Bidetdidelido

Drøset: Hver kultur har sine dovaner. Noen er mer uklare enn andre.

 • H9
  H9
Publisert: Publisert:

I Japan får du toaletter som gir full underspyling, føhn og sideskill. I Norge snurredass med dertilhørende tømmetraumer når tæla går. I Kina stådoer man helst aldri, aldri, aldri, aldri vil tenke på igjen. På utested i Tyrkia dovakt som tar forhåndsbetalt per tørk med papir man har forespeiler seg å bruke. I Tyskland, kjent for sine analyser av det meste, er vinkelen på skålen gjerne slik at man får grundig utsikt til ... eh... sluttproduktet om man vil få med seg alle de finere detaljene av prosessen.
Du har fireseters urnorsk hyttedo med iskalde seter, utsikt til fjellheimen, bilde av Kong Haakon og halvmorken Donaldpocket hengende i hyssing. Slitne 70-tallskontortoaletter i oransje porselen. Franske mikrodoer, så små at knærne tar borti døra, der velfødde amerikanske turister må ha drahjelp for å komme ut igjen. Automatiske, lunefulle flyplassdoer som spyler deg bak tre ganger før du rekker å gjøre deg ferdig, men som nekter å trø til når jobben er gjort.
Forbrenningsdo som sender ut indianske røyksignaler når det er ledig til nestemann. Hellas – der avløpsrørene ikke tåler dopapir. Togdoer med skrekkblandet frydefull utsikt rett ned til skinnene. Futuristiske toaletter med glassdører som skifter til ugjennomsiktig når man trer inn. Lave doer. Høye doer. Med doring eller uten.

Og så er det noen som har en følgesvenn. En litt stusslig Robin til en trofast Batman. For ute på det italienske badet i huset fra 1400-tallet der hun hadde et lite våropphold sto den. Snublende usentralt plassert. Bideet. Nedstøvet. Unnskyldende for at det er til. Statistikken viste at slike vaskebekken finnes i 97 prosent av italienske husholdninger. I Frankrike 42 prosent. I Norge praktisk talt ingen steder. Men i Italia har den vært et must helt tilbake fra 1700-tallet. Hun hadde aldri forsøkt, og testet derfor først fra sidelinjen. Vannstrålen fra bideet sto friskt og ufortrødent halvannen meter opp og to meter ut i rommet. Hun fniste ved tanken på småvokste italienerne som ble løftet av skålen av trykket. Endelig skjønte hun logikken bak bideet. Hun tok seg i å nynne en Knutsen og Ludvigsen-klassiker i det hun gikk ut: «Bidetdidelido, bidetdidelido, bidetdiddelido».

Les også

 1. Snitzel

 2. Vyfler

Publisert:

Drøset H9

 1. Inn eller ut?

 2. – Hei kjære. Jeg kom på en ting. Du har ikke spurt meg hva jeg vil ha til jul?

 3. 100 prosent julestemning

 4. Livet. Sånn derane

 5. Da lykken var en flaske brus og en bombom

 6. Hun hadde for første gang blitt svindlet. Eller. Hadde hun?

 1. Drøset H9
 2. Italia
 3. Japan
 4. Drøset

Mest lest

 1. Fastleger kan få bøter på inntil 213.000 kroner: – Provoserende

 2. Ukjent kvinne angrep parkert bil med hammer

 3. Tripic bytter drakt­nummer: – Skal ta opp arven

 4. Førerløs buss skal gå i rute i Stavanger sentrum til våren