Kald natt, kald skulder

Glem OL i 2022, Oslo arranger allerede vinterleker. Vinnerne får en seng og kanskje til og med en dusj. Taperne må forsøke å overleve natten som best de kan.

Publisert: Publisert:

af-afp000662590.jpg

  • Sven Egil Omdal
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sven Egil Omdal 562532.jpg

HVER KVELD ER DET KØ i slapset utenfor Christian Kroghs gate 15. Innenfor dørene har Røde Kors og Kirkens Bymisjon 100 senger, utenfor står fattige og arbeidsløse fra de landene som er hardest rammet av det europeiske fellesskapet. Vanligvis er det langt flere enn 100 av dem.Forrige fredag hadde Aftenposten en forside som så ut som den var malt av nettopp Christian Krogh og redigert av Dickens på desken. Med bøyd hode forlot Darin Medina fra Malaga herberget. Han hadde stått tre timer i kø, men trakk en rød sjetong da det ble hans tur. «Fingrene hans er så kalde at han knapt klarer å fiske opp en sjetong fra bøssen som holdes frem foran ham. Når han endelig får opp en sjetong, er den rød», skriver Aftenposten. Rødt er avslag.

HELDIGVIS VAR DEN FØLTE TEMPERATUREN lavere enn minus 10 denne natten. Ved denne grensen, som er lav nok til å fryse fisk, åpner et herberge som Frelsesarmeen driver for Oslo kommune. Hadde den følte temperaturen vært minus 9, måtte Darin Medina gått ute natten gjennom.

Røde Kors og Kirkens Bymisjon sier at det er oppstått en «prekær humanitær situasjon» i Oslo. Når den humanitære situasjonen blir prekær andre steder i verden, pleier vi å gå rundt med innsamlingsbøsser, norske artister samles for å synge om at vi er sammen for livet og Jan Egeland flytter inn på Marienlyst for å være tilgjengelig døgnet rundt. Denne gang ble det helt, helt stille. Diskusjonen om legenes reservasjonsrett fortsatte med uforminsket styrke. Oslos ordfører var mest opptatt av at ingen av byens ansatte må se fjernsyn de neste tre ukene.

HVA MÅ TIL FOR Å VEKKE nasjonens interesse for det faktum at fattigfolk fryser seg helseløse i vår hovedstad? Marit Nybø, som leder herberget i Christian Kroghs gate, skriver i et blogginnlegg at noen av gjestene hennes sier at bare Russland behandler fattige verre enn Oslo. Hva tenker Byrådet om dette? At sølv er nederlag?

Marie Antoinette kunne ikke sagt det bedre. Kan ikke folket bare ta på seg Canada Goose-jakkene sine?

Men enda viktigere: Hva mener vi andre? Hvorfor reagerte ikke en samlet opinion når konstituert direktør for byens helseetat, Kari Sletnes, forklarer at grensen på minus 10 er satt etter en faglig vurdering, «med hva som er skadelig menes det frostskader og andre skader på liv og helbred». Den kommunale omsorg utløses først når faren for koldbrann og amputasjon er overhengende.

HELSE— OG SOSIALBYRÅD Øystein Eriksen Søreide fra Høyre sier at «folk som kommer til Norge, må forstå at de må ta sine forholdsregler om de velger å være her om vinteren». Marie Antoinette kunne ikke sagt det bedre. Kan ikke folket bare ta på seg Canada Goose-jakkene sine?

I statsbudsjettet for 2013 var det satt av 10 millioner til tiltak for fattige tilreisende. Av helt ubegripelige årsaker strøk den rød-grønne regjeringen denne stakkarslige og helt utilstrekkelige summen fra årets budsjett. Takket være påtrykk fra Venstre og KrF kom pengene tilbake. Det skal de ha takk for, om ikke varm. Så lenge folk fra Malaga og Tessaloniki går hutrende omkring i denne forunderlige byen som ingen forlater før han har fått frostmerker av den, er det ikke tid for gratulasjoner.

KRISTELIG FOLKEPARTI er en del av det parlamentariske flertall både i Oslo og på Stortinget. Går det an å vekke dem på noen måte? Hva om jeg tok et bilde der jeg holder en fattig, 42 år gammel spanjol i mine varsomme hender for å vise hvordan et født og verdifullt individ ser ut. Alt er fullt utviklet på dette tidspunkt, også evnen til å føle bitende kulde.

I stedet for å konkurrere med Russland om å være Europas minst gjestfrie sted, burde Oslo stilt lag i andre øvelser, der barmhjertighet og forståelse for fattigdommens desperasjon er viktige egenskaper.

Misjonskirken på Majorstuen har heldigvis forstått at livet må vernes, også etter fødselen. De tilbyr 20 sengeplasser og betaler av menighetens egne midler. Søknaden til Justisdepartementet om støtte har de ikke fått svar på. Det er kanskje ikke så vanlig å sitere Bertholt Brecht i Misjonskirken, men diktet «Herberget» burde vært lest høyt på Majorstuen, i Christian Kroghs gate – og ikke minst i Oslo rådhus:

_Dette forandrer ikke verden.

Dette forandrer ikke forholdene mellom menneskene.

Dette forkorter ikke utbyttingens tidsalder.

Men noen menn får plass på herberget.

Vinden blir holdt borte fra dem en hel natt.

Snøen som skulle falt på dem, faller på gaten._

«Folk kommer til Norge for å søke lykken», sier helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide, og får det til å lyde som en anklage. Utover våren skal han nok delta i mange hyllester til Grunnloven. Den er sterkt inspirert av den amerikanske uavhengighetserklæringen, hvor «the pursuit of happiness» står oppført som en av de tre umistelige rettighetene enhver borger har, sammen med retten til liv og frihet. Når natten føles som 10 minusgrader, er livet skjørt, friheten fjern og lykken en illusjon.

JAMES MERCER, professor i fysiologi ved Universitetet i Tromsø, verdens nordligste, sier til Aftenposten at grensen på minus 10 er «helt urimelig». Helse og klær avgjør når en person fryser, og det er ingen grunn til å tro at en langvarig arbeidsløs fra Andalucia er godt rustet på noen av disse to områdene. «Det burde ikke være noen fast grense. Men hvis de absolutt må ha en, ville jeg heller satt den ved pluss ti», sier han.

Marit Nybø er enda mer konkret. I sitt innlegg på Kirkens Bymisjons nettsted foreslår hun at det etableres som norsk standard at folk skal ha rett til å sove inne, «helt uavhengig av hvem du er, hvorfor du er her eller hvilke papirer du har».

INGEN BURDE VÆRE NÆRMERE til å støtte et slikt forslag enn den byen som allerede har vedtatt at det er forbudt å sove ute. I stedet for å konkurrere med Russland om å være Europas minst gjestfrie sted, burde Oslo stilt lag i andre øvelser, der barmhjertighet og forståelse for fattigdommens desperasjon er viktige egenskaper.

Let the games begin!

Følg på Twitter.com/svelle

Fem siste Fripenn-kommentarer fra Omdal:

Publisert:

Fripenn

  1. – Jo, jeg er optimist, men ikke på autopilot

  2. – Jo, jeg er optimist, men ikke på autopilot

  3. Flaskemødre blir ignorert

  4. Monotremata

  5. Et lite stykke Norge

  6. Å være den jenten

Les også

  1. Fripenn