldninger

Bakgrunnen er flertallsvedtaket i Kommunalstyret for byutvikling (KBU) mot den foreslåtte brannstasjonen i Lervig. Med sine falske og grove beskyldninger når Hernes et nytt lavmål for den politiske debatt i byen.

Arbeiderpartiet har ikke, og vil ikke under noen omstendighet, sette brannsikkerheten på spill i Stavanger. Byen har både brannstasjon og brannbåt i dag, og ny tomt til stasjonen i Schankeholen er ferdig regulert.

Fagforeningens motstand

Det har vært og er fortsatt svært sprikende oppfatninger blant brannmannskapene om hvorvidt Lervig vil være en god lokalisering. Det kan være verdt å minne om fagforeningenes motstand da den nye strukturen ble vedtatt. Det er også tydelige tegn på at den vedvarende uenigheten internt i brannvesenet skal legges lokk på.

Derfor er det modig når erfarne brannfolk våger å fremme sine innsigelser mot planene for politikere og presse. Det er flere beredskapsmessige aspekter som åpenbart burde vært bedre belyst. At døde dyr og mennesker skal måtte tas i land innerst i en park omgitt av boligblokker, er bare ett av disse.

Les også

Branndrama i kommunale korridorer

Les også

Nok et nei til brannstasjon i Lervig

Feil premisser

Bystyrets vedtak om ny stasjon i Lervig ble gjort på feil premisser. Arealbehovet viser seg nå å være dobbelt så stort som først antatt, og tre ganger så stort som reguleringsplanen tilsier. I mellomtiden er det bygget høyt og tett i området rundt. Det bærende grepet i denne utbyggingen skulle være en stor, grønn park innerst i viken. Å ofre denne for en brannstasjon, vil være svært negativt for nabolaget. At kommunen selv skal punktere en sammenhengende kaipromenade, er dårlig byutvikling. Dette er noe nær samtlige partier var enige om for et års tid siden.

Rådmannens evaluering av tomtealternativer gir Lervig toppkarakter på adkomst og naboskap. Det finner vi tendensiøst. At det ikke finnes reelle alternativer til Lervig er et premiss vi ikke aksepterer.

Styringstrøtt Høyre

Hernes kritiserer Arbeiderpartiet for usakligheter og forsøk på utsettelser og omkamper. Det kan være verdt å minne han om at kritikken treffer både hans partnere i Venstre og hans egen utvalgsleder Kari Raustein, som stod sammen med Arbeiderpartiet i saken. Men mest av alt vitner utspillet om et styringstrøtt Høyre som ikke evner å ta viktige diskusjoner om byutvikling og beredskap på alvor.

Publisert:

Les også

 1. Nok et nei til brannstasjon i Lervig

 2. Ap setter brannsikkerheten på spill

 3. Hva med å ta bort noen blokker, redusere etasjene til fem etasjer og skape et godt sted å bo sammen?

Mest lest akkurat nå

 1. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 2. – Har aldri opplevd

 3. Månafossen: – Vi leter videre til vi finner henne

 4. Gigantfylke med 1,2 millioner innbyggere angriper ferjefri E39

 5. Helsedirektoratet vurderer nye regler for sosiale sammenkomster

 6. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 1. John Peter Hernes
 2. Kari Nessa Nordtun
 3. Beredskap
 4. Byutvikling