Statuene av menn et bilde av sin tid

Admiral Cornelius Cruys (1655-1727), ved Jorenholmen fra år 2000. Kunstner er Per Ung (1933-2013).
  • Morten Cruys Magnus Sagen
Publisert: Publisert:
Morten Cruys Magnus Sagen.jpg
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I de siste uker har Aftenbladet meldt at «listen over menns minnesmerker over seg selv er lang», og at bare én navngitt kvinne er hedret i Stavangers uterom. Spørsmålet stilles så: Hvem av mennene skal ut for å gi plass til fortjenende kvinner? De siste artikler fra Eli Næsheims hånd reiser flere spørsmål – og enda flere hår på ryggen.Jeg undres over hvorfor statuer av menn må fjernes for at ev. nye statuer av kvinner skal få plass. Det er da vel nok plass til mange flere statuer i denne byen. Jeg vet f.eks. om en sokkel oppe ved Kunsthall Stavanger som nettopp ble ledig!

Hvorfor knytte til kjønn?

Aftenbladets kampanje for kvinnelige statuer er vel og grei. Men burde ikke det sentrale spørsmål være: Hvem fortjener heder i det offentlige rom? I stedet har Aftenbladet stilt spørsmålet: Hvilken kvinne skal hedres – på bekostning av statuer med hatt og frakk?

Når jeg oppfatter at Aftenbladet vil yppe til kjønnskamp à la 1970-tallet når det gjelder disse statuene, blir jeg bare oppgitt.

Hvorfor knytte dette til kjønn? Er det noen der ute som tror at mennene på sokkel er plassert der uten at hederen er fortjent? Og er det noen som tror det er gjort for å frarøve samtidens fortjente kvinner samme heder? Selvfølgelig ikke.

Vil endres over tid

Samtlige monumenter gir heder til historiske personer. Og de fleste er fra den tid kvinner ikke gjorde seg like gjeldende som menn i det offentlige liv. Man trenger ikke like det, men sånn var det. Derfor er det helt naturlig at dette gjenspeiles i den samling monumenter som skal sørge for at de verdige minnes.

At dette vil endres med tiden er like naturlig. Når jeg oppfatter at Aftenbladet vil yppe til kjønnskamp à la 1970-tallet når det gjelder disse statuene, blir jeg bare oppgitt.

Hver samtid vil gjennom monumentene søke å bevare den felles bevissthet omkring disse personene og deres bragder. La oss nå ikke høre på historieløse kultursjefer som vil fjerne «kjedelige statuer i frakk» og dermed frarøve oss muligheten for å bli minnet på vår bys historie. La dem stå og inspirere til videre undersøkelser i bøker, artikler og leksikon.

Respekt for kunsten

Kultursjefen synes å tro at statuene kun er til utsmykning. Det blir litt snevert. Men statuene er også kunstverk som fortjener respekt av den grunn alene. Det ville derfor være et kulturelt bomskudd å fjerne den svært så anerkjente Per Ungs skulptur av admiral Cruys – bare fordi Cruys var mann i frakk, og at en kvinne burde kvoteres inn på hans sokkel i stedet. Gi meg styrke!

Les også

  1. Hvem av disse mennene skal ut?

  2. Mange kvinner kan hedres med statue i Stavanger

  3. Trekker ut kvinne til å stå på sokkel

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking serverte ellevill fest – opp på bronseplass

  2. Ingve Bøe fulgte kampen

  3. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

  4. Oilers avgjør i tomt bur!

  5. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

  6. – Sto frem da LSK meldte seg inn i kampen