Polygamiets moderne ansikt

Kody Brown og hans koner er en likandes gjeng, men livsformen deres blir ikke akseptert av alle. Nå kjemper de i retten i den amerikanske delstaten Utah for retten til å leve polygamt.
 • Audhild Skoglund
  Audhild Skoglund
  Fagbokforfatter, cand. philol. i religion og populærkultur
Publisert: Publisert:
Audhild Skoglund portrett - Foto Unni Skoglund.jpg
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I EN AV DE MEST KONSERVATIVE amerikanske statene, Utah, er rettsvesenet nå beskjeftiget med to saker som kan endre hegemoniet til det tradisjonelle ekteskapet. Den ene er retten til å inngå homofilt ekteskap . Den andre er noe mer fremmedartet fra et norsk ståsted – retten til å inngå polygame ekteskap. Og det er en polygamifamilie med sitt eget reality-show som ser ut til å kunne endre holdningene og til syvende og sist jussen . DET SKAL I DAG finnes rundt 37.000 praktiserende polygamister bare i Rocky Mountains-området. De tilhører ulike trossamfunn som brøt med Mormonkirken da denne forkastet flerkoneri som religiøs praksis på slutten av 1800-tallet. Derfor kalles de fundamentalistiske mormoner. De fundamentalistiske mormonene har helt siden starten vært en torn i øyet både for tradisjonelt kristne og Mormonkirken, som ikke liker å bli minnet om sin mer omstridte fortid.

NOEN AV DE MORMONSKE fundamentalistene bor i egne bosettinger, gjerne bak høye gjerder og med skilt om at fremmede skal holde seg unna. Fra disse bosettingene har det med visse mellomrom dukket opp dramatiske og hjerteskjærende historier om mindreårige jenter som har blitt giftet bort til langt eldre menn, og om «overtallige» gutter som har blitt støtt ut. Skal en mann ha flere koner, blir det nemlig lett et overskudd av andre menn som ikke får seg koner.

Ikke alle er veldig annerledes enn resten av oss.

Men flertallet av fundamentalistiske mormoner er faktisk godt integrert i samfunnene de lever i. De har vanlige jobber, sender barna på offentlige skoler og kler seg moderne. De må bare skjule livsstilen sin for ikke å bli straffeforfulgt. Derfor har de lenge vært totalt fraværende i det offentlige ordskiftet. Utah har nemlig egne lover som ikke bare formelt forbyr flergifte, men også å leve sammen som om man var ektefolk. Disse lovene kan i prinsippet ramme flere enn polygamister, men i praksis er det bare denne gruppen som har vært rammet.

DET NYE DE SISTE ÅRENE er at populærkulturen har kastet seg over denne gruppen «moderne» polygamister. Det hele startet med dramaserien «Big Love» i 2006, som handlet om en mann med tre koner som var bosatt i en forstad i Utah. Gjennom serien lærte mange amerikanere at det er forskjell på polygamister. Ikke alle er veldig annerledes enn resten av oss.

SERIEN BANET VEI for at virkelige polygamister stod frem. Aller størst oppmerksomhet har familien Brown fra Utah fått. Den består av patriarken Kody og hans fire koner, Meri, Janelle, Christine og Robyn og til sammen 17 barn. I realityserien Sister Wives har de nå gjennom flere sesonger åpnet opp sitt smått kaotiske hverdagsliv for tv-kameraene. Det har brutt ned fordommer om mannlige polygamister som sexgale tyranner med undertrykte og hjernevaskede koner. Familiens kvinner virker sterke og reflekterte, Kody er en kul og avslappet fyr, og barna er langt fra undertrykte. De forteller åpent og ærlige om utfordringer og gleder ved å leve i en slik familiekonstellasjon. Ja, familien Brown har til og med danset seg inn i studioet til den åpent homofile talkshowverten Ellen de Generes i The Ellen Show , omtrent som Ylvis gjorde det for et års tid siden.

Spørsmålet er hvor lenge majoritetens moralske syn kan opprettholdes gjennom lovverket, og dermed påtvinges mindretallet.

Familien Brown er en akkurat så likandes gjeng at de var den perfekte testkluten for polygamiet. For noen år siden måtte de rømme fra Utah i hui og hast da delstaten truet med å rettsforfølge dem etter at de hadde stått frem i showet sitt. Og i 2011 valgte Kody og konene å gå til motsøksmål, da de mente polygamilovene var et brudd på deres grunnlovfestede rettigheter til privatliv og religionsfrihet. Det har en domstol nå gitt dem støtte i, men i forrige uke varslet delstaten at den akter å anke avgjørelsen .

 • A Guidebook for Law Enforcement and Human Services Agencies Who Offer Assistance to Fundamentalist Mormon Families
  PARALLELT MED at det konstitusjonelle ved polygamiloven nå er under rettslig prøving, har staten Utah anket en dom som slo fast at homofile har en grunnleggende rett til å inngå ekteskap. Begge deler kolliderer med det kristne flertallets ideer om moral, hvor ekteskap mellom en mann og en kvinne er det eneste akseptable. Spørsmålet er hvor lenge majoritetens moralske syn kan opprettholdes gjennom lovverket, og dermed påtvinges mindretallet. For selv om de to gruppene – homofile og religiøse polygamister – tilsynelatende har lite til felles, utgjør de mye av den samme utfordringen for konservative som betrakter deres livsførsel som gudsstridig og umoralsk.

Les også:

Les også

 1. Prinsesse i tåkeland

 2. Hindunasjonalistisk agenda og bakgrunn skremmer

 3. Ikkje tenkjeleg at Israel går med på fred

 4. Ærlig dialog avler toleranse

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 2. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 3. Advarer mot svært glatte veier

 4. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 5. – Ahhh, som vi har savnet dette!

 6. Her fosser strøm-milliardene inn