Don't be silly, go to Scilly

Det er dumt, men det er nok ganske få nordmenn som har hørt om Scilly-øyene, og enda færre som har vært der. Øyene ligger vest for Land's End på sydspissen av England, omtrent 50 km ute i Atlanterhavet.

Landgang på St. Martin's, en kort båttur fra hovedøya St. Mary's.
  • Ivar Sætre
    Sivilingeniør, Stavanger
Publisert: Publisert:
Grønnsvær og strand på St. Martin's. Scilly-øyene har flust av gangstier i lett terreng.
Star Castle bygd i 1593 under Elizabeth I for å forsvare Scilly-øyene.
I den botaniske hagen Tresco Abbey Gardens finnes det planter fra over 80 land. Fuktig og varmt klima gir rik plantevekst.
Gjennom årene har svært mange skip forlist i farvannet rundt Scilly-øyene.
Høyeste punkt på Scilly-øyene ligger 49 meter over havet, men høyt nok til at naturen også kan lage fjellskulpturer.
Det kryr av sjarmerende spisesteder og tradisjonelle britiske puber på de bebodde Scilly-øyene, hvor turisme er en svært viktig næring.
St. Mary's Old Church fra 1100-tallet regnes for å være den eldste nåværende bygningen på Scilly-øyene.
Det forseggjorte gravstedet Bant's Carn er fra bronsealderen (4500–2500 f.Kr). Lignnde fins flere steder på øyene. På grunn av lavere havnivå var Scilly da én stor øy.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er imidlertid lenge siden de første nordmennene kom til Scilly-øyene . I år 793 ble øyene invadert av vikinger, og brukt som base vikingtokt. De første vikingene ble visstnok drevet bort fra øyene rundt 927/928 av den engelske kong Adelstein, fosterfar for Håkon Adelsteinsfostre, som senere ble konge i Norge (Håkon den gode).Men vikingene kom tilbake til Scilly, eller Syllingane som Snorre kalte øyene. Rundt år 990 kom Olav Tryggvason til øyene med en fåte på visstnok over 90 skip, og brukte på nytt øyene som base. Ifølge Snorre lot Olav, med hele sitt følge, seg kristne på Scilly. Da Olav dro fra Scilly, hadde han med seg prester og andre lærde menn derfra. Disse var med på grunnleggingen av Trondheim i år 998, og etableringen av byen som Norges kroningsstad.

Turistmål

Scilly-øyene består av fem bebodde øyer og rundt 140 mindre øyer, holmer og skjær. Med en tidevannsforskjell på opptil seks meter, og gitt øyenes plassering ute i havet, med et høyeste punkt på 49 meter over havet, er det ikke rart at hundrevis av skip har havarert der gjennom århundrene.

Adkomst til øyene kan skje med båt fra Penzance i Cornwall, etter en flott båttur på tre–fire timer. Alternativet er små rutefly fra flere steder i Cornwall.

Denne skulpturen i Tresco Abbey Gardens kan kanskje minne om en viss kulturdebatt i Stavanger på forsommeren i 2014?

Øyene er små. Den største bebodde øya, St. Mary's, er på kun 6,3 kvadratkilometer, og den minste er ikke mer enn 1,3 kvadratkilometer. Befolkningen er heller ikke stor. Det bor rundt 2000 fastboende på øyene, men folketallet blir mangedoblet i turistsesongen. De bebodde øyene ligger kun en halvtimes båttur fra havna på St. Mary's, Hugh Town. Det er derfor lett å komme til alle øyene på dagsturer.Den viktigste næringsveien på øyene er turisme. Det fins flere hotell. En stor del av innbyggerne driver i tillegg sitt eget lille Bed & Breakfast-hotell (4–6 rom), med priser hovedsaklig i området 600 og 800 kroner (60–80 pund) pr. natt for to personer. Tallet på biler, og dermed trafikken, på øyene er meget begrenset, med et lite unntak for hovedbyen Hugh Town på St. Mary's. Fremkomstmiddelet er derfor for de fleste enten apostlenes hester, sykkel eller båt.

Glimrende for turer

Klima og vær på øyene er mye likt Stavanger, men temperaturene er oftest noen grader varmere, og nedbøren noe mindre. Det gjør at øyene er frodige, med en nesten tropisk blomsterprakt. På alle de bebodde øyene er det et utstrakt nett av gangstier, langs sjøkanten eller på tvers av øyene. Turene kan legges opp slik at de kan gjennomføres på fra to til fem timer, og går overalt i lett terreng. For dem som har behov for sandstrender, så fins det mange av disse på alle øyene. Ønsker man også å bade, så er det mer for de som ikke stiller krav til høy vanntemperatur. Grunnet øyenes plassering ute i Atlanterhavet, og den store tidevannsforskjellen, er det nok sjelden at temperaturen overstiger 18 grader.

Vandringer på øyene er en fornøyelse. Spesielt gjelder dette langs sjøen på østsiden av øya St. Mary's. Her står Guds egne mesterlige granittskulpturer på rekke og rad. På vegen kan en besøke restene av en gammel landsby fra bronsealderen, og nesten intakte gravkammer fra denne perioden. Det gamle festningsverket rundt Star Castle og kirka Old Town Church ligger begge langs «den store rundturen» rundt øya.

Attraksjoner

På øya Tresco ligger en av de andre attraksjonene på Scilly, den subtropiske botaniske hagen Tresco Abbey Garden, med planter fra over 80 forskjellige land. Litt lenger nord ligger Cromwell's Castle, bygd av Englands hersker i første halvdel av 1600-tallet.

Det flotteste hotellet på Scilly, The Hell Bay Hotel, ligger på øya Bryher. Som navnet antyder, ligger det i nærheten av imponerende bukter hulet ut av kraftige Atlanterhav-stormer fra nord-vest.

På alle øyene er det mange små kunst— og håndtverksbutikker, hvor de fleste vil kunne finne en souvenir fra øyene. Idylliske spisesteder er det også mange av, og dagene kan avsluttes med en øl på en av flere typiske engelske puber.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

  2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

  3. Ryfylke har fått sin første vingård

  4. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

  5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

  6. Ny utrolig rekord for Haaland