Skjerpede krav for å få statsborgerskap

Det er i dag en plikt å ha gjennomført opplæring i norsk og samfunnskunnskap for å få norsk statsborgerskap. Da mener vi at den enkelte også bør kunne vise til resultater av opplæringen, for det skal henge høyt å bli norsk statsborger.

Publisert: Publisert:

Kai-Morten Terning.

  • Kai-morten Terning
    Statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (Frp)
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I Aftenbladet fredag 27. februar setter Annamaria Gutierrez spørsmålstegn ved hensikten med den foreslåtte testen til samfunnskunnskap for å få norsk statsborgerskap. Hun viser til at hun selv fikk bare 97 prosent riktig etter å ha bodd 17 år i Norge. Først og fremst ønsker jeg å si at denne testen ikke er et mål på hvor norsk du er. Jeg fikk også 97 prosent på den testen. Verken Annamaria eller jeg er mindre norske av den grunn. Dagens krav er at man må ha 29 av 38 riktige svar for å få bestått (76 prosent; red. anm.) .

  • Gutierrez' innlegg: Jeg tok statsborgertesten...

Rimelig krav

I debatten om statsborgertesten de siste dagene har det vært mange misforståelser. Et viktig poeng som mange ser ut til å ha oversett, er at testen henger sammen med forutgående opplæring som man har plikt til å gjennomføre om man skal bli norsk statsborger. Da mener vi det er et rimelig krav at den enkelte også kan vise til resultater av denne opplæringen. Prøven skal, som i dag, være en flervalgstest med klare svaralternativer.

Tar med oss innspill

Vi er glade for at forslaget om endringer i statsborgerskapsloven har skapt engasjement. Da høringen ble avsluttet ved utgangen av, januar hadde det kommet inn over 50 høringsuttalelser. Vi tar med oss alle innspill når vi nå vurderer hvordan lovforslaget skal utformes. Jeg ønsker at denne testen skal være på norsk, men bortsett fra det er ingenting hugget i stein. Stavanger kommune er blant dem som har gitt høringsuttalelse som støtter regjeringens forslag, men de kommer også med forslag til forbedringer av prøven som vi ser nærmere på.

Utforming av prøven

Prøven, som flere medier har lagt ut på sine nettsider, ble utviklet som en prøve i samfunnskunnskap for innvandrere etter 50 timer med opplæring. Den skal teste de faktabaserte delene av læreplanen i samfunnskunnskap, og er utarbeidet etter læringsressursen som er tilgjengelig for alle på nett. Hvordan prøven skal utformes er noe av det vi vurderer i det nye lovforslaget.

God integrering

Grunnleggende kunnskaper om det norske samfunnet og et minimum av muntlige ferdigheter i norsk er avgjørende for vellykket integrering. Søknad om statsborgerskap er som hovedregel etter minst syv års botid i Norge. Da må man kunne forvente at de fleste har et tilstrekkelig norskgrunnlag til å klare denne testen. Det er viktig, både for den enkelte og for samfunnet, at det blir stilt krav til norsk og samfunnskunnskap når personer ønsker å bli norske statsborgere. Dette er grunnen til at regjeringen nå ønsker å skjerpe kravene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette hotellet går mot sin beste juli siden 1914

  2. Politiet kjørte beruset ung jente hjem. Der ble hun senere utsatt for vold for å ha brakt skam over familien sin

  3. – Forholdet har aldri vore betre enn no

  4. Stavanger: Trafikkuhell på Bergelandsbrua

  5. Dette helikopteret sto til lading over natta

  6. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster