En ydmykende prisutdeling

Sukrija Meholjic, som selv ovelevde folkemordet på Balkan, reagerer på at dramatikeren Peter Handke får Ibsenprisen. Her er Handke (i midten) på besøk i den serbiske landsbyen Velika Hoca i Kosovo i 2007, da han var med å donere 50.000 euro (410.000 kr) til landsbyen.
  • Sukrija Meholjic
    Sukrija Meholjic
    Overlevende etter massakren i Srebrenica
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Som kjent har vinneren av Den internasjonale Ibsenprisen 2014, en av verdens største teaterpriser, blitt kåret. Vinner ble den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke. Prisen skal etter planen deles ut under Ibsenfestivalen 21. september i Oslo.

Støttet krigsforbrytere

Den sjuhodete, internasjonale juryen ledet av nordmannen Per Boye Hansen gjorde etter min mening en stor feil da de vurderte Handkes verk uavhengig av hans uforbeholdne støtte til krigsforbrytere som har hendene fulle av blod fra uskyldige mennesker. Hvorfor overså juryen det faktum at Peter Handke hadde nær kontakt med serbiske krigsforbrytere, var gjest i Slobodan Milosevics krigsforbrytercelle i Haag (2004), talte i hans begravelse (2006), besøkte krigsforbryteren Radovan Karadzic i Pale like etter at det ble kjent at han var etterlyst for krigsforbrytelser, skrev en lang rekke omstridte artikler og bøker om krigene på Balkan, har bagatellisert folkemord i Bosnia og serbiske krigshandlinger i 20 år, sammenlignet serbernes skjebne med jødenes, syntes at Serbia er offer for vestlig geopolitikk og «muslimsk propaganda»? Visste juryen hvem Handke var og hva han sto for?

Trekk prisen!

Hvorfor tillater Norge, som finansierer prisen, at en slik mann hedres, en mann som støtter farlig fascistisk ideologi som førte til de grusomste hendelsene i nyere europeisk historie, ikke aksepterer krigsforbryterdomstol i Haag og dommene som kommer frem fra denne domstolen, som er i strid om sannheten og den nyeste Balkan-historie? Hvilke signaler sender Norge til omverden når de velger å prisbelønne og hedre en mann som bedriver historierevisjonisme og støtter aggressiv og voldelig nasjonalisme? Dette er en skam for juryen og Norge! Hvor ble det av den verdenskjente norske objektivitet? Trekk prisen tilbake!

Skuffet

Jeg og de andre overlevende krigsofrene fra Srebrenica er meget skuffet over tildelingen, og føler oss nok en gang fornærmet og ydmyket. Minner om at noe lignende skjedde for to år siden da Nobelkomiteen, ledet av nordmannen Thorbjørn Jagland, tildelte EU fredsprisen, selv om EUs representanter var til stede da det skjedde folkemord i Srebrenica i såkalt «FN-sikker sone». Flere tusen mennesker ville vært i live dersom FN/EU utførte hovedmandatsoppgaven deres. EU ble tildelt fredspris, og vi, ofrene, måtte nok en gang svelge en bitter pille. Mister norske (internasjonale) komiteer kredibilitet? Hvor lenge vil dette fortsette? Hva blir det neste?

Publisert: