Hvor er balloptikon og overhead?

Det oppsto full forvirring da biskop Erling Pettersen ba om overhead. Han kunne like gjerne bedt om steintavler.

Publisert: Publisert:

provinsen.jpg

Onsdag visitterte biskopen rådhuset i Egersund. Ved slike anledninger er det viktig å ha alt er på stell. Først og fremst må smørbrødene være høye og kakene dype. Det var de i rådhuset onsdag. Faktisk var rekesmørbrødene så høye at persilledusken måtte limes fast med majones. Vanligvis er rekesmørbrødene i kommunen så lave at de på ingen måte truer rekebestanden. Nå hadde kommunen funnet fram spanderbuksa, en bukse ingen hadde sett siden kongebesøket i 1998.

Biskop Erling Pettersen er en beskjeden mann. Han hadde bare ett ønske før besøket i rådhuset. Overhead. Han måtte ha en overhead. Ønsket var beskjedent, men hvor i alle dager skulle ordføreren finne en overhead? Kommunens gamle overheader forsvant sakte, men sikkert inn i de fjerneste fjernarkiv i forrige århundre. De er så fjerne at ingen lenger vet hvor de ligger. Himmel og jord ble satt i bevegelse. Til slutt klarte ordfører Egaas å finne en overhead stuet vekk i et kommunalt kott. Overheaden ble plassert i formannskapssalen ved siden av nøttekaken. Den hadde sjokoladekrem. Ikke overheaden, men nøttekaken.

To timer tok møtet med biskopen. Så gikk han til Eigerøy fyr. Igjen sto en forundret kommuneledelse. Biskopen hadde ikke rørt overheaden. Jeg antydet at han kanskje ikke hadde bedt om overhead, men om "over Herre", at det var en bønn de hadde hørt, men ordføreren sto på sitt. Ja — biskopen hadde bedt, men om en overhead.

I tillegg hadde vi noe som het tavle. Den var svart og var en forbedret utgave av tavlene Moses kom ned med fra fjellet.

Her er det kanskje på tide med en forklaring. Vi er tilbake i gamle dager nå. Overhead var et instrument som ble brukt før i tiden for at folk skulle kunne se skriften på veggen. Overhead fungerte sammen med foiler. Foiler var alle byråkraters beste venn. Pensum på byråkratskolen var å kunne 1000 foiler.

På en foil skrev du ned det du hadde tenkt å si. Det var med andre ord som powerpoint. Smør på flesk. Det eneste som skiller overhead og powerpoint, er at overhead virker.

Les også

Jørgen Hattemaker straffes, kong Salomo slipper unna

Jeg fortalte denne historien på Facebook. Da ble jeg minnet om balloptikon. Kanskje var det balloptikon biskopen hadde bedt om? Balloptikon kom før overhead, men etter steintavler. På Husabø skole hadde vi ikke balloptikon, men vi hadde flanellograf. Der lærte jeg at Josef hadde fallesyken. Han hadde dårlig festesmurning på ryggen og falt alltid i gulvet. De to vise menn nådde imidlertid fram til stallen. Tredjemann hadde visst havnet på bedehuset.

Det mest moderne vi hadde på Husabø skole var plansjer. De hang på materialrommet. Plansjer var store bilder av for eksempel Josef i brønnen. I tillegg hadde vi noe som het tavle. Den var svart og var en forbedret utgave av tavlene Moses kom ned med fra fjellet.

Det er ufattelig at unge i dag lærer noe som helst uten alle hjelpemidlene vi hadde. Tavla hadde i tillegg samme lagrefunksjon som powerpoint har i dag på pc-en. Læreren skrev med store bokstaver i et hjørnet: "LA STÅ".

Publisert: