May har ingen plan B

KOMMENTAR: Storbritannias statsminister Theresa May la mandag fram sin plan B. Den er til forveksling lik plan A.

Toryene trenger noe å samle seg om, men det kommer ikke til å bli Theresa May.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Hun avviser å holde ny folkeavstemning om EU-medlemskapet. Hun tror heller ikke en utsettelse av brexit - britenes utmelding fra EU - er veien å gå.

Det siste har hun delvis rett i. EUs øvrige medlemsland vil neppe gå med på å utsette Storbritannias adjø, med mindre de har en god grunn for det. Med mindre det finnes en plan, som for eksempel inkluderer en ny folkeavstemning.

Nye samtaler

I stedet holder Theresa May på med det hun er best til: Hun fører resultatløse samtaler med kreti og pleti. Antakelig vil hun prøve å slutte rekkene i eget parti, men det er heller ikke enkelt å få til. Det finnes konservative som er så overbevist om Storbritannias fortreffelighet, at de mener det ikke er nødvendig å ha noen avtale med EU i det hele tatt - og det finnes konservative som er for å bli i EU.

Theresa May har vist seg uegnet til å samle troppene.

Theresa May har vist seg uegnet til å samle troppene.

Det var et overveldende flertall i Underhuset som stemte imot statsministerens utmeldingsavtale sist uke. Siden den tid er det spekulert i om May ville justere kursen og styre mot en ny folkeavstemning, eller en utsettelse av hele brexit, som etter planen skal skje 29. mars.

Tiden går

Ti uker før Storbritannia skal ut av EU, er det fortsatt planen de folkevalgte stemte ned som ligger til grunn for landets framtidige forhold til Europa. Når May inviterer til nye samtaler nå, i håp om å gjøre brexit-avtalen mer spiselig, er det for å holde en ny avstemning i Underhuset når vi skriver februar.

Hun får ha lykke til.

Etter min mening er utsettelse av brexit, og en ny folkeavstemning, den beste veien britene kan gå. Da velgerne stemte for å gå ut av EU i 2016 visste de ikke hva konsekvensene kunne bli. Det var en dårlig forberedt folkeavstemning. Nå går det an å stemme over å forlate EU med brexit-avtalen i bunn - eller å bli i EU. To tydelige alternativer.

Utsettelse av brexit, og en ny folkeavstemning, er den beste veien britene kan gå.

Splittet parti

Mays uttalte bekymring i så måte, er at en ny folkeavstemning vil kunne undergrave tilliten til demokratiet. Men er det egentlig demokratiet hun er bekymret for, eller er det først og fremst Det konservative partiets skrantende helse som nager henne? Mens hun prøver å være totempælen toryene kan danse rundt, spriker det forente kongeriket til alle kanter.

Ian Blackford som er gruppeleder i Underhuset for Det skotske nasjonalistpartiet, sa det rett ut under debatten mandag: - Vi kan kanskje ikke redde Storbritannia lenger.

Hans bekymring er først og fremst å redde Skottland.

For Theresa May handler det også om å redde Nord-Irland. Mange EU-kritiske, konservative er misfornøyd med brexit-avtalens nødløsning på tollområdet. Som en del av Mays avtale med EU skal Storbritannia bli i en midlertidig tollunion, inntil det blir inngått en ny avtale som kan gjelde i stedet. Denne forsikringsordningen er til for å unngå en hard grense mellom Irland og Nord-Irland.

Blir det nyvalg?

Mandag gjorde statsministeren det klart at hun vil ha støttespillerne i nordirske DUP på banen. Det demokratiske unionistpartiet representerer de konservative protestantene i Nord-Irland. Partiet ble stiftet i 1971 av den protestantiske fundamentalisten Ian Paisley, og er i dag på vippen i det britiske parlamentet.

Nordirene er nervøse for hva en hard brexit kan føre med seg. Mays irske problem er at EU står last og brast med Irland, republikken sør på den grønne øya.

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn fra Labour - det britiske arbeiderpartiet - foreslår nå at Underhuset skal stemme over hvorvidt det bør holdes ny folkeavstemning om forholdet til EU. Det er ikke et forslag statsministeren har gehør for.

Theresa May er så tydelig på at det er uaktuelt med en ny folkeavstemning, at man kan lure på om hun allerede har et annet alternativ i tankene: Nyvalg til Parlamentet. Slik situasjonen er nå, kan det vise seg å være redningen for et konservativt parti som er i ferd med å rive seg selv i to. Toryene trenger noe å samle seg om, men det kommer ikke til å bli Theresa May.

Toryene trenger noe å samle seg om, men det kommer ikke til å bli Theresa May.
Publisert: