Feminister liker også kake

doc62ieqomnam912gqtugyx.jpg

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Menn kan dyrke sine hobbyer uten å måtte forsvare seg foran hissige feminister.

I alle tider har menn pusset på biler og fylt garasjen med motorsykler. De har bygget modelltog og bittesmå kopier av kjente seilskuter. Noen har samlet så mange tomme sardinbokser at de havner på Norge Rundt.

Kvinner som er dyktige med strikkepinner eller slikkepotter, er gjester i frokost-tv. De viser fram kake-triks og strikkeklær. Men dame-hobbyer er så provoserende at kvinnene senere må stille til debatt i Aktuelt og forsvare seg foran feminister som misliker at damer baker og syr.

Nå sist er det journalist og feminist Marte Breen som kritiserer en «reell husmortrend i populærkulturen». Hun synes det er et paradoks at høyt utdannede kvinner på fritiden «Bare tenker på cupcakes og spa. Hvis ikke blir vi slitne i hodet».

I Aftenbladet i går langer hun ut mot kakebakerne – og mediene — som har «hamret inn i oss» at nå må vi bake muffins.

Kvinner har ikke kommet på av seg selv at de liker å bake, må vite.

Jeg er også journalist og feminist. Jeg er god med strikkepinne, heklenål og symaskin. Og jeg baker! Jeg nekter å trekke ned rullegardina og bake i smug. Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig. Jeg strikker mens jeg ser på Aktuelt.

Mange kvinner gjør karriere og er politisk engasjerte, samtidig som de liker kaker og strikkeoppskrifter. De fortjener ikke pes for hobbyene sine, og jeg nekter å tro at de baker muffins fordi de er lenket til kjøkkenet. De gjør det fordi det er gøy, akkurat som noen går på ski fordi det er gøy.

Og hva er egentlig den største trusselen mot likestilling? Menn som i månedsvis trener til Birken eller kvinner som baker?

Breen advarer mot et økende fokus på huslige sysler, interiør og tradisjonelle verdier. Fenomenet, som hun kaller det, får massiv mediedekning. Men er det så sikkert at vi er blitt mer opptatt av dette? Det kan vel like gjerne være at noen har innsett at det er reklamekroner å tjene også på baking? Det er da ingen skam å se på «Hele Norge baker» (Jeg strikker samtidig). Det er flott at kvinner får oppmerksomhet for både kaker og pent håndarbeid!

Det er sikkert riktig at det er flest kvinner som baker. I mitt hjem er det imidlertid den maskuline halvdel som er mest glad i tilbereding av kjøtt, uten at noen mistenker han for å være lenket til kjøkkenbenken av den grunn.

Og når måtte sist en mann som er god på kjøkkenet, eller en lidenskapelig syklist, bevise at han også er opptatt av politikk?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Uttrykket i ansiktet til disse jentene, redselen i øynene, det er noe som brenner seg fast

 2. Randaberg-ordføreren ber regjeringen våkne i jakten på vaksiner: – De kaster bort tid på uvesentlige ting

 3. 22 bilister fikk bot ved Sola flyplass

 4. Rørt Lundby tok historisk gull i suveren stil: – Tidenes norske skihopper

 5. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

 6. Barn har fått påvist smittsom hjernehinne-betennelse