Hvorfor så sterke virkemidler?

Aftenbladet publiserer fredag historien til Jonny André Risvik. Det er en grusom sak, med et tragisk utfall for alle parter. Ordene er sterke. Enkelte av bildene forferdelige. Videodokumentaren trist. Aftenbladet viser det for å dokumentere svikten. I samfunnet. Hos oss. Hos alle.

Aftenbladets serie handler om dødsfallet til Jonny André Risvik.
 • Carl Gunnar Gundersen
  Carl Gunnar Gundersen
  Nyhetsredaktør
Publisert: Publisert:

Noen få ganger må virkemidlene være sterke. For å vise hvordan det var for Jonny. For å vekke oss. For kanskje å kunne gjøre noe med det. For å hjelpe andre. Da må vi rope. For at vi skal høre.

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Vær varsom-plakatens punkt 1.4 sier: «Det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold. Det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.»

Punkt 1.5 utfyller: «Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.»

Vi har hensyn å ta. Både Aftenbladets egne husregler og vær varsom-plakatene stiller krav.

4.1. Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.

4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.

Foreldrene til Jonny André Risvik har fått se bildene Aftenbladet viser. Vi har vært i flere samtaler med dem, og de er orientert om publiseringen. Vi har forsøkt å opptre så varsomt vi kan, men vet samtidig at virkemidlene er sterke og at leserne og involverte kan reagere.

Journalistene Thomas Ergo og Hans Petter Aass har jobbet lenge med saken, videofotograf Rune Vandvik likeså. Redaktører har sett gjennom materialet. Det gjør vondt. Men det er viktig

Vi skylder Jonny det, og vi må gjøre noe med det. Alle.

Forhåpentligvis hjelper det.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

 2. Denne kommunen vurderer å melde over­gang til Roga­land

 3. Mia Gundersen fikk korona - må utsette premieren

 4. Alkohol medvirkende da kvinne ble frifunnet for trafikkuhell

 5. Over 80 lokale talenter tatt ut på samling

 6. Stortinget kan få skatte­smell etter rot med pendler­boligene. Har ikke betalt det de skal