Stavanger trenger en tillitsreform

Stavanger SV kan ha truffet tidsånden med sitt valgløfte om å kjempe fram en tillitsreform i kommunen.

Publisert: Publisert:

solvberget2.jpg Foto: Tone Helene Oskarsen

  • Torunn Egge Roux
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

SV og Eirik Faret Sakariassen håper på oppslutning om en grunnleggende systemreform i Stavanger kommune. Foto: Tone Helene Oskarsen

I tillegg til gjenkjennelige krav om en ny boligpolitikk, færre egenandeler, bybane, ja til og med metro, slår Stavanger SV til med skissen til omfattende systemendringer.

Tillitsreform , kaller Eirik Faret Sakariassen det. Han har ledet programarbeidet i Stavanger SV og inviterer nå alle byens innbyggere til å komme med respons på forslaget. Han lover sågar at innspillene, om de kommer fra SV-ere eller andre, skal bli tatt hensyn til når det endelige valgprogrammet spikres.

En endeløs rekke problematiske enkeltsaker, der innbyggernes interesser har kollidert med en slags byråkratiets egeninteresse, har preget nyhetsbildet i Stavanger i lang tid. Presseoppslag har også synliggjort hvordan hemmelighold er blitt en tilsynelatende uunngåelig side av et system som bygger på kjøp og salg av tjenester. Både her i kommunen og på nasjonalt plan har i tillegg lærerne gjort durabelig opprør mot meningsløse rapporteringskrav og sentralstyring i saker nesten alle forstår finner sine beste løsninger lokalt.

SV er antakelig først ute med å peke på løsninger som også andre partiers velgere etterspør

Stavanger SV lover å erstatte kategorisering og rapportering, kontrollrutiner og sentraliserte krav med romslige rammebevilgninger og utstrakt tillit til at fagfolk gjør jobben bedre når de slipper å ha en økonom på høyre skulder og en jurist på den venstre. Dersom fru Johnsen er sykere på onsdag enn hun var mandag, så skal hun få den nødvendige ekstra omsorgen. Fagfolk, ikke økonomer, skal vurdere om den ene måten å gjøre ting på er bedre eller dårligere enn den andre. Lærere og førskolelærere skal rapportere det de finner nødvendig, og teste når de mener det har noe for seg.

SV er antakelig først ute med å peke på løsninger som også andre partiers velgere etterspør. Partileder Audun Lysbakken har i flere sammenhenger pekt på problemstillingene som SV i Stavanger nå konkretiserer.

Det er lenge siden venstresiden har levert forslag til en så grunnleggende systemendring.

Det går an å innvende at partiet satt i regjering i åtte år, og til og med hadde moderniseringsministeren, uten at det ble gjort anstrengelser for å endre et system mange mener bygger på en grunnleggende mistillit til menneskene som utfører offentlige oppgaver. Men initiativet for å skape endringene lokalt kommer rett og slett fordi noe annet ikke er mulig. Sjefen for den rød-grønne regjeringen, Jens Stoltenberg, har som kjent vært hovedarkitekten for den norske versjonen av britenes New Public Management. Dagens blå-blå regjering reduserer gjerne byråkratiet, sier de, men forsvarer fortsatt systemet som sådan.

Det er lenge siden venstresiden har levert forslag til en så grunnleggende systemendring. Oppfordringer må være at Stavanger SV bruker tiden fram til det endelige programforslaget skal spikres, til å konkretiserer svarene på utfordringene som skisseres.

Politiske motstandere skal ikke se bort fra at Stavanger SV har truffet tidsånden.

På SV-huset både håper og frykter de nettopp det. Da utkastet ble presentert for Aftenbladet, ytret lokallagsleder Pål Kloster et stillferdig ønske om at andre partier er redelige nok til å si det høyt, dersom de stjeler SVs klær mens SV selv sluttfører programarbeidet i full offentlighet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast