Forvirrer om norsk oppdrettsfisk

Norsk oppdrettsfisk er trygg. Norges Sjømatråd støtter Helsedirektoratet, som anbefaler 300–450 gram ren fisk per uke, der minst 200 gram bør være fet fisk.

Publisert: Publisert:

Myndighetenes helseråd står fast. Norsk oppdrettsfisk er trygg å spise, mener Terje E. Marthinussen i Norges Sjømatråd. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Terje E. Martinussen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Terje E Martinussen adm dir Norges Sjømatråd.jpg

I en kommentar lørdag 6. juli tilkjennegir Morten Strøksnes sin egen forvirring om norsk laks og ulike aktører i sjømatnæringen. Med utgangspunkt i sommerens debatt rundt Helsedirektoratets kostholdsråd, og med en teknikk hvor han argumenterer mot gamle påstander om oppdrettsnæringen, bidrar heller ikke Strøksnes til å redusere forvirringen. Men det var kanskje målet med kronikken?Siden Norges Sjømatråd også blir omtalt, benytter jeg anledningen til å kommentere noen av Strøksnes’ utsagn.

Myndighetenes ansvar

For det første: Norges Sjømatråd har ingen autoritet til å gi kostholdsråd, verken i Norge eller i utlandet. I Norge er det Helsedirektoratet som gir kostholdsråd og i utlandet er det vedkommende lands myndigheter. Når slike råd foreligger, benytter vi selvfølgelig disse rådene aktivt i vårt markedsarbeid, og vi arbeider aktivt for at disse rådene blir kommunisert på offentlige nettsteder. Det har vi gitt uttrykk for overfor norske myndigheter. Men det endrer ikke det faktum at det er norske myndigheter som er ansvarlig for meldinger som legges ut på det offentliges nettsider, som den norske ambassaden i Frankrike og Helsedirektoratet.

Nytt navn

For det andre: Eksportutvalget for fisk skiftet 1.januar 2012 navn til Norges Sjømatråd, og undertegnede har siden 2003 vært administrerende direktør. Norges Sjømatråd mener ikke at norske forskere er «femtekolonnister», men snarere er vi tilhengere av at Norge skal ha en stor forskningsinnsats for å kunne forstå og dokumentere miljøeffekter av fiskeri— og havbruk og for å kunne videreutvikle en kunnskapsbasert sjømatnæring i Norge.

Ingen kveis i oppdrettsfisk

For det tredje: Kveis i villfisk er ingen nyhet. Personlig er jeg en storforbruker av fisk, og helt fra jeg var barn i Bø i Vesterålen på 1960-tallet lærte jeg at det kunne være kveis i fisk. At Strøksnes tilsynelatende først nå har oppdaget det, og ønsker å «blåse nyheten», står i stil med resten av kronikken. Detaljerte kontroller av laks til konsum viser ingen forekomst av kveis i laks fra oppdrett. Dette skyldes først og fremst varmebehandlet fôr.

Les også

Gladlaks ettersøkt

Når det så gjelder «nyheten om kveis i norsk laks» som Strøksnes referer til, antar jeg det henvises til en studie utført av Veterinærinstituttet, hvor det ble oppdaget kveis i det som kan betegnes som «taperfisk». Dette er fisk som taper kampen om fôret (derav betegnelsen taperfisk), og som blir sortert ut slik at den aldri vil nå slaktemoden størrelse. Nasjonalt institutt for ernærings— og sjømatforskning (NIFES) har vurdert studien og konkludert med at det ikke er grunn til å advare noen mot å spise rå laks, eller å endre regelverket for konsum av rå laks.

300–450 gram fisk per uke

Sjømatrådet bygger vår informasjon på vurderinger fra norske faglige autoriteter. Det har ikke vært trukket noen faglige konklusjoner som tilsier at vi burde endre vår informasjons- og markedsføringsstrategi i viktige markeder for norsk sjømat.

Les også

En rekke feil i Strøksnes' kommentar om norsk laks

At Morten Strøksnes er forvirret, vil ikke endre på vår strategi. Det vil heller ikke endre mine matvaner, som nå i sommermånedene vil bestå av laks, breiflabb og kvalkjøtt på grillen. For ikke å snakke om nytrukket fersk sei fra Bø.Og det vil ikke endre Helsedirektoratets kostholdsråd som sier at norske forbrukere bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Rådet tilsvarer totalt 300–450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

God sommer!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Solberg varsler koronainnstramminger – men skjermer helsevesen, barn, unge og arbeidsplasser

  2. Viking har signert ny keeper

  3. Storstevne kan gå i vasken for Team Ingebrigtsen

  4. Tre personer fra Stavanger testet positivt for koronaviruset etter å ha reist med Color Line

  5. Klassekamerater ruset seg til døde. Noen kjørte seg ihjel. For Tommy ble redningen fotball og et mislykket tyveriforsøk

  6. Myndighetene kommer trolig med munnbind­anbefaling fredag