En Struensee for vår tid

Unge Venstres leder har muligens ikke satt barn på den danske dronning, men på så mange andre vis er han en moderne utgave av Johann Friedrich Struensee.

Å, vi er så frie, så deilig liberale i Unge Venstre. Men noen bør gi Sveinung Rotevatn noen ekstra fridager så han få tenkt skikkelig gjennom forslaget om å avvikle jule-, påske-, og pinseferien. (Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix)
 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
Omdal_Sven_Egil
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

I 1770 brukte den mektige kabinettsekretær, kongens livlege og dronningens elsker sin betydelige innflytelse over tvillingrikene Danmark-Norge til å gjennomføre det som senere er blitt kalt Helligdagsmassakren. Med et pennestrøk, og her snakker vi om fjærpenn, fjernet han både tredje juledag, tredje påskedag og tredje pinsedag. I tillegg røk et assortert utvalg andre helligdager, som Kyndelsmesse (2. februar), Maria budskapsdag (25. mars), St. Hans (bortsett fra i Søndre Vestfold, hvor dagen har vært fridag helt opp til vår tid, et sjeldent tilfelle av sivil ulydighet i vårt mest friserte fylke), Maria besøkelsesdag (2. juli), Mikkelsmess (29. september) og Allehelgensdag (1. november).

Pott på åtte fridager

Sveinung Rotevatn, Unge Venstres allestedsnærværende leder, fortsetter hvor Struensee ga seg. Som en naturlig følge av at Stortinget sist mandag fjernet statskirken, foreslår han at vi også fjerner alle kristne helligdager som faller på hverdag. I stedet skal hver borger av riket få en pott på åtte fridager som vi kan bruke som vi lyster, enten vi vil feire Id eller lese Johan Sverdrups biografi.

Forslaget er såkorttenkt at det ganske sikkert kunne vært fremmet også av andre partier. Men det er altså Venstre, denne gang. Sveinung Rotevatn har vært på radio og tv for å selge inn sin storslåtte idé om å fjerne jul, påske, pinse og Kristelig himmelfartsdag. Det blir riktignok bare sju dager (1. og 2. juledag, skjærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag), men Venstre har nok tenkt å inndra også 1. mai, nå som de skal regjere sammen med Høyre og Frp.

”Vi har i dag et mindre ensrettet samfunn. Variable fridager ville gjort oss desto friere, og til et mer åpent og fremtidsrettet samfunn”, sa Rotevatn på TV 2 Nyhetskanalen. Han nevnte ikke at det også vil bli et dyrere samfunn, ettersom alle de sju kristne og den ene sosialistiske høytidsdagen ikke alltid faller på hverdager. I 2011 fikk vi bare seks slike ekstra fridager, i år får vi sju.

Bortsett fra de korte periodene hvor Venstre er tatt med som dødvekt i en eller annen regjering, kan partiet unne seg den luksus det er å tenke prinsipielt. Når vi ikke lenger har noen statskirke, bare en folkekirke (som kongen riktignok er pliktig medlem av), er det ingen grunn til å markere Jesu fødsel, død og himmelfart med offentlige fridager. Slikt hører kirkestaten til. Det frie mennesket velger sine egne fridager.

Årets Europeer

Sveinung Rotevatn ble i mars kåret til Årets Europeer, riktignok av landets minste minoritet: Europeisk Ungdom. Jeg tolker dette som en indikasjon på at han har vært utenlands, for eksempel i Frankrike. Der ble kirken formelt skilt fra staten i 1905, etter et heller dårlig samliv siden revolusjonen i 1789. Likevel er både langfredag, 2. påskedag, Kristi himmelfartsdag, 2. pinsedag, Maria himmelfartsdag (!), Allehelgensdag og 1. og 2. juledag offentlige helligdager. Franskmennene har til sammen 11 slike, mot våre åtte. Hvis det sekulære Frankrike har beholdt de kristne høytidene i 223 år, kan vi vel klare oss i noen uker uten statskirken før vi raserer alle spor etter den?

Venstre er jotrossamfunnet for de små og mellomstore bedrifter. Har Unge Venstre forhørt seg om hvor begeistret en frisørsalong med sju ansatte vil bli for et system hvor 56 ekstra fridager skal innarbeides i skiftplanen? Eller hvor stimulerende det er for elever å møte vikarer på ytterligere 40 av de drøyt 200 skoledagene?

Jul og påske er familiefellesskapets rammer, selv uten kirkegang og salmesang. Pinsen er organisasjonenes, festivalarrangørenes, sykkelløpenes, veteranbiltreffenes og hytteforeningenes store høytid. Det sivile samfunn samles i felles glede over at nytt liv av daude gror. Unge Venstre vil splitte de tre fellesskapshøytidene opp i åtte dager som vi kan feire hver for oss. Som frie, men også ganske ensomme individer.

Her kommer et motforslag, som er dypt og ærlig ment: Selv amerikanerne, arbeidsmoralens voktere, har flere felles offentlige fridager enn oss. Deres største fest er den som feirer at vi er til for hverandre. Norge har importert både morsdag, farsdag og halloween fra den amerikanske handelsstanden. Den festen vi burde ha kopiert, er fri for kjøpepress.

Bruk hodet oftere

Thanksgiving – Høsttakkefesten — er den helgen i året hvor flest amerikanere reiser. Hver fra sin by drar de for å spise kalkun med tranebærsaus, søtpoteter, mais og eplepai med familien. Den som er alene, blir invitert inn i andres fellesskap. Det er normalt å ta med seg mat, ingen kler seg opp, festen begynner etter arbeidstid torsdag og varer til søndag. Fredag er fridag. Det er enkelt, det er vakkert og det lar seg ikke gjennomføre i Unge Venstres fremtidssamfunn.

2. pinsedag er siste norske felles fridag før 1. juledag. Vi har lagt alle våre små pustehull fra strevet til våren. I sju måneder, fra slutten av mai til slutten av desember, lever vi som Venstre vil, for oss selv. Hvis jul, påske og pinse forsvant, ville vi kunne feire hver vår gud og hver vår tanke, men følelsen av samfunn som de felles høytidene skaper, ville bli alvorlig svekket.

Det gikk dårlig med Johann Frierich Struensee. En aprildag i 1772 mistet han først hodet, før han ble lagt på steile og hjul. Sveinung Rotevatns hode er såpass godt at han bør få beholde det lenge. Men det kan ikke være ham forbudt å bruke det litt oftere.

Følg på Twitter.com/svelle

Publisert:

Fripenn

 1. – Når våre nye koloniherrer tvinger NRK til å følge deres avtaler også på ideenes marked, er det kulturministerens fordømte plikt å gripe inn.

 2. – Vi bare finner oljen, synderne er de som bruker den

 3. – Jo, jeg er optimist, men ikke på autopilot

 4. Feiginger blant oss

 5. Ikke rør fridagene våre

 6. Prest vil kutte kirkelige helligdager

 1. Fripenn