Mattemoro

Drøset: Det metriske systemet er langt å foretrekke.

 • H9
  H9
Publisert: Publisert:


Det skumret ute. Ungene sov. Det burde hun også. Men så hadde hun i et anfall av ambiøs eufori lastet ned et mønster fra nettet. Til dukke. På amerikansk engelsk.

Mønsteret kom på en pdf med 42 sider som skulle printes ut, og så måtte delene klippes ut og teipes sammen ved riktig krysspunkt. Isipisi, sa selgeren. Mønsteret var i en skala printeren ikke likte, dessuten kom de dobbeltsidig, men så klippet hun, men ikke før hun hadde lagt til en kvart inch i sømrom. En inch er en tomme – som er 2,54 cm. Den satt fortsatt. En kvart av 2,54. Hun tok det i hodet. Fornøyd. Så begynte trøbbelet.

Stoffet ble målt i yard. Var det 75 cm? 82? Nei. 91,44 cm. Og hun skulle ha 3/8 yard, bortsett fra at hun skulle ha litt mer, for her skulle sømrommet være 5/8 inch. Hun gjespet, hentet blyanten, og jobbet seg frem til et slags svar og klippet ut stoff. Problemet var bare at det så altfor stort ut. Hun hentet lillesøsters dukke. Først den originale, så den litt større, så den store. Fortsatt for stort. Hun leste det som sto med liten skrift: Til europeiske dukkemål, trekk fra 15-25 prosent.
Altså. 3/8 av 91,44 + 5/8 av 2,54 minus 15 prosent. Bortsett fra at hun hadde glemt å vaske stoffet først, så det hele kom til å krympe 5-8 prosent. Blyanten gikk varm. Til slutt tok hun opp saksen, og satte i sving.

Det lysnet ute. Mor gjespet mens hun satte frem frokost. Lillesøster trippet lystig ut på kjøkkenet, og jublet da hun så dukken satt der i nytt antrekk. Ved nærmere inspeksjon kom spørsmålene. "Men... hva er det egentlig?".

– Det er en mattekjole.
Kjole? Det ligner mer på en... eh.. slags.. eh...
– Forsiktig nå. Det ble seint i går. Mamma fant ikke kalkulatoren, bare symaskinnåler som knakk, og det begynner å bli lenge siden gymnaset og herreminhatt jeg angrer på at jeg ikke fulgte bedre med i frøken Gjerdevik sine timer.
...
– Se så fint mamma. Jeg ser hva det er nå. En slags sirkelfrakk med hull i. Den var kjempefin. Heilt sant. Kan den andre dukken også få?

Les også

 1. Veien videre

 2. Brun var våren

Publisert:

Drøset H9

 1. Det går alltid et tog. Helst på mot­satt side av byen

 2. Hun hadde gjort noe hun ikke burde

 3. Feiringen

 4. Kortsynt

 5. Hun hadde vært post­vakt for en nabo, og blitt litt forundret over flere små pakker som ankom

 6. Pass på

 1. Drøset H9
 2. Mamma
 3. Drøset

Mest lest

 1. – Nå er det på tide å bli pensjonist

 2. Borgli blir sirkusdirektør

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen