Trump-velgerne er tungt medisinert

KOMMENTAR: Kronisk bruk av smertestillende medisiner henger sammen med valget av Donald Trump som president, fastslår amerikanske forskere.

Stålverk ble til hodepine i Pittsburgh, Pennsylvania.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Rustbeltet i USA strekker seg fra staten New York gjennom Pennsylvania, West Virginia, Ohio og Indiana. Her finner den sittende presidenten mange av velgerne sine.

Landskapet er preget av bølgende, grønne åser. Her og der brytes den pastorale idyllen av små industrisamfunn. Bygningene flokker seg rundt mer eller mindre nedlagte fabrikker som står som monumenter over en epoke og en økonomi som må omtales i preteritum.

Dette var kjerneområdet for den amerikanske industrien. Strategisk plassert mellom jernutvinningsområdene i Midtvesten og de rike kullfeltene i Appalachene.

Millioner av jobber forsvant. Folk begynte å få det dårligere.

Arbeiderklassen

Her vokste og trivdes den amerikanske arbeiderklassen. Tidlig på 1900-talet var innvandringen til disse områdene enorm. Byene vokste og økonomien med dem. Under andre verdenskrig toppet produksjonen seg og la grunnlaget for en velstandsøkning verden knapt har sett maken til.

Arbeiderklassen tok steget inn i middelklassen og ble der gjennom 1950- og 1960-tallet. Først på 1980-tallet begynte det å butte imot, men fortsatt ikke såpass at det var nødvendig å tømme hele medisinskapet til frokost bare for å være i stand til å komme seg gjennom dagen som etter hvert skulle komme til å ligne mer og mer på en temmelig trist Springsteen-sang.

Et høyt rentenivå på 1980-tallet styrket dollaren, slik at det ble gunstig å importere varer fra utlandet, samtidig som det ble dyrt for utlendinger å kjøpe amerikansk gods. Snart stupte tungindustrien. Millioner av jobber forsvant. Folk begynte å få det dårligere.

Mange av arbeidsplassene ble gjenskapt i Sørstatene. Det er ingen sterke fagforeningstradisjoner sørpå i USA, og lønnsnivået er generelt lavere enn i nord. Mange flyttet sørover, men flere ble igjen og sank ned i ledighet og fattigdom, bare for å oppleve at finanskrisen for ti år siden skjøv dem enda lenger utforbakke.

USA har 140 prosent flere overdosedødsfall nå, enn ved tusenårsskiftet.

Kodein, morfin, heroin

Det er langt på vei denne elendigheten som har bragt Donald Trump til Det hvite hus. Hans lovnader om å gjenreise den amerikanske industrien har vært søt musikk i den fremmedgjorte og utmanøvrerte arbeiderklassens ører.

Forskere har funnet en direkte sammenheng mellom valgkretser som gikk i favør av Trump, og utskrivingen av resepter på opiater. Her på berget kjenner vi kanskje kodein-baserte opiater best. Paralgin Forte og Pinex Forte er eksempler på relativt vanlig medisin av denne typen, med morfin som den ultimate smertestilleren.

I Rustbeltet har det de siste årene oppstått et epidemisk heroinmisbruk som har direkte sammenheng med overforbruket av smertestillende. For hva skal man gjøre når kodein og morfin ikke lenger blir skrevet ut av legen, eller blir for dyrt? Jo, viser det seg, da tyr man til lettilgjengelig og billig heroin, som er å få tak i over alt, helt uten resept. I West Virginia koster en brukerdose ti dollar, altså litt over åtti kroner. Ett av resultatene er at USA har 140 prosent flere overdosedødsfall nå, enn ved tusenårsskiftet.

Der håpløsheten er størst, er troen på Trump sterkest.

Tro på Trump

Ifølge forskningsrapporten som er offentliggjort på Jama Network, tok Trump 60 prosent av stemmene i valgkretser med større bruk av smertestillende enn normalt. I valgkretser med lavere bruk av smertestillende enn normalt oppnådde ikke Trump mer enn 38 prosent av stemmene. Støtten til Trump framstår dermed som en markør for dårlig helse, dårlig økonomi og en kulturell hang til å dope seg ned.

Folk fra lavere sosiale lag i Rustbeltet har det riktignok ikke fullt så dårlig som fattige i Sørstatene, der omtrent hver femte person lever under fattigdomsgrensen, ifølge datausa. Antall innbyggere i prosent som lever under fattigdomsgrensen for de nevnte statene fordeler seg slik: New York 15 prosent, Pennsylvania 13 prosent, West Virginia 18 prosent, Ohio 15 prosent og Indiana 14 prosent.

Ingen delstat i USA har så mange overdosedødsfall i forhold til innbyggertallet som West Virginia. I den lille byen Martinsburg, som jeg nylig besøkte, hører praktisk talt alle overdoseofrene til den hvite arbeiderklassen. De er lokale folk, født og oppvokst på stedet, og har lav utdannelse og lav inntekt. Mange av ofrene er voksne familiefolk.

Donald Trump fikk 69 prosent av stemmene i West Virginia.

Der håpløsheten er størst, er troen på Trump sterkest.

  • Den refererte rapporten er skrevet av James S. Goodwin, Yong Fang-Kuo og David Brown, professorer i medisin ved University of Texas, Galveston.
Publisert: