Rak rygg i baren

Vi har lært det nå: Det skal god rygg til å være politiker og omgås andre, av begge kjønn, i alle aldre. Eller – snakker vi rett og slett om folkeskikk og respekt for andres integritet?

"Partiene er nødt til å bli mer bevisst på hva som skjer i det vanlige partiliv, hvordan aktivitetene forløper på møter, seminarer, kurs, på kurssteder og hoteller", skriver Guri Hjeltnes. Foto: Scanpix

 • Guri Hjeltnes
  Historiker, direktør ved Holocaustsenteret
Publisert: Publisert:

Guri Hjeltnes farge lite.jpg

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fem siste fra Liv og levebrød-serien:

 • Sjørøvere i paradis
 • Kjønnsblind eller kjønnsbevist?
 • Lag spilleregler for julebordet
 • Hva betyr en doktorgrad — egentlig?
 • Det skal singla i glashuset

SAKEN FRA ISHAVSBYEN Tromsø har dundret som et snøskred sørover de siste ti dagene. Mottakelsen av nyheten om at statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) har hatt et seksuelt forhold til en 20 år yngre kvinne, har forløpt kaotisk. Først lyktes den proffe statssekretæren selv å ta regien, gjennom Facebook og tidlig opptreden i riksdekkende medier, med angrende framtoning i NRK Lørdagsrevyen: han tok ansvaret, han alene. Han fikk massiv støtte fra partivenner og andre, devisen var at det hele var en godt timet drittpakke før en nominasjon. Men siden er han dag for dag innhentet av opinionen så ettertrykkelig at mannen nå er i eksil. Og den ene etter den andre har kommet til en ny erkjennelse, at de tok side for fort – fra Tromsøs Høyre-ordfører Jens Johan Hjort til Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Det skal stort mot til for et ungt menneske å tåle ulikt press og seksuelle krav.

Grunnen var blant annet at kvinnen i Tromsø sist fredag kom med en offentlig erklæring i avisen Nordlys, om hvorfor hun fant det riktig å varsle om den seksuelle relasjonen. Den var modig og flott formulert. Kvinnen "klarte ikke å se på at en mann som kan begå tillitsbrudd skal kunne bli valgt til Norges nasjonalforsamling". Hun var "naiv og uskyldig. Jeg hadde akkurat oppdaget Arbeiderpartiet, og politikk virket spennende. Invitert på middag, hyggelig. Dro til Roger. Hensynsløs. Autoritet. Baktanker. Alkohol. En mann med makt. En mann som vet å ta seg til rette. En mann som brukte meg. Mange ganger. Altfor mange". Disse ordene fra den nå 25 år gamle kvinnen slo inn. Nå tror mange på henne, men andre fortsatt outer henne med navn og kommer med annen hets.

EN KVINNES ORD slo gjennom i en annen fersk sak. Det var spadd opp atskillig grums rundt den unge jenta i Vågå foran rettssaken mot ordfører Rune Øygard (Ap). Men da jentas forklaring langsomt kom for en dag, og især Skype-samtalene mellom ordføreren og henne, ble de et vendepunkt for flere ordførervenner. For å si det som den mangeårige politiske journalisten Tone Bratteli skrev på Facebook lørdag – og Bratteli har vært ute en vinternatt før: "Av og til må vi rett og slett tro på det folk sier."

VI ER TROLIG MANGE i kongeriket som ikke har lyst til å vite mer, som snart ikke orker mer. Men sakene har kommet på rekke og rad de siste ti år. Sakene er ulike, de har ulikt forløp og utfall, og de er knyttet til flere partier: Frp-politiker Terje Søviknes, KrF-politiker Jan Birger Medhaug, Frp-politiker Trond Birkedal, Frp-stortingsrepresentant Bård Hoksrud, Venstres nestleder Helge Solum-Larsen, Aps Vågå-ordfører Rune Øygard.

Partiene er nødt til å bli mer bevisst på hva som skjer i det vanlige partiliv, hvordan aktivitetene forløper på møter, seminarer, kurs, på kurssteder og hoteller.

Skal vi tro det vi leser nå om dagen, kan flere historier sannsynligvis komme for en dag. Flere kan ville stå fram med nye episoder – knyttet til andre politikere som har gått altfor langt. Og hvordan var det egentlig før? Hvordan var det for pionerene, de første kvinnene som entret en mannstung arena som politikken var, både lokalt og nasjonalt. Hvor mye møtte de av trakassering? Hva bet de i seg? Hva slo de bort?

I ET USEDVANLIG KRASST UTSPILL lørdag tok lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Oslo, Torunn Kanutte Husvik, et oppgjør med ukultur i Ap. Til Dagsavisen lørdag uttalte hun at flertallet av jentene hun kjenner i Arbeiderpartiet har opplevd seksuell trakassering eller "at menn gjør bevisste og ubevisste forsøk på å misbruke sin makt". På NyeMeninger.no skrev hun at Arbeiderpartiet ikke er unikt. "Etter 15 år i organisasjonslivet har jeg sett tendensen til ukultur i de fleste partier og organisasjoner jeg har deltatt på helgekonferanser hos. Faktorer som festlige lag med overnatting, alkohol og kort avstand mellom unge medlemmer og til de lederne man beundrer er vesentlige grunner til dette."

EN OVERSIKT i Aftenposten lørdag viser at flere politiske partier har etiske retningslinjer mot seksuell trakassering. SV har dokumentet "Trygge møteplasser", Høyre har etiske retningslinjer ute på høring, Kristelig Folkeparti har veiledende retningslinjer, og især det skandalerammede Fremskrittspartiet har grundige etiske retningslinjer. Men enda viktigere enn regler er holdning og kultur.

Når man ser omkostningene for kvinnen som varslet i Tromsø, [...] er det dessverre bare å konstatere at det skal en ganske så sterk rygg til for å si fra.

Partiene er nødt til å bli mer bevisst på hva som skjer i det vanlige partiliv, hvordan aktivitetene forløper på møter, seminarer, kurs, på kurssteder og hoteller. For mange ungdommer er møtet med hotellverdenen både spennende og utfordrende. Det er sympatisk når AUF-leder Eskil Pedersen ønsker seg alternative treffpunkter etter møter og konferanser, og advarer mot hotellbaren.

DET SKAL STORT MOT TIL for et ungt menneske å tåle ulikt press og seksuelle krav. Men det å lære seg å sette grenser og si nei er viktig. Og – man må si fra dersom overgrep/overtramp skjer. Men når man ser omkostningene for kvinnen som varslet i Tromsø, alt hun fikk kastende av ryktespredning og uthengning med navn og bilde, er det dessverre bare å konstatere at det skal en ganske så sterk rygg til for å si fra.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Flere dødelige korona­utbrudd har gått under radaren

 2. Korona­smitte på tre nye skoler i Stavanger – 122 må i karantene

 3. Hytta så ut som et «forlatt crack-reir». Nå er Bjarte Hjelmeland blitt eksperter på gjenbruk

 4. Slik viser Bent Høie fram sponsorer til ekte­mannens arbeids­giver

 5. Green Mountain vil doble på Rennesøy

 6. Eldre kvinne med korona­smitte død i Gran – deltok på arrange­ment hos korona­fornekter