Fotball, fest og litt slaveri

Fotball og politikk lar seg ikke blande, sier sosialisten som ikke vil la samvittigheten ødelegge gleden over en godt skrudd corner. Der fikk de den, slavene i Doha.

Publisert: Publisert:

Arbeidet er godt i gang med infrastrukturen til VM i fotball i 2022. De som jobber i solsteken på taket her er stort sett arbeidsinnvandrere uten rettigheter. Foto: FADI AL-ASSAAD / ntb scanpix

 • Sven Egil Omdal
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sven Egil Omdal 562532.jpg

Mimir Kristjánsson har noen rare venner. Fordi de har hjertet på venstre side, tror de at de må holde med de undertrykte og fattige også på fotballbanen. Aslak Sira Myhre, for eksempel, han kommer til å holde med Ghana når de møter USA i VM i Brasil. Kristjánsson, Sira Myhres protegé, klarer ikke å holde tilbake et indignert fnys. «Da sitter Aslak hjemme og heier på vegne av de 40.000 barna som dør hver dag av sult i kamp mot kapitalismens store Satan. Og dette er altså en mann som faktisk har peiling på fotball», skrev han i Klassekampen like før jul.Selv holder Kristjánsson med Tyskland. Ikke fordi de herjer med greske fattigfolk, men fordi de spiller så gjennombruddshissig. Han følger nemlig devisen til sin barndoms store helt, Ruud Gullit: «Fotball og politikk lar seg ikke blande.» Kanskje ikke, men la oss likevel gjøre et forsøk, siden FIFA selv blander så det skvetter.

Ved Nelson Mandelas båre oppsto en rørende enighet blant norske politikere. De hadde alle vært motstandere av apartheidregimet, og bekjempet raseskillet. Ja, bortsett fra Anders Langes livsarving, Carl I. Hagen, som forbløffende lenge mente at hottentotter og buskmenn ikke kan styre et land — han av alle burde jo vite bedre.

Men samtlige andre partier mente de hadde en stolt historie fra kampen mot «adskilthet», som dette afrikaanske ordet betyr. Da kan vi kanskje kreve av dem at de står like tverrpolitisk samlet mot dagens apartheid, systematisk gjennomført i et land dit vi, om noen år, kanskje skal sende våre beste menn.

Innimellom oppstår det også diskusjoner om det var venstre- eller høyresiden som avskaffet slaveriet. Debatten ender vanligvis med at de konservative slår sitt trumfess i bordet: Abraham Lincoln var republikaner. Det er vel og bra, men Lincoln har lenge vært død, mens slaveriet fortsatt lever i det landet dit vi om noen år kanskje skal sende våre beste menn.

I 2022 skal Qatar arrangere VM i fotball. Landet har færre fotballspillere enn Rogaland, og et landslag på nivå med Ny-Caledonia. Men de har også mer penger enn Krøsus, og FIFA var tilfeldigvis til salgs.

I 2022 skal Qatar arrangere VM i fotball. Landet har færre fotballspillere enn Rogaland, og et landslag på nivå med Ny-Caledonia. Men de har også mer penger enn Krøsus, og FIFA var tilfeldigvis til salgs.

Hvor korrupt eksekutivkomiteen i det internasjonale fotballforbundet er, ble ettertrykkelig avslørt i 2010. De fleste medlemmene av eksekutivkomiteen solgte sin stemme for penger, mens noen heller ville ha kvinner.

London, fotballens vugge, hadde ikke en sjanse da emiren av Qatar hentet fram platinakortet. Qatar er, i motsetning til hva mange nordmenn tror, verdens rikeste land. Brutto nasjonalprodukt per capita er 10 ganger Norges. De kan kjøpe alt de har lyst på.

Derfor skal VM arrangeres i en ørkenstat hvor sommertemperaturen kan strekke seg mot 50 grader, hvor det ikke finnes noen fotballkultur og - som vi skal se - heller ingen respekt for helt grunnleggende menneskerettigheter.

Like før jul slo Amnesty alarm på vegne av 80 arbeidere som reiste et 215 meter høyt kontorbygg i Doha. Gjestearbeiderne hadde sittet innesperret i leirer siden bygget var ferdig i oktober, de hadde ikke fått lønn på nesten et år og led av alvorlig matmangel. Skyskraperen heter al-Bidda og kalles «Qatars hjem for fotball». Det er der VM-organisasjonen skal holde til.

Emirfamilien som eier og styrer Qatar, vil investere rundt 600 milliarder kroner i ni nye stadioner, med det ypperste i avkjølingsteknologi, nye veier og lyntog. Tidligere har pengene fra landets enorme oljefond gjort Paris Saint Germain til et topplag, reddet fransk klubbfotball, og forskjøvet Unicef fra draktene til Barcelona, alt godt beskrevet i en stor artikkel i fotballmagasinet Josimar.

Bare 12 prosent av befolkningen i Qatar, 250.000 av 1,9 millioner, er borgere. Resten er arbeidsinnvandrere uten rettigheter.

Bare 12 prosent av befolkningen i Qatar, 250.000 av 1,9 millioner, er borgere. Resten er arbeidsinnvandrere uten rettigheter.

Mens borgerne shopper, eller lar seg adsprede i luftavkjølte konserthaller og sportsanlegg, arbeider utlendingene. Ingen land har større forskjell mellom borgere og ikke-borgere. Det står ikke «net blankes» på benkene, men realitetene er nokså like tilstandene i Sør-Afrika før 1990. 94 prosent av alle arbeidere i Qatar er midlertidige innvandrere, de fleste fra India, Pakistan, Nepal og Bangladesh. Urovekkende mange av dem arbeider til de stuper.

I sommer døde i gjennomsnitt en nepalesisk arbeider om dagen. Mange av dem var unge menn som fikk hjertestans i den kraftige heten. Antislaveriselskapet sier at arbeidsforholdene i Qatar er mer enn tvangsarbeid. Behandlingen er på linje «med fortidens slaveri, der mennesker ble behandlet som gjenstander».

Human Rights Watch er heller ikke så redd for å blande fotball og politikk. De er mer på Sira Myhre-linjen, og kaller det såkalte kafala-systemet, der arbeidsgiveren konfiskerer passet, slik at arbeiderne ikke kan forlate landet, eller bytte jobb når lønnen uteblir, for «moderne slaveri.»

Og så kommer det som antakelig vil uroe Mimir Kristjánsson mest av alt: FIFA satte seg ned med den internasjonale fagbevegelsen og fattet en felles resolusjon der det internasjonale samfunns økonomiske og politiske ledere blir bedt om å støtte fotballen i kravet om at Qatar innfører arbeidsmiljøstandardene til ILO, FNs internasjonale arbeidsorganisasjon, «raskt, konsekvent og på varig basis.»

Hvis ikke engang pampene i FIFA beskytter myten om at fotball er hevet over politikk, hvem skal da en stakkars sosialist og tilhenger av oligarklaget Chelsea stole på?

Følg på Twitter.com/svelle

Fem siste Fripenn-kommentarer fra Omdal:

Publisert:

Fripenn

 1. – Jo, jeg er optimist, men ikke på autopilot

 2. Qatar-VM beskyldes for å bruke nordkoreanske slavearbeidere

 3. Qatar bruker halvannet norsk statsbudsjett på å få landet klart til VM

 4. Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover

 5. Valcke: VM i Qatar spilles ikke på sommeren

 6. Slik lever Qatars VM-arbeidere

Les også

 1. Et bilde lyver alltid

 2. Åpent er helseskadelig

 3. Ta ikke den ironiske tonen!

 4. Det nye, blå språket

 5. Når nyheter skaper angst

 1. Fripenn