Satanismepanikken ikke helt over

I Europa døde satanisme­panikken stort sett ut på 1990-tallet. Et eget politi for okkulte for­brytelser holder den i live i Sør-Afrika.

 • Audhild Skoglund
  Audhild Skoglund
  Fagbokforfatter, cand. philol. i religion og populærkultur
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

TIDLIGERE DENNE MÅNEDEN kunne sørafrikansk presse melde at fire personer var arrestert etter det som ble omtalt som et satanistisk sexovergrep mot et barn i en kirke. Påstanden i saken er spektakulær: Barnets bestemor, bestefar, onkel og en prest skal ha tatt med seg gutten til kirken. Der skal de ha iført seg røde kapper og masker og chantet (messet) mens de tvang gutten til å ta på kjønnsorganene deres, før guttens onkel voldtok ham. I tillegg skal gutten ha blitt truet med pistol av bestefaren, og flere slektninger skal ha opptrådt truende mot både barnet og barnets mor etter at de avslørte overgrepene. Den omtalte hendelsen i kirken skal ha vært en i en serie overgrep mot gutten, muligens begått over flere år.Saken går altså langt utover overgrepssakene fra kirkelig hold som vi har fått så altfor mange eksempler på de siste årene. Forholdene ble anmeldt i 2013, da gutten var sju år, men ble ikke straffeforfulgt før i år. Så hvorfor tok det så lang tid?

POLITIET SER UT TIL å ha tatt anmeldelsen på alvor også i 2013. Blant annet ble det foretatt en undersøkelse av gutten. Man fant da imidlertid ingen tegn til misbruk, og heller ikke andre beviser. Saken ble så liggende brakk en stund. Men senere ble et særegent organ i det sørafrikanske politiet koblet inn i saken – Enheten for okkultrelaterte forbrytelser (SAPS Occult-Related Crime Unit). Det var deres etterforskning og avhør av gutten som førte til arrestasjonene i år.

Ofte ble det hevdet at de voksne var iført kapper og masker mens de misbrukte barna på grusomste vis.

Et eget politi for okkulte forbrytelser er, så vidt jeg vet, helt unikt for Sør-Afrika, og det krever en forklaring. Avdelingen ble opprettet i 1992 , mens apartheidregimet gikk mot slutten. Fremdeles dukker det altså opp nyhetssaker hvor enheten for okkulte forbrytelser er involvert.

1992 VAR MIDT I DET SOM I DAG ofte omtales som satanismepanikken. Dette var en moralsk panikk som startet i USA og spredte seg til Europa og andre land. I en rekke tilfeller ble det iverksatt omfattende etterforskninger av forholdene ved barnehager hvor store mengder voksne skulle ha arrangert svarte messer og misbrukt opptil hundrevis av barn. Ofte ble det hevdet at de voksne var iført kapper og masker mens de misbrukte barna på grusomste vis. Det hele kulminerte mange steder i rettssaker, med varierende utfall for de tiltalte.

Siden har stadig flere av de dømte blitt frikjent , idet man har kommet frem til at bevisene ikke fantes, og at ledende avhørsteknikker gav falske forklaringer fra barna.

SATANISMEPANIKKEN KOM OGSÅ til Sør-Afrika, men sørafrikanske akademikere har påpekt at den her fikk en særegen innpakning. Medieviteren Nicky Falkof knytter den sørafrikanske satanismeangsten til kristenkonservativisme og hvit angst i apartheidregimets siste dager: «Denne satanismeredselen kretset rundt frykt for en ond konspirasjon i stor skala som involverte hvite ungdommer, og som truet den åndelige helsen og til og med den fortsatte eksistensen til hvite sørafrikanere. Voldtekt, drap, kannibalisme og allslags uhyrligheter som involverte jomfruer, dyr og barn ble ofte omtalt som del av de satanistiske ritualene som fant sted over hele landet. Satanistene, ble sørafrikanerne fortalt, var overalt…»

Forestillingene har allikevel overlevd i en del terapimiljøer.

Ettersom angsten for satanisme var drevet frem av den religiøse majoriteten, ble også politiets avdeling for okkulte forbrytelser befolket av betjenter som måtte være kristne. Slik er det også i dag. De skal tross alt kunne forstå seg på djevelen og hans innflytelse i verden.

I VESTEN ER DET I DAG en sjeldenhet at det dukker opp denne typen påstander i overgrepssaker. Delvis skyldes det at man har forkastet de forhørsmetodene av barn som førte til omfattende saker med mange påståtte overgripere. Delvis at man aldri har funnet holdbare beviser. Og ikke minst at slike omfattende, hemmelige konspirasjoner rett og slett er helt usannsynlige. «Satanistisk rituelt misbruk» har derfor blitt et ikke-tema i rettssalen.

Forestillingene har allikevel overlevd i en del terapimiljøer , hvor ledende spørsmål og terapiteknikker fremdeles frembringer fortellinger om såkalte fortrengte minner om groteske overgrep hvor hele familier er involvert i ritualer som minner sterkt om dem man fant i satanismepanikkens glansdager.

I DEN OMTALTE SAKEN fra Sør-Afrika er det uklart hvordan barnets påstander om de satanistiske orgiene har fremkommet, eller hvilke forhørsteknikker det okkulte politiet har benyttet. Saken er heller ikke ennå avgjort av rettsvesenet. Vi vet at fryktelige overgrep mot barn med flere overgripere faktisk forekommer, som flere norske saker fra de siste årene har vist. Saken, slik den fremstår i mediene, har imidlertid altfor mange likhetstrekk med saker som dukket opp i Europa og USA for flere tiår siden, til å fremstå spesielt troverdig. Som dommeren slo fast før det ble satt en særdeles lav kausjon for de arresterte, var bevisene ytterst svake.

KRISTNE SØRAFRIKANERE har jublet over at det faktisk er et eget okkult politi på plass. Kanskje burde de ikke gjøre det, ikke minst av hensyn til barn som kan få sakene sine etterforsket på en tvilsom måte.

Fem siste tirsdagskommentarer om livssyn:

Les også

Møtet med muslimen Issa og lærdommen fra det

Les også

Fredagsbønn i kirken, gudstjeneste i moskeen?

 • En selvødeleggende suksesshistorie

Les også

 1. Kva er god religionskritikk?

 2. Religiøst begrunnet vaksinefrykt koster liv

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-ordfører: – Tror hun har misforstått noe

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

 6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu