Sjømatrådet og ministeren er avslørt

Norges Sjømatråd lyver. De ga kostholdsråd på Helse— og omsorgsdepartementets offisielle nettsider.

Publisert: Publisert:

Helse- og omsorgsdepartementet, bekrefter at det var Norges Sjømatråd som skrev teksten med kostholdsråd på hjemmesiden til Norges ambassade i Paris.

  • Morten Strøksnes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

371385.jpg

Etter at jeg skrev en kritisk spalte om norsk lakseoppdrett i Aftenbladet, BT og Nordlys 6.7 (« Gladlaks ettersøkt »), havnet jeg i debatt med Terje E. Martinussen. Han er administrerende direktør for Norges Sjømatråd og svarte i et innlegg under tittelen « Forvirrer om norsk oppdrettsfisk ». I debatten stilte jeg, i et tilsvar til Martinussen (« 50 millioner laks dør ikke av friskhet »), ett konkret spørsmål:

  • Var det Norges Sjømatråd som hadde skrevet tekstene på engelsk og fransk som ble postet på nettsidene til henholdsvis Helse— og omsorgsdepartementet og Norges ambassade i Paris ?

I disse artiklene ble Helsemyndighetenes advarsler om å spise laks mer enn én til to ganger i uka, forvandlet til en klar anbefaling om å spise mer laks.

Departementet bekrefter

Martinussen svarte avkreftende på spørsmålet i sitt tilsvar (« Når svart blir svart... »). Sjømatrådet hadde ikke skrevet teksten. Martinussen lyver, og vet det. For i går, fredag, fikk jeg svaret jeg hadde ventet på siden tirsdag, fra Alexandra Reksten Tufteland, som er seniorrådgiver og presseansvarlig i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun kunne bekrefte, klart og entydig, at det var Norges Sjømatråd som hadde skrevet begge tekstene.

Dette er oppsiktsvekkende. At Martinussen lyver er selvsagt alvorlig nok. Men det er hva han lyver om som gjør saken til en ordentlig skandale. For det er langt utenfor Norges Sjømatråds mandat å gi helseråd til norske eller utenlandske borgere.

Et demokratisk problem

Problemet er ikke at det undergraver lakselobbyens troverdighet, for den er allerede så godt som ikke-eksisterende. Det virkelig alvorlige er at det undergraver myndighetenes grunnleggende troverdighet i spørsmål der de er avhengig av å ha tillit i hele befolkningen – og overfor millioner av utenlandske laksekonsumenter.

Når lakseselgerne har tilgang til våre ambassaders og helsemyndigheters offisielle nettsider, blir både norske og utenlandske borgere og konsumenter holdt for narr. At lakselobbyens innflytelse er så stor, kan vanskelig betegnes som annet enn et demokratisk problem.

Bør få konsekvenser

Saken bør få konsekvenser, enten for Martinussen eller for hans sjef. Norges Sjømatråd er 100 prosent eid av Fiskeri- og kystdepartementet. Fiskeriministeren fungerer som generalforsamling og styre. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har altså ansvaret. Hun har på grunn av sin innblanding og hennes dobbeltroller vært i hardt vær flere ganger de siste ukene angående myndighetenes helseråd om laks. Som de fleste nå vet, er fiskeriministeren medeier i det høyst lukrative oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen AS.

Situasjonen er ute av kontroll, og saken bør åpenbart få konsekvenser. Jeg sier ikke at fiskeriministeren bør vurdere sin stilling. Det er det andres oppgave å vurdere.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nortura-exit åpner for storutbygging på Forus

  2. - Folk vil få sjokk

  3. Norsk kvinne begjært utlevert til Hellas – dømt i sak hun ikke visste om

  4. Fem positive koronatester på Haugalandet

  5. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  6. Her er supermosjonistens seks tips for å rekke trening i hverdagen