Helseskadelig lobbyisme

Spaltisten Morten Strøksnes har i de siste ukene vist mange eksempler på det samme som Norges Miljøvernforbund har vist i flere år. Nemlig det faktum at fiskeoppdrettsnæringen har fått kontroll over alle de som skal kontrollere dem.

Publisert: Publisert:

Oppdrettsnæringen har bygget en imponerende mur av forskere, politikere og andre som beskytter usannhetene og alt det villedende de sprer, skriver Oddekalv. Foto: Scanpix

 • Kurt Oddekalv
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

SOM VANLIG når noen tar opp de mørke sidene i kjølvannet av fiskeoppdrettsnæringens vekst, så kommer en del faste gjengangere på banen. Felles for dem alle er at de enten avviser eller bagatelliserer all kritikk samtidig som de prøver å så tvil om kritikerne på alle mulige måter. Terje Martinussen, administrerende direktør i Norsk sjømatråd, har som vanlig vært ute og bagatellisert samt avvist at de har bidratt til feilaktige råd om oppdrettslaks og matsikkerhet . I flere år har han påstått at oppdrettslaksen er sunn.

Kurt Oddekalv, leder i Miljøvernforbundet. Foto: nn

KOMMUNIKAJONSDIREKTØR Christian Chramer ved Eksportutvalget for fisk er også et velkjent navn blant de som bagatelliserer alle problemer med oppdrettslaksen og driver med propaganda for å få folk til å tro at oppdrettslaksen er sunn. Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening er ikke frekkere enn at han forsøker å belære redaktører og journalister om hvordan de skal utføre sitt virke (slik at det ikke skal ramme de han jobber for). Disse er eksempler på at oppdrettsnæringen har bygget en imponerende mur av forskere, politikere og andre som beskytter usannhetene og alt det villedende de sprer. Disse angriper alltid budbringeren, enten det gjelder gift i laksen eller møkka fra anleggene. Når jeg kommer med ubehagelige fakta så nekter de å stille i debatt med meg i både tv og radio. ANDRE , som Geir Andreassen, direktør i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL), har også misbrukt Vitenskapskomiteens rapport fra 2006 om hva vi bør spise, ved å si at vi bør spise 3 måltider fisk i uken og gjerne feit fisk som laks. Rapporten sier ikke noe om oppdrettslaks. Dette er en alvorlig løgn fordi oppdrettslaksen er den giftigste maten vi noen gang har hatt på våre matfat.

Oppdrettslaksen er den giftigste maten vi noen gang har hatt på våre matfat

Andreassen har tidligere i år sagt at oppdrettslaks er en av de mest gjennomanalyserte og overvåkede matvarer som finnes. Forskningsdirektøren i Nifes (de tar de fleste analysene av laksen og er en del av oppdrettsnæringens forsvarsverk) sa i debatt med meg på P4 at de tar 1 prøve pr 100 tonn eller 1 prøve av 200 000 laks. Med andre ord kun 10 laks på et anlegg med 2 millioner oppdrettslaks. Dette er under 0,01 promille og uten betydning som analyseprogram. Jeg kjenner ikke til noe matproduksjon med like lite testing. Det er ikke rart at russiske myndigheter utrykker skepsis over norske myndigheter og at de tidligere nektet import av oppdrettslaks med for mye kadmium (skader lever og nyrer). I Norge produserte 86 anlegg den giftige laksen. I Norge var denne spist da russerne stoppet importen. 6 måneder etter at saken hadde lagt seg i media i Norge fikk firmaet som solgte den kadmiumstilsatte laksen en bot på 500 000 for å ha solgt giftig fôrtilsetning fra Kina.

VITENSKAPSKOMITEEN for mattrygghet skrev i "Et helhetssyn på fisk og annen sjømat i norsk kosthold (2006)" at det viktigste tiltaket for folkehelsen i Norge ville være å få til en rensing av dioksiner og PCB-lignende stoffer fra oppdrettsfôret. Dette har ikke skjedd. "For dyrt," sa en stor oppdrettsaktør til meg. "Vi henter heller fôret fra Stillehavet." Fisken inneholder mindre gift der.

FOR Å FÅ fiskeoljen og melet trygt til Norge uten at det tar fyr grunnet et fettinnhold på opptil 50 prosent, tilsettes kjemikaliet ethoxyquin. Laget av Monsanto for bruk på pærer slik at ikke skallet skal bli brunt. Omdannes i laksespisende mennesker til en rekke skadelige metabolitter (forbindelser) som enda ikke er undersøkt. Det overføres også til barnet fra en gravid mor. I sort kongereke i Vietnam ble giftstoffet tatt ut av bruk fordi leveren råtnet på rekene.

Ingen seriøse, vitenskapelige rapporter anbefaler økt inntak av oppdrettslaks.

OPPDRETTSFORSKERNE forsøker å fôre laksen med ca 75 prosent vegetabilsk fôrtilsetning. Håper de lykkes, for da har vi fått en svømmende agurk med kjemisk rødfarge som ligner på en laks, men er helt uten omega 3-fettsyre. Ingen seriøse, vitenskapelige rapporter anbefaler økt inntak av oppdrettslaks, dersom de ikke jobber i eller på oppdragsforskning for næringen. Riksrevisjonens rapport om forvaltningen av havbruksnæringen har også dokumentert store skader for miljø og dyre/fiskevelferd.

KRITIKKEN FRA Geir Andreassen, Christian Chramer og Terje Martinussen passer utmerket inn i bildet av metodene til en næring som har mye å skjule. Oppdretternes forskningsleder Ingvild Graff påstår at villfisken inneholder mer gift enn laksen. Dette stemmer kun for villfisk som spiser oppdrettspellets i flere år og dermed konsumerer oppdrettsfôr med store mengder gift som laksen skulle hatt. Det er ikke rart, når vi vet at et anlegg gjennomsnittlig "mister" omtrent 400 kg fôr pr dag i sjøen rundt anlegget. Spesiallege Bjørke Monsen, som for en tid tilbake stod fram i landets største tabloidavis, står så definitivt til troende når hun fraråder gravide å spise oppdrettslaks. Ingen medier som har tatt dette opp har latt seg bruke til annet enn å formidle sannheter som jeg kjenner meget godt til, og som alle er dokumentert med uavhengige forskningsrapporter.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Gladlaks ettersøkt

 2. En rekke feil i Strøksnes' kommentar om norsk laks

 3. Jo, norsk oppdrettsfisk er trygg å spise

 4. 50 millioner laks dør ikke av friskhet

 5. Sagaen om laksefolket

 6. «Lakseoppdrettere spiser ikke oppdrettslaks» - intet mindre enn ekkel hets av en hel næring

 7. Kvistad og havresekken

Mest lest akkurat nå

 1. SAS-kaptein fløy til Stavanger med promille – dømt til fengsel

 2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 4. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 5. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

 6. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand