Mine juleønsker kommer på sms

Det hender jeg ser noe fint i en butikk og tar bilde av det. Bildet sender jeg til noen jeg vet skal kjøpe julegave til meg.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Min elskede syns praksisen er ganske drøy, ja på grensen til frekk.

Han er av typen som mener det skal hvile et snev av mystikk og spenning over hver eneste julegave. Kun giveren skal vite hva papiret skjuler.

Mottakeren skal helst reagere med samme måpende uttrykk som tante Turid på fotoet fra 1978. Turid sitter i en rutete sofa og holder begeistret i været en blomstrete tv-kanne fra onkel Knut. Tenk hva han fant på, han onkel Knut!

Les også

Disse bøkene skal du kjøpe til jul

Men 70-tallsreaksjonen er vanskelig å gjenskape. Så når min mann kritiserer sms-praksisen min, kvitterer jeg med at han gjerne kan ta over ansvaret for gavehandelen i husholdningen. Hvis han tror han kan finne 25 overraskelser, så vel bekomme.

Kritikken pleier da å stilne veldig fort.

Ingen klarer å finne 25 overraskelser. Det hører til sjeldenheten at vi sitter og gaper og måper hjemme hos oss, fordi noen har kjøpt en gave som både slo an, og som vi ikke ante kom.

Dersom måping oppstår, er det trolig et uttrykk for oppgitthet eller skuffelse - ikke begeistring og overraskelse. En kollega forteller at hun ett år fikk tre porselenskaniner til å ha bomullsdotter i. Hun trengte ingen av dem. All grunn til å måpe.

Ei venninne fikk en gang en badevekt av mannen sin. Det er verre enn støvsuger og strykejern til sammen.

Foran måping, foretrekker jeg å se gleden når noen pakker opp noe de har ønsket seg eller noe de trenger. Min julegaveregel er som følger: Det er lov å kjøpe nyttige gaver og det er lov å sende spesifikke ønsker.

Det gjør innkjøpene lettere, og så er det jo både trist og lite bærekraftig med gaver som ikke blir verdsatt og brukt.

Og kom ikke her med «tanken som teller»-argumentet. Hørt om mannen som insisterte på å kjøpe alle gavene til sin side av familien? Og som endte opp med å gi sin søster boken «Norges fisker i farger».

Søsteren er ikke spesielt opptatt av fiske. Hvilken tanke som lå bak, er fortsatt et mysterium.

God jul!

Publisert: