Unge skaper byen

I Stavanger gjør vi alt vi kan for å holde studentene langt unna byen.

Publisert: Publisert:
  • Torunn Egge Roux
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er naturstridig å isolere studentene på Ullandhaug. Hvis Stavanger skal lykkes med å forme en moderne storby, og det er jo det våre politikere og planleggere hele tiden sier de vil!, må flere inviteres inn. Vedtak og planer skaper ingen by. Det gjør bare menneskene. Unge mennesker er nøkkelen til den utviklingen byen ønsker seg, fordi unge menneskers tilstedeværelse, unge menneskers atferd, krav og etterspørsel, i seg selv skaper forandring.

LES OGSÅ:

- Jeg ser for meg hundre studenter på gressplenen

Både ny sentrumsplan og kommuneplan flagger ambisjoner om en mer mangfoldig by med boliger og næring i og rundt sentrumskjernen, tett og effektivt med menneskevennlige løsninger.

I et slikt perspektiv er det ubegripelig at Frp og Høyre faktisk ønsket å rive den gamle Hermetikkfagskolen. Anlegget på Vestre platå er en vesentlig identitetsmarkør og viktig kulturarv, sentrale begrep i moderne europeisk byutvikling. Nedlagte jernbanestasjoner, gamle kraftstasjoner og industribygg huser noen av kontinentets mest kjente, moderne kulturinstitusjoner. Det er fristende å sitere urbandesigner Aslak Gurholt Rønsen som har karakterisert "rasering av kulturarven" som en framtredende norsk spesialøvelse. Norge er Europas svar på de arabiske emiratene, provoserte han i en artikkel i avisen Dag og Tid.

Det politiske flertallet i Stavanger kom til sans og samling og har fredet både Hermetikkfagskolen og det 20 år eldre Hermetikklaboratoriet. Å skrive sans og samling, er forresten kanskje å dra det for langt. De samme politikerne som først ville rive, vil nå selge. Det vil de bare åtte år etter at bygningene ble kjøpt for ikke mindre enn 71 millioner kroner.

Summen var 10-20 millioner høyere enn selgeren drømte om, skal vi tro Helge Bergslien, som var administrerende direktør i Norconserv som solgte bygningene.

I åtte år har kommunene latt bygninger til en verdi av 71 millioner kroner få så tomme og forfalle. Nå skal de selges igjen, men ingen tror kommunen får tilbake pengene de investerte. Sannsynligheten er stor for at regnskapet må gjøre opp med et betydelig økonomisk tap.

Også i det perspektivet er forslaget om å gjøre eiendommen om til studentboliger fornuftig.

Dersom politikerne velger å bruke eiendommen som et verktøy i utviklingen av det moderne Stavanger, kan i det minste samfunnsregnskapet kunne gå i pluss. Studentboliger nær sentrumskjernen vil fungere som en sårt tiltrengt vitaminsprøyte i en utflytende og bilbasert by med et snevert sentrum. Og hvem vet, når universitetet først har fått denne lillefingeren kan det bli fristende å kreve resten av hånden. Idéen om å etablere et fakultet i de gamle Stavanger sykehuslokalene er bare skinndø og fortjener nye debattrunder.

Jeg ser jo at de gråhårede er storkonsumenter av blant annet konserthusets tilbud. Det er koselig. Det er hyggelig. Det er gjenkjennelig. Men skaper det utvikling? Forandring? Ståhei?

Interesserte kjøpere av Hermetikkfagskolen har antydet at området egner seg for seniorboliger. Sikkert riktig det, med nærhet til både Skipper Worse og kirkegården. Jo, jeg vet at jo eldre vi blir, jo større kjøpekraft har vi. Og også jeg ser jo at de gråhårede er storkonsumenter av blant annet konserthusets tilbud. Det er koselig. Det er hyggelig. Det er gjenkjennelig. Men skaper det utvikling? Forandring? Ståhei?

Stavanger sentrum hadde hatt godt av å bli satt på hodet. Det skal mer enn noen nyinnflyttede studenter på Vestre platå til for å oppnå det. Men alt har en begynnelse. Når sentrumsplanen er vedtatt og det skal bygges både boliger og næringslokaler, vil utgangspunktet være bedre om de unge allerede har startet koloniseringen. I motsatt fall risikerer vi at de sentrumsnære områdene blir en ghetto for seniorer som har solgt sine eneboliger og som flytter til byen for å få gåavstand til polet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Sterke reaksjoner etter skrekkvelten: – Hvert eneste ben i ansiktet er brukket

  2. Nytt smittetilfelle i Sandnes

  3. Bergelands­tunnelen blir stengt fra mandag til jul: – Veldig omfattende oppgradering

  4. NRK: Prisen på munnbind sjudoblet

  5. DN: Flere smittet på fest hjemme hos smittevernoverlege

  6. Økt pågang for koronatester, men luftveislegevaktene tåler mer