Ap kan glemme nei til salg av Norge hvis Tisa-avtalen vedtas

Regjeringa og Ap mener Rødts frykt for handelsavtalen Tisa er ubegrunnet. Hadde det enda vært så vel.

Publisert: Publisert:

Ap bør merke seg at Norge i sitt åpningstilbud i Tisa-forhandlingene har åpnet for bedriftsetableringer innen fødestuer og sykepleietjenester, mener partiet Rødt. Foto: Signe Christine Urdal

  • Bjørnar Moxnes
  • <br>stian Bragtvedt
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bjørnar Moxnes.

Stian Bragtvedt.

Dessverre gjengis noen misoppfatninger i artikkelen i Aftenbladet om Tisa-forhandlingene ( Trade in Services Agreement ). Under overskriften «Privatisering vil kunne omgjøres» hevdes det at land selv melder inn hvilke sektorer og tjenester de vil privatisere, såkalt positiv listing. Tisa fungerer stikk motsatt. Land må melde inn sektorer der de vil ha unntak for privatisering, såkalt negativ listing. Dette er et av forholdene som gjør Tisa-avtalen så skummel.Når lista med unntakene er levert inn, er toget nemlig gått. Da blir det ikke flere unntak. Da blir det irreversibel privatisering herfra og i all evighet på de øvrige samfunnsområdene, selv om befolkninga skulle ønske seg noe annet. Bekymrer ikke dette Ap? Har ikke Jonas Gahr Støre nylig uttalt at Ap heller vil bygge landet, enn å selge landet? Hvis Tisa-avtalen vedtas, kan vi bare glemme nei til salg av Norge.

Les også:

Les også

Ap positiv, SV frykter følgene for utviklingsland

Hva vil Norge gi?

Regjeringa hevder at helse og skole er unntatt i Norges åpningstilbud til Tisa-forhandlingene. Men alle som har vært i en forhandling, vet at et åpningstilbud aldri er det samme som sluttresultatet. Skal Norge sikre tilgang til andre lands tjenestesektorer for Telenor, oljeindustri e.l., så må vi gi noe tilbake. Hvilke deler av den norske velferden vil Høyre og Frp åpne for internasjonal storkapital i bytte mot markedsadgang for Telenor? Det er så langt et åpent spørsmål.

Lekkasjene fra forhandlingene og de misvisende uttalelsene fra regjeringa gir liten grunn til å stole på forsikringene om at offentlig sektor er unntatt.

Svein Roald Hansen (Ap) mener at Rødt, Sp, SV og fagbevegelsens frykt for avtalen bygger på en misforståelse. Det kan være interessant for Hansen og Ap å merke seg at det i Norges åpningstilbud er åpnet for bedriftsetableringer innen fødestuer og sykepleietjenester. Selv i åpningstilbudet er altså ikke helsesektoren unntatt! Hvis regjeringa og Ap virkelig vil berolige det norske folk med hensyn til offentlige tjenester, er det en smal sak: Offentliggjør forhandlingsdokumentene og det foreløpige utkastet til avtale.

Lekkasjene fra forhandlingene og de misvisende uttalelsene fra regjeringa gir liten grunn til å stole på forsikringene om at offentlig sektor er unntatt.

Vedtatt Ap-politikk?

For den mørkeblå regjeringa er ikke svekkelse av faglige rettigheter og irreversibel privatisering noe stort problem. Tvert i mot. Da bestemmer de jo samfunnskursen uavhengig av om befolkninga gjennom stemmeseddelen ber om en annen politikk. Men for alle oss som er mot salg av Norge, må varselklokkene nå ringe. Slik sett er det bekymringsfullt at Aps talsperson nå lyder som et ekko av Frp og Høyre. Spørsmålene melder seg: Uttrykker Roald Hansen virkelig Aps vedtatte politikk i denne saken? Er det ingen i Ap som ser faren ved irreversibel privatisering?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  3. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  4. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  5. Elbiler må betale mer

  6. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige