Leken om ballen

Fotball-VM ruller videre med vakre skåringer, harde taklinger, overraskende resultater, spenning og drama. Mennesker over hele verden følger kampene. Fotballen underholder, fotball skaper identitet, den gir seire og tap, det sies at fotball er et bilde på livet. Men hva et fotballens egenart? Hva kjennetegner fotball som menneskelig aktivitet?

Fotball er lek, og et bilde av livet, sies det. I så fall har mange det godt nå. Her foran storskjerm i Frankfurt i Tysklands andre gruppekamp, mot Ghana.
 • Sigmund Loland
  Professor i etikk, idrettsfilosofi og vitenskapsteori, Idrettshøgskolen
Publisert: Publisert:
Sigmund Loland FF.jpg
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

KULTURHISTORIKEREN Johan Huizinga gir et oppspill til svar. I 1938 utga han den moderne klassikeren «Homo ludens» (Det lekende mennesket). Huizinga innleder med å avgrense lek. For det første: Lek er grunnleggende fri og frivillig. Det fungerer stort sett dårlig å tvinge barn til lek. De må selv oppdage leken. Fotballspillere i alle aldre drives fram av spillets egne gleder og skuffelser, og av de verdiene aktiviteten gir i seg selv. Lek er et mål i seg selv. Lek har egenverdi.For det andre: Lek er avgrenset i tid og rom og følger bestemte regler. Barn som leker gjemsel, definerer et tydelig lekeområde. Leken er over når alle er funnet. Fotball avgrenses av banens linjer og er over etter to omganger. Leken er som regel tydelig adskilt fra livet utenfor. Gjemsel kan brått bli avbrutt om ungene ropes hjem til middag. Triller fotballen utenfor linjene, er den «død», som det heter.

HUIZINGA MENER leken er et grunnlag i all kultur. Kunst, religion, vitenskap og idrett er alle produkter av vår frie kreativitet og strekker seg utover nødvendighetene i livet.

Målet om seier ser ut til å hellige de fleste midler.

Fotball har mange røtter i lek og spill i ulike kulturer. Spillet, slik vi kjenner det i dag, ble definert midt på 1800-tallet i England, der det blant annet ble trukket et avgjørende skille mellom fotball og rugby. Spillet ble institusjonalisert og fikk sine voktere som vedtar og justerer regler og retningslinjer. Fifa, Det internasjonale fotballforbundet, ble dannet i 1904, og det første verdensmesterskap ble arrangert i 1930, med Uruguay som mester på hjemmebane.

I DAG ER FOTBALL et av verdens mest utbredte spill og mest ettertraktede underholdningsprodukter. Kan vi fortsatt snakke om leken om ballen? Huizinga ville nok svart nei. Han mente allerede på 1930-tallet at konkurranseidretten hadde fjernet seg fra leken. Nyttehensyn dominerte: vinnertrang, pengejag, prestisje. Kritikken er ikke mindre aktuell i dag. VM-lagene ofrer blod, tårer og svette for komme videre. Målet om seier ser ut til å hellige de fleste midler.

Samtidig snakket Huizinga om leken som «det ikke-alvorlige alvoret». Lek er ikke tant og fjas. I lek er vi fullt og helt engasjert uten øye for hverdagens nyttehensyn. Barn som leker gjemsel, søker ett tydelig mål: å bli usynlige. På sitt beste kan fotballspillere på alle nivåer oppleve å være «i sonen». Spillet og samspillet glir av seg selv.

FILOSOFEN BERNARD SUITS spisser Huizingas forståelse av lek og hevder at alle spill er bygd på en spesiell lekende logikk. Spill har regler som forbyr de mest effektive middel for å nå et mål. Brettspillet Ludo krever lange omveier før brikkene er i mål. Alpinisten må kjøre gjennom portene i stedet for å ta rake veien ned. Fotballspilleren må unngå offside og å berøre ballen med hendene for å få godkjent en skåring.

Fotballreglene gir kun mening i spillet fotball, trafikkreglene henter sin mening utenfra.

Suits lanserer følgende definisjon: Å spille et spill vil si frivillig å akseptere «unødvendige» hindringer for å nå et mål. Ludo, alpint og fotball er meningsløse aktiviteter utenfor leksonen. Reglene har kun mening i kraft av den aktiviteten de skaper. Aktiviteten har egenverdi. Ekte spillere forstår spillets logikk og har en lekende holdning.

Suits’ definisjon viser kontrasten mellom spill og andre regelstyrte aktiviteter. I fotball aksepterer vi forbudet mot hands, selv om det i mange sammenhenger er mest effektivt å bruke armen for å slå ballen over mållinja. Bryter vi konsekvent reglene, forsvinner aktiviteten fotball. I trafikken skal vi kjøre på høyre side og stoppe på rødt lys. Målet er å komme fra A til B så trygt og effektivt som mulig. Kjører vi i venstre fil på en øde landevei, eller passerer vi et rødt lys i en folketom by, bryter vi reglene. Vi kan likevel nå målet om trygg og effektiv transport. Fotballreglene gir kun mening i spillet fotball, trafikkreglene henter sin mening utenfra. Fotball har lekens logikk, trafikk er bygd på nødvendighet.

SELVFØLGELIG BLIR FOTBALLEN ikke alltid realisert som lek. Maradona skåret med hånda, og var stolt av det. Suárez spiser på motspillere.

 • Her er VM-historiens største skurker
  Samtidig viser erfaring at spillere som blir hektet på ytre verdier som penger og prestisje, sjelden lykkes. På sitt beste overskrider Maradona og Suárez handsen og bittene og blir ballkunstnere. Topputøvere må ha full konsentrasjon og være til stede med hele seg for å prestere. Indre motivasjon er like viktig i breddeidretten og talentutviklingen. Mange unge utøvere faller fra når det ytre alvoret setter inn. Ekte spillere i både topp og bredde forstår fotball som dyp lek.
Jeg tror ikke vi skal idyllisere lek som et moralsk ideal. Lek og spill er moralske spenningssoner.

HVOR STOR VEKT kan vi tillate oss å legge på «unødvendig» lek og spill i et samfunn? Kan vi forsvare den enorme oppmerksomheten som blir fotballen til del? En lang rekke tenkere, fra Platon via Schiller til Huizinga, har lovprist lekens betydning for det kreative og skapende mennesket. I leken framstår mennesket på sitt beste, sies det.

Les også

Kunne vært proff i Arsenal, havnet i konsentrasjonsleir

JEG TROR IKKE vi skal idyllisere lek som et moralsk ideal. Lek og spill er moralske spenningssoner. Her prøver vi ut hvem vi er, hvem vi kan bli, og hvem vi hører sammen med. Og vi gjør det med et engasjement og en intensitet som overgår de fleste andre aktiviteter. Spill som fotball setter farge på livet.Til tross for Huizingas pessimisme tror jeg leken i idretten står like sterkt som tidligere. Alle idrettsgrener er bygd på lekens logikk. Fascinasjonen for fotball handler ikke først og fremst om penger og prestisje, men om fintene, taktikken, målene, tilfeldighetene, dramaet: om leken om ballen.

Fortsatt godt VM!

Tom Hetlands siste fredagskommentarer:

Les også

 1. Nødvendig pusterom for regionen

 2. Frå Jens til Jonas - og så?

 3. Kongen er pensjonert – leve kongen!

 4. Varsla dagens tillitskrise i EU for 21 år sidan

 5. Kor sentralt er sentralt?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

 2. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

 3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

 4. Omikron vil neppe smitte alle. Men en eller annen variant, vil nesten alle bli smittet av

 5. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 6. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr