Nazister i biblioteket

FRIPENN: Har du først fått nazister i biblioteket, nytter det ikke å la dem være alene der. Det kreves fryktelig mye folk for å hindre at pesten sprer seg.

Folk i Ganddal og Oltedal fikk flygeblad både fra Borgervern Rogaland og nazi-nettstedet Nordfront i postkassene.
 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

ØYSTEIN VAULE BEDYRER at han ikke er nazist. Han har tatovert «Israel» over hele den venstre armen, noe nazister sjelden gjør. Men når han tuter med ulvene, får han finne seg i å bli regnet som en av flokken. Sammen med flygebladene for Borgervernet Rogaland, som han vedgår at han har delt ut, fant folk i Sandnes også flygeblad for Nordfront, et skamløst åpent nazistisk nettsted, hvor jødehatere og holocaustfornektere blander seg med forkjempere for hvit makt. Tror vi at to hatefulle distribusjonskorps var ute og lusket i den samme Sandnes-natten uten å vite om hverandre? Nei, det gjør vi virkelig ikke.

Les også

Molina (SV) og Borgli (Frp) trekker seg fra rasismedebatten

Onsdag skal Øystein Vaule på biblioteket. Internasjonalt kulturnettverk ved Sølvberget, Stavanger kulturhus, har invitert ham til å møte varaordfører Pål Morten Borgli fra Sandnes Frp, Marcela Molina fra Stavanger SV og Tor Brekke fra Hero Norge til debatt. Feige lag, vil noen si. Tre mot én. Men skjevheten i panelet er ikke nok for mange. Utenfor lokalet vil det stå demonstranter som protesterer mot at Vaule i det hele tatt får snakke.

NOEN MÅ HA GÅTT seg fullstendig vill i skogen for å finne på noe så uklokt som dette tiltaket», skriver det antirasistiske nettstedet Vepsen på lederplass. Radikal Portal skriver at SV ved å delta i debatten bidrar til å åpne dørene for «noen av de voldeligste nynazistene vi har i Norden».

Påstandene er ikke tatt ut av luften. Nordfront, som Borgervernet Rogaland åpent støtter, drives av «Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge», en avlegger av Svenska Motståndsrörelsen. Den svenske moderorganisasjonen ledes av Klas Lund, en drapsdømt nazist. Lunds skandinaviske hird oppfordrer til kamp for et samfunn som dette: «Vi ser inte psykiskt sjuka som dräller omkring bland barnen. Men framförallt: barnen är vita (…) Inga rasfrämlingar finns i sikte, utan de bor i sina hemländer nu sedan sionisterna har krossats.»

Skal demokratiet også være så vidt og tolerant at det inviterer til vennlig samtale mennesker som vil rive det i stykker?

I SLUTTEN AV FEBRUAR sto sju medlemmer av bevegelsen for retten, anklaget for å ha overfalt en fredelig demonstrasjon i Kärrtorp utenfor Stockholm. De svartkledde nazistene gikk til angrep uten forvarsel, slo med køller og kastet flasker mot familier med barn.

Motståndsrörelsen regnes som mer ekstrem enn Svenskarnas parti, som sier at de vil stille liste i 30–40 kommuner ved høstens valg. I Malmø sitter likevel flere av partiets medlemmer fengslet, mistenkt for å ha angrepet en gruppe feminister om kvelden 8. mars. Fire ble stukket med kniv, én ble livstruende skadet.

HØYREEKSTREMISMEN ER i kraftig vekst i Sverige. I en fersk årsrapport skriver tidsskriftet Expo at antallet høyreekstreme hendelser økte med 28 prosent fra 2012 til 2013. Hatet mot jøder, muslimer, innvandrere, asylsøkere, fargete og feminister smitter til Norge og Øystein Vaule er en av smittebærerne. Hans Israel-entusiasme stikker ikke dypere enn at han støtter en organisasjon som betrakter Israel som «en trussel mot resten av menneskeheten».

Mange anti-rasister vil derfor ha ham i isolat, og slett ikke gi ham mikrofon og taburett.

DE GODE MENNESKENE fra Sølvberget viser derimot til den nye Bibliotekloven, som pålegger dem å være en «uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt». Slik skal det norske demokratiet fungere i dette jubileumsåret. Men skal demokratiet også være så vidt og tolerant at det inviterer til vennlig samtale mennesker som vil rive det i stykker?

Her er Klas Lund, fra en artikkel på norske Nordfront: «Motstandsbevegelsen er en revolusjonær og nasjonalsosialistisk organisasjon (…) Vi anser at systemet i seg selv er fullstendig utdatert på de fleste områder; rasemessig, kulturelt og økonomisk. Vi forkaster derfor hele systemet.»

Hvis mange nok av dere som var der den stille julikvelden møter fram på onsdag, vil det være et langt tyngre argument enn noe Vaules tre opponenter kan formulere.

MOTSTANDSBEVEGELSEN snakker om «nasjonalt befridde soner». Skal Sandnes bli en slik sone, eller skal vi gjøre noe?

Av en eller annen grunn synes ikke PST at framveksten av bevegelser som angriper fredelige borgere med kasteskyts og kniver, og åpent oppfordrer til kamp og revolusjon for å styrte samfunnet, er like truende som en håndfull islamister. Men overvåkingspolitiets døvhet på det høyre øret trenger ikke være vår.

I KÄRRTORP BRØT DE ut av likegyldigheten, og stilte 16.000 mennesker i fredelig demonstrasjon mot nazistenes angrep på lokalsamfunnet. Bildene derfra minner om det lange fakkeltoget etter drapet på Benjamin Hermansen, men også om noe nærmere. 25. juli 2011 var plassen foran Domkirken i Stavanger tettpakket. Politiet sa at det var 75.000 der. Tallet er antakelig betydelig overdrevet, men det var nokså sikkert den største demonstrasjon av samhold i byens 900 år lange historie.

Hvis mange nok av dere som var der den stille julikvelden møter fram på onsdag, vil det være et langt tyngre argument enn noe Vaules tre opponenter kan formulere. Det er kontroversielt å møte hatet i postkassene med en invitasjon til debatt. Argumentet om at det eneste man oppnår ved å gi rasistiske ytringer større plass i offentligheten, er å gi dem større plass, lar seg ikke så lett avvise.

MEN ET MASSIVT fremmøte av rogalendinger som vil ha seg frabedt Vaules borgervern, hans støtte til en fascistisk revolusjon og hans hat mot de svakeste, vil vise demokratiets motstandskraft mot dem som vil undergrave det innenfra. Lenge har det vært advart mot ekstremistenes ekkokamre, hvor de bare hisser hverandre opp. Når de nå får sjansen til å rope fra en av samfunnets mest prestisjefylte scener, er det viktig at lyden de får tilbake er sterk, entydig og bærer et ganske annet budskap enn kravet om et Europa uten muslimer, et Norge uten fargete og et Sandnes uten asylsøkere.

 • Fredag ble det klart at Pål Morten Borgli og Marcela Molina trakk seg fra debatten på Sølvberget.

Følg på Twitter.com/svelle

Publisert:

Fripenn

 1. – Når våre nye koloniherrer tvinger NRK til å følge deres avtaler også på ideenes marked, er det kulturministerens fordømte plikt å gripe inn.

 2. – Vi bare finner oljen, synderne er de som bruker den

 3. – Jo, jeg er optimist, men ikke på autopilot

 4. Feiginger blant oss

 5. Fripenn: Hvitskjortene marsjerer

 6. Smittevern mot nynazisme

 1. Fripenn
 2. Fripenn
 3. Sven Egil Omdal
 4. Nazisme
 5. Rasisme