Lakselobbyen i samkjørt mobilisering

Publisert: Publisert:

«At norske myndigheter ikke tar dette på alvor, har muligens noe å gjøre med at lakselobbyen, med fiskeriministeren i spissen, har inntatt toppvervene i statlige organisasjoner som burde være uavhengige», skriverr Morten Strøksnes. Foto: Scanpix

  • Morten Strøksnes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

674317.jpg

Hugo Bjørnstad, statssekretær i Fiskeridepartementet, angrep onsdag min lørdagsspalte «

Les også

Gladlaks ettersøkt

». Først, la meg beklage at det kom med en feil i utgaven som ble trykket i Aftenbladet. Det rømmer ikke så mye som 200 millioner oppdrettslaks i året. Jeg ba avisen rette dette til: «Selv om det er avslørt stor underrapportering, benekter ingen at flere millioner oppdrettslaks har rømt fra merdene de siste årene.» Bergens Tidende fikk med seg endringen, men i Aftenbladet skjedde det en glipp.

Notorisk underrapportering

Hvor grov var den? I 2006 alene rømte 1,2 millioner oppdrettsfisk, og underrapporteringen er som nevnt notorisk. I 2007 anslo en rapport fra Fiskeridepartementet at antallet rømte fisk var tre ganger større enn det som kom fram i statistikken.

Bjørnstad sier at Helsedirektoratet ikke advarer, men opprettholder sine kostholdsråd om å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og anbefaler at halvparten bør være fet fisk. Vi bør altså ikke spise laks mer enn én til to ganger i uka. Hvordan kan dette være noe annet enn en advarsel? Hvilken annen «sunn» mat er helseskadelig om man spiser den oftere enn en til to ganger i uka?

Statssekretær Bjørnstad får det til å høres ut som at alt er i den skjønneste orden i oppdrettsbransjen. Ikke alle ser det slik. Sist lørdag sendte russiske myndigheter ut en pressemelding. De har funnet parasitter og bakterier i norsk oppdrettslaks og truer med boikott om ikke kontrollen blir bedre.

Dobbeltroller og posisjoner

At norske myndigheter ikke tar dette på alvor, har muligens noe å gjøre med at lakselobbyen, med fiskeriministeren i spissen, har inntatt toppvervene i statlige organisasjoner som burde være uavhengige.

Fiskeri— og kystminister og oppdrettsmillionær Berg-Hansens dobbeltroller begynner med etternavnet, og det er vanskelig å se hvor de slutter. Flommen av artikler som har påvist uheldige bindinger, har skaffet departementet og næringen et gedigent omdømmeproblem.

Giftige krabber, monstertorsk

Statssekretær Bjørnstad kaller mine påstander en fiskesuppe. Pussig nok benytter Terje E. Martinussen, administrerende direktør for Norsk Sjømatråd, det samme ordet i en kritikk av min tekst (Aftenbladet 11.7). Det kan være like tilfeldig som at krabbene i nærheten av oppdrettsanleggene nordpå er fulle av det kreftfremkallende tungmetallet kadmium, som også finnes i laksefôr. Eller at det dukker opp såkalte monstertorsk – heslige, vanskapte torsk – nær oppdrettsanlegg.

Men kanskje skyldes det identiske ordvalget at Fiskeridepartementet og lakseselgerne i Sjømatrådet kjører i tandem for å forsvare en industri som har store miljøomkostninger og derfor burde vært flyttet til lukkede anlegg, helst på land.

Les også:

Publisert:

Les også

  1. En rekke feil i Strøksnes' kommentar om norsk laks