Mer trøst fra trygge menn

Vi trenger flere menn i barnehagene. Både til herjing og til trøsting.

Venstre-politiker Rune Askeland (V) ønsker flere mannlige ansatte i barnehager. Her på besøk i Ytre Tasta barnehage, avdeling Vardeneset. Bakerst fra venstre: Tuva, Ella, Pavan og Ingrid. Framme fra venstre: Hedda, Sanna og Emely. Pedagogisk leder Anne Sjuve til høyre.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Allerede for 20 år siden ble det nedfelt et nasjonalt mål om 20 prosent mannlige ansatte i norske barnehager. Målsettingen er fulgt opp i tre handlingsplaner uten å gi særlig store resultater. I 2015 var 9 prosent av de barnehageansatte menn. I Rogaland er bare 5,4 av 100 barnehageansatte menn.

Et åpenbart argument for å få flere menn inn i barnehagene, er at barn trenger både kvinnelige og mannlige rollemodeller. På andre arenaer tilstrebes det en jevn kjønnsbalanse. Eksempelvis skal begge kjønn være representert i styrerommene. I lagmannsretten er det lovpålagt med like mange menn som kvinner. Også i politikken jobbes det aktivt for å sikre en god kjønnsbalanse.

Å arbeide for flere menn i barnehagene er ikke til forkleinelse for de mange kvinnene som gjør en god jobb som omsorgspersoner, pedagoger og aktivitører. Likevel tror vi at det pedagogiske arbeidet kan få en større variasjon og bredde om andelen menn økes.

Samtidig er det viktig å understreke at barn trenger å møte et mangfold av både menn og kvinner. Tarzan-typer, som kan herje og klatre med ungene, er selvsagt velkomne. Men førskolebarn har også behov for å knytte seg til menn som kan tørke tårer og lese gode historier.

Barnehagene er forpliktet til å fremme demokrati og likestilling, og kommunene bør jobbe aktivt for å øke manneandelen i personalgruppene. De barnehagene som har lykkes med å rekruttere og beholde menn, har gjerne et mannemiljø. Når en barnehage først har klart å rekruttere menn, bør mennene altså ikke fordeles jevnt ut på avdelingene, men heller samles.

25 prosent av studentene på barnehagelærerstudiet i Stavanger er nå menn. Disse mannfolka trenger vi i Rogalands-barnehagene! Nå må det innhentes erfaringer fra dem som får til en jevnere kjønnsbalanse.

Samtidig bør kommunene jobbe målrettet for å heve utdanningsnivået i personalet. Per i dag oppfyller 74 prosent av barnehagene i landet pedagognormen. I Stavanger er andelen 70 prosent, ifølge nettstedet barnehagefakta.no. Her heter det også at 33 prosent av barnehageansatte har en bakgrunn som ikke er relevant for jobben.

I tillegg til at flere menn i barnehagen vil være bra for barna, tror vi en jevnere kjønnsbalanse på sikt kan bidra til å heve lønna og statusen til pedagoger og barne- og ungdomsarbeidere samt styrke arbeidsmiljøet i barnehagene.

Les også

 1. I denne barnehagen er dei 50 prosent menn

 2. Bare sju av hundre som jobbar i barnehage er menn

 3. Barnehageansatte får score på hvordan de snakker med barna

 4. Her har de mer enn nok barnehagelærere

 5. Betal far for å vente!

 6. Nye koster, nye støvler

Publisert:
 1. Barnehage

Mest lest akkurat nå

 1. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 2. Bil og buss i grøfta ved Hommersåk

 3. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 4. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 5. Sandnes-syklist historisk: Tok suverent VM-gull

 6. – Betyr enormt mye