Muslim i løvens hule

DEBATT: Jeg klippet meg hos den islamfiendtlige frisøren Merete Hodne og gjør det gladelig igjen. Men ville hun ha sluppet meg inn igjen?

Muslimske Ann Elin Ayah Eilefsen var på Bryne for å bli klippet av islamkritiker Merete Hodne. Her ser du henne etter klippen og før klippen.

  • Ann Elin Ayah Eilefsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

For bare et par dager siden så håret mitt ut litt som et fuglereir – det var nesten så jeg var redd for at en eller annen kråke skulle bosette seg i det. Og så jeg som skulle på julebord og greier – noe måtte definitivt gjøres. Og hva gjør man da? Jo, man går til frisøren. Og ikke en hvilken som helst frisør heller: Jeg lot likegodt Merete Hodne, damen som skapte overskrifter da hun nektet å slippe damer med hijab inn i frisørsalongen sin, slippe til med saks og kam i mitt utildekkede muslimske hår.

LES OGSÅ:

Les også

- Velkommen igjen, sier Hodne

Jeg ville ikke lyve

Å bestille timen var det vanskeligste med hele prosjektet. Jeg visste at dersom jeg ble avslørt som muslim, risikerte jeg å ikke få noen time i det hele tatt. Samtidig ville jeg ikke lyve for å få timen – løgn er noe som er veldig fjernt for meg. Så jeg ringte og bestilte i mitt eget navn (den delen av det som jeg bruker til daglig), og fra mitt eget telefonnummer.

Få dager senere troppet jeg opp utenfor salongen, med et hår som var forblåst av vinden og klissvått av regnet, og jeg ble møtt av verdens største smil fra damen inne i den varme og gode salongen. Jeg befant meg innenfor dørstokken hos en dame som sannsynligvis ikke ville ha sluppet meg inn dersom hun visste hvem, eller rettere sagt hva, jeg var. Men alt sammen gikk helt fint, og jeg tør til og med påstå at vi hadde en hyggelig stund sammen der i salongen hennes. Og håret mitt har ikke sett så bra ut på all den tid, som det gjorde etter at hun var ferdig med det.

LES OGSÅ:

Les også

Ble nektet hos frisøren på grunn av hijab

Ville vise at ting ikke er svart-hvitt

Men hvorfor gjorde jeg dette? Hvorfor gikk jeg som muslim inn i løvens hule, og rett inn på reviret til en som åpent har uttalt at hun nekter å klippe muslimer, fordi hun ikke vil ha ondskapen inn i salongen sin? Hvorfor utsatte jeg både henne og meg selv for dette? Jo, fordi jeg ville møte henne og danne mitt eget inntrykk, og fordi jeg ville vise henne at ting ikke er så svart-hvitt som hun kanskje trodde. Og selvfølgelig fordi jeg faktisk trengte en klipp.

Jeg gikk inn i dette med åpne øyne og åpent sinn – jeg har jo tross alt lest om Merete Hodne i media jeg også. Men den Merete jeg møtte, var ikke den Merete jeg har lest om i nyhetene. Den Merete jeg møtte, var en sprudlende og blid dame, som ikke visste hva godt hun skulle gjøre med den såten jeg hadde på toppen av hodet – en dame som var lett å prate med, og som pludret i vei om alt og ingenting.

Drømmer ikke om en norsk sharia-stat

Den Merete Hodne jeg møtte, var en dame med et stort smil og et stort hjerte. Jeg skulle bare ønske at det hjertet også hadde plass til sånne som meg – muslimene. For de aller fleste av oss, både de med hijab og vi uten, er helt vanlige mennesker som bare ønsker oss et liv i fred og ro. Vi går ikke rundt og drømmer om en norsk sharia-stat eller juleforbud, selv om vi mer enn gjerne lar andre få overta ribbekjøttet og juleølen.

Den Merete Hodne jeg møtte, var en dame med et stort smil og et stort hjerte.

Dessverre blir vi, det store flertall, ofte overdøvet av det vesentlig mer høylydte mindretallet og deres ekstreme islamtolkninger. Men de fleste muslimer liker ikke islamistene noe bedre enn det de muslimfiendtlige gjør – om mulig liker vi dem nok enda mindre, siden det er vi som blir dømt ut fra det de gjør, slik at det til syvende og sist er oss handlingene deres går utover. Og det er veldig vanskelig for oss andre å bli hørt, når islam-motstandernes religionstolkning er så innmari lik ekstremistene sin – de to ytterpunktene har mer til felles enn de liker å innrømme.

LES OGSÅ:

Les også

Avlyste aksjon mot islamskfiendtlig frisør

Ble møtt med synet av knuste vinduer

Det er også vanskelig for oss å bli hørt, når verbale utsagn blir møtt med ruteknusing og demonstrasjoner utenfor folks arbeidsplasser. For da jeg ankom frisørsalongen for å bli klippet, var det nettopp synet av knuste og lappede vinduer som møtte meg – ruter som har blitt knust som motsvar på muntlige ytringer. Og for ordens skyld: Jeg er selvsagt sterk motstander av at ytringsfriheten blir brukt som argument for ytringer som befinner seg på feil side av norsk lov, men jeg er enda sterkere motstander av at slike ytringer besvares med selvtekt og vold. Man løser ingenting på den måten, den eneste veien mot et håp om forståelse går gjennom dialog.

Jeg vil strekke ut en hånd

Derfor vil jeg gjerne strekke ut en hånd, og jeg håper at både Merete Hodne og de som deler hennes syn tar imot den. Så lenge man står på hver sin side av gjerdet og skriker til hverandre, og nekter å lytte eller snakke sammen, vil ingenting endre seg. Det er ikke bare dere som er bekymret for fremtiden, det er vi også – så vi må snart begynne å snakke sammen, og vi må snart begynne å lytte. Vi må slutte å se på motparten som mindreverdige, og begynne å se på hverandre som medmennesker, uansett hvor vi befinner oss på den religiøse og politiske skalaen.

Så lenge man står på hver sin side av gjerdet og skriker til hverandre, og nekter å lytte eller snakke sammen, vil ingenting endre seg.

LES OGSÅ:

Les også

Frisørlauget vurderer å ekskludere Hodne

Har du plass til meg, Hodne?

Jeg er muslim. Jeg har nettopp klippet meg hos den islamfiendtlige frisøren Merete Hodne, og jeg hadde med glede latt henne klippe meg igjen. Spørsmålet er om hun ville ha sluppet meg inn igjen nå som hun vet at jeg er muslim – selv om jeg fortsatt er det samme mennesket hun pratet og lo sammen med før hun visste det. Vi mennesker burde jo kunne leve side om side selv om vi kaller guden vår ved forskjellige navn, og selv om smykkene vi bærer rundt halsen som påminner er ulike i utformingen. For selv om vi bruker ulike ord, ulike smykker og ulike klær, så er vi til syvende og sist ganske like: Vi har alle et hjerte som banker inne i oss – et hjerte som blir større jo mer vi bruker det, og jo flere vi lager plass til der inne. Jeg har plass til deg – akkurat deg som leser dette nå – har du plass til meg?

Denne teksten ble først publisert på nettstedetRadikalportal.no.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

  2. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

  3. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

  4. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

  5. Sola tapte cupfinalen: – Er litt lei meg akkurat nå

  6. Denne turen er ekstra fin i stygt vær