Rike uten inntekt

Naboen kan snoke i inntekten din, og det skal du være glad for.

Publisert: Publisert:

Ståle Kyllingstad er steinrik, men ifølge skattelistene har han ikke en formue på 800 millioner kroner, og han mener skattelister er en uting. Benn Folkvord er uenig. Foto: Jon Ingemundsen

 • Handelshøgskolen Ved Uis
 • Førsteamanuensis
 • Benn Folkvord
  Professor i rettsvitenskap, Handelshøgskolen UiS
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

benn folkvord.jpg

NAIV OG NYUTDANNET belærte jeg en eldre klient om at han ikke burde ta ut skattepliktig lønn av firmaet sitt. Eplekjekt forklart jeg at han heller burde ta pengene ut som skattefritt utbytte. Klienten var god for et åttesifret beløp, og vred seg i ubehag. Han ville vise sitt bidrag til samfunnet. Min første tanke var at han ikke trengte en skatterådgiver, men en psykolog.Etter møtet slo deg meg at det i det minste fantes en arena hvor han kunne framvise sitt samfunnsbidrag: de offentlige skattelistene.

Problemet er altså ikke manglende bidrag til fellesskapet, problemet er at det blir kjent.

SKATTELISTER gir informasjon. Informasjon er vanligvis en bra ting, blant annet fordi det påvirker enkeltindivers adferd. For eksempel viser forskerne Ingeborg Foldøy og Mari Rege ved UiS i en studie at skattelister gjør at vi lettere skifter jobb. Oppsiktsvekkende mange av dem som oppdager at de har lav lønn i forhold til andre tar affære og skifter jobb. Dette gjør arbeidsmarkedet mer effektivt, og er slik samfunnsøkonomisk fornuftig.

KAFFEDRIKKEREN PÅ NABOKONTORET mitt greide i mange år det kunststykket det er aldri å bidra til kaffekoking. Ved en tilfeldighet kom det frem at han faktisk ikke kunne bruke kaffetrakteren. Mens jeg mente det var et problem at han ikke laget kaffe, mente nok kaffedrikkeren at hovedproblemet var at det ble kjent at han ikke gjorde det.

Samfunnsstøtten og gründeren Ståle Kyllingstad har tilpasset seg skattereglene og fjernet en formue på nesten 800 millioner. Riktignok bare på papiret; ifølge Hegnar online skal han være god for 3000 millioner. En av Rogalands rikeste har på papiret hverken inntekt eller formue. Da Aftenbladet nylig stilte spørsmål ved Kyllingstads skatteplanlegging, svarte han med å klage over at skattelister er en uting. Problemet er altså ikke manglende bidrag til fellesskapet, problemet er at det blir kjent.

Vi må forvente at selskapseiere tilpasser seg skattereglene. Men da skal vi også forvente at skattetilpasserne er rake i ryggen og står for tilpasningene sine. Moralisering kan likevel andre ta seg av. De fleste av oss vil sannsynligvis betale lavest mulig skatt. La en ting være klart: Kyllingstad er ikke avvikeren. Det er det den eldre klienten som ville framvise sitt bidra til samfunnet, som er. Noe er likevel galt når en av fylkes rikeste ikke har formue eller inntekt. Det er ikke Kyllingstad, men systemet det er noe galt med. La oss være ærlige: Dette hadde vi ikke snakket om uten skattelistene.

PÅ SLUTTEN AV 1980-TALLET rettet mediene søkelysene på nullskattytere i skattelistene. Skattereglene ble deretter radikalt endret. Man fikk bedre og mer presise regler og langt færre nullskatteytere. Det er mulig man ikke ville fått disse forbedringene uten skattelistene. Frem til 2006 var utbytteutdelinger fra aksjeselskap skattefrie. Det var mange grunner til at man innførte skatteplikt på utbytte. Skattelistene er ganske sikkert én av flere brikker i dette puslespillet.

Kriminelle trenger neppe skattelistene for å finne ut at Kyllingstad er rik. Dessuten står det i disse at han er lutfattig.

Superrike flest bidrar til fellesskapet ved å skape bedrifter og arbeidsplasser. Man kan derfor godt mene at det er urimelig at superrike skal betale skatt. Det er allikevel en grunntanke i Norge at man skal betale skatt etter evne, og at man skal ha en viss sosial utjevning. Liker man ikke dette, er alternativet er å flytte – eventuelt å starte sin egen stat.

DET ER HEVDET AT KRIMINELLE bruker skattelistene for å finne ut hvor de skal slå til. Vel, kriminelle trenger neppe skattelistene for å finne ut at Kyllingstad er rik. Dessuten står det i disse at han er lutfattig.

Skattelister kan naturligvis skape et uheldig inntektsfokus og en kikkerkultur. Tabloidenes notoriske grafsing er omtrent like sjarmerende som Paradise Hotel (man skal imidlertid huske at selv om denne reality-serien på tv er smakløs, er den stort sett ufarlig, og Dagbladet må tross alt ha noe å leve av). Riktig ille er det når barn sjekker inntektene til vennenes foreldre. Ettersom man nå må ha både brukernavn og passord for å se på skattelistene, er det imidlertid ikke lenger så lett for poden å snoke i naboens inntekt.

DE NEGATIVE SIDENE ved offentlige skattelister bør vi kunne leve godt med fordi åpenhet i det lange løp og i de fleste sammenhenger viser seg å være best. Så er det opp til politikerne å levere regelverk som gjør Kyllingstads tilpasninger umulige – hvis det er det de ønsker.

Siste i Liv og levebrød-serien:

 • Folkehelse for unike mennesker
 • Balanseringsbøygen
 • Mørke måneder høsten 1942
 • Hva er nok sikkerhet og beredskap?
 • Trynefaktoren skal vekk – hjartet òg?
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 5. Pizzabakerens hemmelighet

 6. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen