På tide med nye typer lærere i norsk skole

La sosionomer, vernepleiere og barnevernspedagoger få jobb som lærere i norsk skole.

Publisert: Publisert:

Per Rasmus Oftedal.jpg

  • Per Rasmus Oftedal
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Vi i Skolenes Landsforbund forening Stavanger og omegn ønsker at forskriftene til opplæringsloven forandres slik at det også er mulig å ansette andre yrkesgrupper med universitets-/høyskoleutdanning som lærere for elever som har behov for slik kompetanse. De skal selvsagt også ha lønn og arbeidsvilkår som andre lærere.Hvorfor? Begrunnelsen er enkel. Andre yrkesgrupper blir i stadig større grad tilsatt rundt om på skolene. Dette gjør skolen bedre. Mange tilpassa avdelinger rundt om i kommunene har få allmennlærere/spesiallærere tilsatt.

Det er ofte vernepleiere, barnevernspedagoger, førskolelærere og sosionomer som utfører det pedagogiske arbeidet.

Disse yrkesgruppene får gjerne stillingskoden miljøterapeut.

Mange av dem gjennomfører daglig den praktiske undervisningen. De har derfor behov for tid til planlegging, etterarbeid og oppdatering i fagene de underviser i. Eksempler viser at en miljøterapeut kan undervise opptil 32 timer/uke, mens en pedagog kanskje har 19,5 timer/uke med elev. Miljøterapeuter får alt for liten tid til å forberede seg og det går til slutt ut over de elevene som disse har.

Slik loven er i dag, har ikke disse lov til å undervise. Bare de med lærerutdanning kan ansettes i undervisningsstilling. Alle elever har krav på undervisning. Elevene på disse tilpassa avdelingene blir altså undervist av yrkesgrupper som ikke har lov til å undervise. Men behovene til disse elevene kan ikke ivaretas av lærere alene. Lærere har ikke den kompetansen som slike elever krever. En vernepleier, for eksempel, kan ha akkurat den kompetansen som kreves.

Disse yrkesgruppene er altså de helt riktige for denne type elever. Dermed følger det logisk at de også må kunne ansettes som lærere for disse elevene. Dette medfører ikke at de skal inn i vanlige klasserom og drive med undervisning i ordinære skolefag. De skal bare godkjennes for elver som har behov for deres kompetanse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Pinseutfart skapte lange køer

  2. Color Line kjører med fulle skip fra 15. juni - men for nordmenn er det en hake

  3. Mann ble anmeldt etter å ha urinert ved Kvadrat

  4. Norled: – Vi forventer like lange køer på mandag

  5. Viking-legende enig med breddetrener: – Klart det er urettferdig

  6. Risikerer 5 år og 6 måneders fengsel for å ha voldtatt datteren