Norges skam

Dramaet som utspant seg natt til tirsdag er så fjernt fra alle våre forestillinger om vårt eget land at vi har vanskelig for å ta det inn over oss. For slikt skjer ikke i Norge, gjør det vel?

Publisert: Publisert:

Neda har aldri fått muligheten til å leve et alminnelig barneliv, i et alminnelig nabolag med alminnelige venner. Nedas oppvekst er utrygghet, redsel for å bli sendt til ukjent sted.

 • Torunn Egge Roux
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Torunn Egge Roux 847395.jpg

JO, DET GJØR DET.I demokratiske Norge kommer politiet midt på natten, knuser et vindu og drar fire sovende barn ut av sengevarmen. Det spiller ikke noen rolle at de to yngste er født her og at de to eldste har bodd her så godt som hele livet.

I går natt tok Norge livet fra fire uskyldige barn. Ut av Norge, bort fra alt de kjenner, fra landet der de yngste er født og der alle fire har sine røtter dypt plantet.

Det drar seg mot valg i Norge, og den rød-grønne regjeringen har behov for å tøffe seg. En politisk ledelse som vekker små barn om natten, setter dem på et fly og sender dem til et sted der de aldri før har vært, er ikke tøff.

Den er ynkelig.

Fredelige, demokratiske Norge er et livsfarlig sted for de barna som ikke er velkomne her.

NEDA ER NORGES TAPRESTE 12-åring. Hun var bare to år da familien kom som flyktninger til Norge. Hun har aldri bodd noe annet sted enn på asylmottaket på Dale. Hun har aldri fått muligheten til å leve et alminnelig barneliv, i et alminnelig nabolag med alminnelige venner. Nedas oppvekst er utrygghet, redsel for å bli sendt til ukjent sted. Barnet Neda har vært der for mor og far som verken har fått anledning til å gå på norskkurs eller bli integrert gjennom jobb og deltakelse i det sivile livet. Det er Neda som har vist oss en flyktningfamilies bunnløse fortvilelse. I Aftenbladet og på Dagsrevyen. TV-seerne fikk lørdags-tacoen i halsen da hun med store, alvorlige øyne uttalte: «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg».

I et intervju med Aftenbladet for et år siden forteller hun om angsten for at politiet skal komme på døren og hente dem. Hun sover dårlig om natten, forteller hun. Det hadde hun all grunn til. Fredelige, demokratiske Norge er et livsfarlig sted for de barna som ikke er velkomne her.

Les også

– Politiet knuste vinduet og hentet oss halv to i natt

OVERGREPET den norske stat begår mot små barn, er godt formulert i sakkyndigrappporten fra psykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssykehus. Rapporten beskriver en familie i dyp nød. Ressurssterke og skoleflinke barn er i ferd med å miste fotfestet i en tilværelse uten håp og framtidsutsikter. Familien var frisk og optimistisk, full av pågangsmot da de kom. Påkjenningene de har vært utsatt for i Norge er i ferd med å gjøre dem funksjonsudyktige, konkluderer psykiateren som har skrevet rapporten.

Utlendingsnemnda, på oppdrag fra en regjering med røtter i solidaritetsbevegelsen, lar tre små barn bære konsekvensene «for omfanget av søknader på liknende grunnlag» på sine skuldre.

SLIKT BITER IKKE PÅ norske utlendingsmyndigheter. Utlendingsnemnda er riktig nok ikke uenig med de sakkyndige. Men, skriver utlendingsnemnda, mot hensynet til barna står de innvandringspolitiske hensynene: Mulige konsekvenser for omfanget av søknader på liknende grunnlag. De samfunnsmessige konsekvensene. Hensynet til kontroll, og hensynet til respekten for lovens øvrige regler.

Les en gang til: Utlendingsnemnda, på oppdrag fra en regjering med røtter i solidaritetsbevegelsen, lar fire små barn bære konsekvensene «for omfanget av søknader på liknende grunnlag» på sine skuldre.

MAN MÅ VÆRE rød-grønn politiker for å forstå at premiss og konklusjon henger sammen. Utlendingsnemndas avslag bygger på nemndas egen vurdering der det står: «Norsk er det viktigste språket til barna. Det vises til at de har nær familie i Norge, gjennom sine søskenbarn og onkel og tante. [...] Ut fra praksis vil de to eldste barnas tilknytning alene tilsi at det foreligger sterke menneskelige hensyn og at vilkåret for å gi en tillatelse i utgangspunktet er oppfylt». Mot ulne innvandringspolitiske hensyn, les hensynet til norsk innvandringsmotstand, spiller likevel barns tilknytning ingen rolle.

De som trodde på en mer human behandling av de mange barna som vokser opp i Norge uten rettigheter, må tro om igjen.

NEDA OG SØSKNENE HENNE s var en del av bakteppet da Stortinget behandlet meldingen om barn på flukt. De som trodde på en mer human behandling av de mange barna som vokser opp i Norge uten rettigheter, må tro om igjen. Forslag fra Venstre og KrF om å endre forskriftene som sikrer barnas rettigheter, ble avvist. Rød-grønne politikere snakket med to tunger: De roet asylmotstanderne med forsikringer om at alle tidligere innstramninger står ved lag, samtidig som de forsøkte å innbille alle som er opptatt av enkeltskjebner at meldingen kommer barna i møte.

De færreste trodde på dem. Nå kan ingen lenger tro på dem.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Advokaten reagerer på tidspunktet

 2. Har samlet inn 75.000 til advokat

 3. Venstre og KrF vil endre reglene

 4. - Stay strong, Neda

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug etter at han hadde råkjørt i 168 km/t: – Har gjort en stor feil

 2. Arbeidsgiver TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

 3. Aldri har hasj vært sterkere. Den erstattet sex, mat og venner for Anne (20). Til slutt turte hun ikke gå ut

 4. Jakob Ingebrigtsen etter fantomløpet på 1500 meter: – Helt sykt og ekstremt deilig

 5. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

 6. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen